8 weken zwanger - Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 0 gram
Lengte baby: 2cm

Ontwikkelingen van je baby bij 8 weken zwanger

Als je 8 weken zwanger bent is het embryo al zo'n 2 centimeter groot. Het kindje gaat zich voorzichtig bewegen. De handjes bewegen met hele kleine schokjes. Ook de armpjes en de beentjes bewegen met piepkleine rukjes.

Verhoudingen lichaam

De verhouding tussen romp en hoofdje zijn nog niet zoals het zijn moet. Nu is het hoofdje nog erg groot vergeleken met de romp. Dit wordt allemaal nog rechtgetrokken tijdens de ontwikkeling van de baby in de komende weken.

Tegen het einde van deze week zal de nek en het strottenhoofd ook gevormd worden. De basis van het strottenhoofd is reeds aangelegd. Door de tragere groei van de onderkaak is de kin nog niet waarneembaar.

Wel zijn de begi8 weken zwanger babynselen voor de melktandjes in de kaken al aanwezig.

De oogjes in het hoofdje hebben nu nog geen functie, maar ze zijn er wel al. Je baby kan nog niets zien, de hersentjes zijn daarvoor nog niet ver doorontwikkeld, en de oogjes hebben nog geen iris. De oogjes zijn nog geopend omdat de oogleden nog niet gevormd zijn.

10% van het gewicht van de embryo is voor rekening van de lever. Ook de nieren groeien stevig door en zullen deze of volgende week gaan beginnen met functioneren.

Bij 8 weken zwanger worden de geslachtsorganen gevormd. Als je een jongetje krijgt dan zullen de testikels deze week beginnen met groeien. Krijg je een meisje dan begint de aanleg van het voortplantingssysteem. Deze week begint dan de aanleg van de eiserstokken, later worden de eileiders, de baarmoeder en vagina gevormd.

Het kindje groeit hard en is een herkenbaar mensje. Zo krijgt het hoofdje in ongeveer deze week zijn echte vorm. De mond, de ogen, de kaken en het binnenoor ontwikkelen zich nog verder. De openingen van de neusgaatjes zijn er wel, maar er is nog geen echte vorm van een neusje. In de eerste fase van de zwangerschap wordt het skelet door kraakbeen gevormd. Het begin van het complete skelet is nu aanwezig. Het kraakbeen verandert in week 8 langzaam in bot.

Signalen

Daarnaast beginnen de organen te werken. Als je 8 weken zwanger bent gaan de hersenen signalen uitzenden. Hierdoor kan het hart, dat nu helemaal af is en zijn uiteindelijke vorm heeft, de bloedsomloop op gang houden. De lever maakt al bloedcellen en het maagje maakt reeds verteringssappen aan. De basis van alle organen is nu ontwikkeld. Ze zijn nog piepklein, maar gaan nog verder groeien tijdens de zwangerschap en worden groter en groter. Later in de zwangerschap krijgen ze hun echte vorm én hun definitieve plaats. Inmiddels functioneert de placenta als 'tussenpersoon' tussen jou en je baby. De placenta regelt nu al het transport van voeding en zuurstof en zorgt voor de afvalverwerking. Ondertussen ontwikkelt de placenta zich nog verder.

Informatie over jou bij 8 weken zwanger

Puistjes

Als je allemaal kleine puistjes op je huid ziet moet je je niet meteen zorgen maken. Je hebt dan waarschijnlijk te maken met zwangerschapsacne. Dit komt door de zwangerschapshormonen, deze zorgen ervoor dat je huid meer olie aanmaakt dan wanneer je niet zwanger bent. Je kunt best last hebben van deze puistjes want de kunnen jeuken. Niet alle zwangere vrouwen krijgen hier last van. Als jij wel hier last van hebt kun je met onderstaande adviezen de last zoveel mogelijk proberen te verzachten:

Drink genoeg voor voldoende hydratatie, je moet toch al veel drinken (min 1.5l vocht per dag) dus dit zal geen probleem zijn. Probeer je huid goed te verzorgen een houd je huid schoon. Was je huid enkel met een milde zeep.
Als je je huid wilt behandelen met een verzachtende crème, gebruik dan een olie-vrije crème.

Borstvoeding

8 weken zwanger buikBij 8 weken zwanger begint je lichaam zich al langzamerhand aan te passen voor de borstvoeding. Je borsten zijn al een klein beetje in formaat toegenomen. Dit kun je merken doordat je BH iets strakker is gaan zitten. In de komende weken kun je nog je normalen beha's blijven gebruiken, maar over een tijdje zul je toch eens moeten uitkijken naar grotere beha’s. Je borsten zullen naarmate de zwangerschap vordert nog flink in omvang toenemen. Je huidige beha’s zijn dan te klein en zullen ook niet meer voldoende ondersteuning geven aan je borsten. Ga binnenkort eens lekker winkelen en kijk eens naar grotere beha’s. Er zijn ook speciale zwangerschaps- en voeding beha’s verkrijgbaar, deze geven nog meer ondersteuning en zijn ook erg handig bij de voeding van je kindje. Maar dit duurt nog even.

