9 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 2 gram
Lengte baby: 3 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 9 weken zwanger

Je bent al 9 weken zwanger. Vanaf deze week heet het vruchtje in je buik foetus en niet meer embryo. De foetus groeit goed en is nu plusminus 3 centimeter lang. Het gewicht van de foetus is ongeveer 2 gram. Het gezichtje begint meer en meer op een echt gezichtje te lijken met herkenbare menselijke trekjes. Het neusje is heel klein, maar het lijkt wel al op een echt neusje. Het mondje is af, al helemaal compleet met lipjes en een tongetje.

Wat verandert er nog meer als je 9 weken zwanger bent?

Het staartje onderaan de rug begint te verdwijnen. De rug is al minder gebogen dan voorheen. Er zijn al duidelijke schouders, ellebogen en ook heupen te zien. De armen en benen groeien verder. Ook de teentjes, enkels en knieën kun je onderscheiden. Alle spieren in het kleine lijfje zijn eind deze week klaar. Het kindje wordt steeds beweeglijker, de bewegingen zijn hoofdzakelijk reflexen. Zelf voel je dit nog niet, het duurt waarschijnlijk nog weken voordat je iets van de bewegingen in je buik zult voelen.

Bij 9 weken zwanger is de romp door de nekspieren niet meer zo krom als de weken hiervoor. De oorzaak hiervan is dat de nekspieren zich beter ontwikkeld hebben, het hoofdje staat nu ook iets rechter. Het skelet wordt steeds harder en ook beginnen deze week de gewrichten zich te vormen, denk hierbij aan de heupen, ellebogen en schouders.

Handjes en voetjes

De handjes en voetjes beginnen zijn nu bijna ontdaan van het zwemvliesje tussen de vingers en tenen waardoor deze nu op me9 weken zwanger babynselijke voetjes en handjes lijken. Zo begint de embryo steeds meer en meer om een klein mensje te lijken!

Zoals we in week 7 hebben verteld kan de embryo zich al een beetje bewegen. Nu, 2 weken later is dit bewegen alleen maar toegenomen door communicatie tussen de spieren en het brein.

Hersenen

Het brein zelf groeit ook gestaag door. Het hersenvlies wordt deze week ook aangemaakt. Deze bestaat uit 2 delen. De buitenste laag wordt later een deel van het schedel. De binnenste laag vormt een beschermlaagje tussen de schedel en de hersenen. Via de grote hoeveelheid bloedvaten in de binnenste laag van het hersenvlies worden de hersenen van zuurstof voorzien.

Gezichtje

Ook aan het gezicht wordt hard gewerkt. Zo wordt het gehemelte aangemaakt en zal de mond en neusholte van elkaar beginnen te scheiden. Over een week of 6 is dit gebeurd. De oogjes zijn nu bijna bedekt met de oogleden en de smaakpapillen worden ook aangelegd op de tong. Ook heeft de schildklier heeft zijn plekje gevonden in de nek onder het strottenhoofd.

 

 

Shoptips Week 9

Informatie over jou bij 9 weken zwanger

Miskraam

Een miskraam komt meestal voor in de eerste 9 weken van de zwangerschap. Bij week 1 t/m 9 heb je 10% kans op een miskraam, je bent nu 9 weken zwanger en dus met je 10e week bezig. Deze week is de kans op een miskraam gedaald tot 3%. Maak je geen zorgen hierover want de meeste miskramen vinden plaats bij het innestelen in de baarmoeder. Dat is al rond week 3~4 gebeurd. Bij een miskraam heb je vaak eerst buikkrampen. Heb je hier last van?9 weken zwanger buik Neem dan even contact op met je huisarts of verloskundige.
Vaak voelt men zich schuldig na een miskraam, maar dit is onterecht. Je kunt er meestal zelf niets aan doen, zeker niet als je niet rookt tijdens je zwangerschap.
Dus maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is na een miskraam. Probeer weer opnieuw zwanger te worden.

Wel of niet vertellen?

Nu je 9 weken zwanger bent, heb er al aan gedacht om het goede nieuws te vertellen aan je aan vrienden, kennissen en familie? Wellicht weet je naaste familie het al, maar daar blijft het bij. Nu moet je het de rest ook nog vertellen. En ook op je werk. Sommige vrouwen wachten hiermee totdat ze hun eerste echo hebben gehad (rond week 10-12). Want dan is de kans op een miskraam ook een stuk kleiner. Het is überhaupt goed om je zwangerschap op tijd te melden op je werk, al is het maar zodat je je zwangerschapsverlof tijdig kunnen inplannen. Als je daar op het allerlaatste moment mee komt aanzetten zal je dat in de meeste gevallen niet in dank worden afgenomen. Wil je dat verder niemand het weet? Vraag dan aan je directe baas of je PZ afdeling of ze er discreet mee willen omgaan zodat jij je zwangerschap zelf kunt aankondigen aan je collega's wanneer je er zelf aan toe bent.

Zwangerschapsyoga; de ideale lichaaamsbeweging als je 9 weken zwanger (en verder) bent

Tijdens het beoefenen van yoga train en strek je niet alleen je spieren, ook leer je de werking van je lichaam steeds beter begrijpen. En je wordt je bewuster van je ademhaling. Dit zijn gelijktijdig factoren die bij de bevalling om de hoek komen kijken. Er zijn vrouwen die beweren dat ze beter met hun zwangerschap en de bevalling om kunnen gaan doordat ze yoga beoefenen. Yoga maakt je vooral rustig, je bent hierdoor beter in staat om met spanning en stress om te gaan. Met als gevolg dat je opgewekter en rustiger bent. Bij yoga draait het vooral om de ademhaling. Dit is erg belangrijk, want ook tijdens de bevalling probeer je de weeën en de pijn te beheersen door geconcentreerd en diep adem te halen. Aan de basis van yoga liggen twee principes, namelijk meditatie en de asanas oftewel houdingen. Tijdens de asanas worden verschillende lichaamsdelen in langzame, gecontroleerde bewegingen geoefend. Door dit met een zekere regelmaat te oefenen krijg je een lening en soepel lichaam en tevens sterke spieren. Yoga oefent het bekken, dit is een prima voorbereiding voor de geboorte. Je houding heeft ook voordeel door het beoefenen van yoga. Ten eerste voel je je beter door een correcte houding en ten tweede heeft je baby hierdoor meer ademruimte om te groeien. Asanas en meditatie gaan bij yoga hand in hand. Bij yoga gaat men ervan uit dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Ze moeten in harmonie met elkaar zijn. Hierdoor krijg je goed en rustig gevoel. Dit geef je dan ook meteen aan je baby door en die profiteert hier meteen ook van. Je krijgt een soort innerlijke rust. Door zelf yoga te gaan beoefenen zul je merken hoe rustgevend en goed dit voor je is.

Obstipatie bij 9 weken zwanger.

Bij obstipatie oftewel een verstopping heb je te maken met een moeilijke stoelgang. Een zwangere is minder actief omdat je sneller moe bent. Ook wordt je lichaam langzaam aan zwaarder. Dit is een reden dat je darmen minder snel werken. Wat kun je doen tegen een verstopping? Drink een beker lauw water op nuchtere maag. Meestal zet dit de darmen in beweging. Blijf de hele dag door voldoende drinken en maak dagelijks een flinke wandeling.

Bekijk ook eens: