Wat zijn de tekenen (symptomen) van zwangerschap?

Voor veel mensen is het eerste teken van een zwangerschap een gemiste menstruatie. De meeste zwangerschapstests zijn positief wanneer u uw menstruatie hebt gemist. Andere vroege zwangerschapssymptomen zijn vermoeidheid, een opgeblazen gevoel, meer plassen dan normaal, stemmingswisselingen, misselijkheid en gevoelige of gezwollen borsten. Niet iedereen heeft al deze symptomen, maar het is gebruikelijk om er minstens 1 te hebben.

Wat is de zwangerschapsduur?

De zwangerschapsduur wordt gemeten aan de hand van de "zwangerschapsduur". De zwangerschapsduur begint op de eerste dag van uw laatste menstruatie (LMP).

De zwangerschapsduur kan verwarrend zijn. De meeste mensen denken dat een zwangerschap 9 maanden duurt. En het klopt dat u ongeveer 9 maanden zwanger bent. Maar omdat zwangerschap wordt gemeten vanaf de eerste dag van uw laatste menstruatie - ongeveer 3-4 weken voordat u echt zwanger bent - duurt een voldragen zwangerschap meestal ongeveer 40 weken vanaf de LMP - ongeveer 10 maanden.

Veel mensen weten niet meer precies wanneer ze voor het laatst ongesteld zijn geworden - dat is niet erg. De zekerste manier om de zwangerschapsduur vroeg in de zwangerschap vast te stellen, is met een echo.
De zwangerschap is verdeeld in 3 trimesters. Elk trimester duurt iets langer dan 13 weken. De eerste maand is het begin van het eerste trimester.

Wat gebeurt er in week 1 - 2?

Dit zijn de eerste 2 weken van je menstruatiecyclus. Je wordt ongesteld. Ongeveer 2 weken later komt het meest rijpe eitje uit je eierstok - dit heet de eisprong. De eisprong kan eerder of later plaatsvinden, afhankelijk van de lengte van je menstruatiecyclus. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen.

Nadat het eitje is vrijgekomen, reist het door de eileider naar de baarmoeder. Als de eicel een zaadcel tegenkomt, komen ze samen. Dit heet bevruchting. De kans op bevruchting is het grootst als je onbeschermde vaginale seks hebt in de 6 dagen voorafgaand aan - en inclusief de dag van - de eisprong.

Wat gebeurt er in week 3 - 4?

De bevruchte eicel beweegt door je eileider en deelt zich in steeds meer cellen. Ongeveer 3-4 dagen na de bevruchting bereikt het je baarmoeder. De delende cellen vormen dan een bal die ongeveer 2-3 dagen in de baarmoeder rondzweeft.

De zwangerschap begint wanneer het bolletje cellen zich hecht aan het baarmoederslijmvlies. Dit wordt implantatie genoemd. Dit begint meestal ongeveer 6 dagen na de bevruchting en duurt ongeveer 3-4 dagen.

Een zwangerschap ontstaat niet altijd, zelfs niet als een eicel door een zaadcel wordt bevrucht. Tot de helft van alle bevruchte eicellen verlaat uw lichaam wanneer u ongesteld wordt, voordat de innesteling is voltooid.

In week 4 kun je een zwangerschapstest doen. Deze koop je bij de lokale drogist of online. Er zijn veel merken en soorten beschikbaar in de prijsklasse tussen de 5 en 20 euro.
Als deze test positief aanwijst kun je met een urine monster naar je huisarts om te laten bevestigen of je daadwerkelijk zwanger bent.
Klik hier om het aanbod van zwangerschapstesten op Bol.com te bekijken.

 

Bekijk onderstaande artikelen voor meer informatie over de zwangerschap per week

2 Weken Zwanger

3 Weken Zwanger

4 Weken Zwanger