Zwangerschapstips Deel 12 - Tips voor baby in bad

Een vochtige luier, overvloedige transpiratie, een delicaat huidje... Voor z'n hygiëne en comfort geef je je baby dagelijks een bad. In de aangename warmte van het water herkent hij de gewaarwordingen van zijn leven in je baarmoeder. Wat heb je allemaal nodig om je baby een badje te geven?

Het badje

Met een eenvoudige plastic kuip kan je je al behelpen. Er zijn diverse modellen van babybadjes te verkrijgen:

  • je hebt er die je op een meubel kunt plaatsenbaby in bad 2
  • opblaasbare babybadjes
  • babybadjes met opplooibaar onderstel
  • babybadjes die je met die je bovenop je eigen badkuip kunt installeren.
  • Klik hier voor meer babybadjes

Je kan je baby in het water ondersteunen met een badstoeltje of een kussen, Op deze manier heb je je handen vrij.

Belangrijk: Controleer altijd de temperatuur van het badwater, deze mag nooit hoger zijn dan 37c. Neem hiervoor een thermometer of gebruik je elleboog om de temperatuur van het water te bepalen.

Nog belangrijker: Laat je kindje nooit alleen als je 'm in bad doet!!

De eerste keer dat je je baby in bad doet zal de kraamverzorgster wel meehelpen. Deze geeft je nog wat extra praktische tips. Hieronder vind je ook nog enkele tips:

  • Geef aandacht aan alle huidplooien. Denk hieraan bij billen, liezen, hals, oksels, tenen. Droog deze plaatsen ook goed af om huiduitslag te voorkomen.
  • Het huidje van je baby is nog erg teer, zeker als het om een pasgeboren baby is. Ga er daarom ook zo mee om. Ook bij het afdrogen, gebruik een zachte handdoek.
  • Als je je baby afdroogt begin je met het hoofdje. Je baby verliest hier de meeste warmte en het is voor je baby ook niet prettig om te lang een nat hoofdje te hebben.

De zeep

Gebruik geen gewone zeep, hiervan is de zuurtegraad meestal te hoog. Kies een milde zeep met een zo neutraal mogelijke pH en met hydraterende eigenschappen. Zulke zeep is beter geschikt voor de nog kwetsbare huid en het broze haar van je kindje. Een alternatief is een vloeibare gel die je meteen aan het badwater toevoegt.

Shampoo

Je baby transpireert veel. Was z'n haar dagelijks met zeep of een milde babyshampoo, die niet de oogjes niet irriteert. De hoofdhuid van je baby is ook nog erg teer en moet daarom ook zo behandeld worden. Maak het hoofdje eerst een beetje nat met een washandje en masseer vervolgens een beetje shampoo zachtjes over het hoofdje. Spoel vervolgens de shampoo weer weg met je hand en een beetje water.

baby in bad 1
Terugkeren naar Zwangerschapstips

 

zwangerschapspagina op facebook