 

Waar kun jij last van krijgen bij 8 weken zwanger?

Je kunt last van moeilijk haar hebben tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld haaruitval als gevolg van een groter aantal progesteron hormonen in de placenta. Ook na de geboorte kun je nog last hebben van haaruitval, maar dit groeit zeker weer aan. Soms groeit het haar sneller dan voorheen. Haaruitval is een gevolg van inactieve haarbuisjes. Dit komt omdat de zwangerschap toch een extra belasting is voor je lichaam en ook voor je haren. Tijdens en na de zwangerschap is de zinkvoorraad in je lichaam klein en er kan een tekort ontstaan. Een gezonde voeding met voldoende bouwstoffen kunnen het tekort aan zink opvangen.

Bloedarmoede

Als je bloedarmoede hebt door gebrek aan ijzer, dan is je haar ook moeilijk in model te brengen en te houden. Het haar is broos, dun en zelfs dof van kleur. Een ijzersupplement kan de problemen met droog haar snel oplossen. De stoffen in de voeding zoals zink en zwavel zijn nodig om je haar zacht en glanzend te houden. Daarom zijn de vitamine van het B-complex heel belangrijk. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot dof en droog haar en roos of het sneller grijs worden van haar.

Ook kun je bij 8 weken zwanger last krijgen van pijnlijke en vermoeide voeten. Dit speelt meestal pas als je wat verder in de zwangerschap bent. Als je pijnlijke voeten hebt kun je een voetenbad met een speciaal voetenzout nemen. Na het voetenbad in het belangrijk om je voeten goed af te drogen, ook tussen de tenen. Smeer daarna een vochtinbrengende crème op de voeten en masseer dit licht in. Je voeten knappen er echt van op!

Shoptips Week 8

8 weken zwanger: de belangrijkste symptomen

In iedere fase van de zwangerschap krijg je met andere symptomen of klachten te maken. Sommige klachten komen de gehele zwangerschap terug, maar de meeste klachten verdwijnen na een paar weken weer.

De klachten waar je rond de achtste week van je zwangerschap mee te maken krijgt, zijn de volgende:

  • Je bent sneller moe, niet alleen bij inspanning maar ook als je eigenlijk niets hebt gedaan. Je merkt bijvoorbeeld dat je eerder naar bed wil of dat je gemakkelijk op de bank in slaap valt.
  • Je voelt je sneller misselijk en niet alleen in de ochtend. Ook bij het ruiken van bepaalde prikkelende geuren, kun je je plotseling heel misselijk voelen.
  • Je hebt te maken met obstipatie.
  • Je hebt last van gasvorming en voelt je hierdoor gemakkelijk opgeblazen.
  • Je hebt meer afscheiding, wat je voornamelijk goed kunt zien in je ondergoed.
  • Je hebt een versterkt reukvermogen, wat soms niet echt prettig is in combinatie met de misselijkheid die je rond de achtste week van je zwangerschap kunt ervaren.
  • Je hebt pijnlijke borsten, zowel bij activiteiten als het oplopen van de trap als bij stilstand of als je gewoon in bed ligt.
  • Je hebt vaker hoofdpijn.
  • Je voelt je sneller duizelig, bijvoorbeeld als je te snel uit je stoel of uit de bank opstaat.
  • Je hebt vaker rare dromen die niet te verklaren zijn aan de hand van dingen die je die dag hebt meegemaakt.
  • Heb je te maken met bovenstaande symptomen en zit je in de achtste week van je zwangerschap? Dan hoef je je geen zorgen te maken, want deze klachten horen simpelweg bij de achtste week van jouw zwangerschap.

8 weken zwanger: drie handige tips om je beter te voelen

Helaas kun je niets veranderen aan het feit dat je te maken krijgt met diverse zwangerschapssymptomen in de achtste week van je zwangerschap, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de klachten wat te verminderen. Hanteer onderstaande tips en je kunt de klachten niet helemaal laten verdwijnen, maar zeker wel verminderen.

Tip 1: vermijd voedingsmiddelen en dranken die voor extra gasvorming zorgen en zeker als je een opgeblazen gevoel hebt. Door deze voedingsmiddelen te vermijden, kun je de gasvorming op een laag niveau houden en heb je minder last van klachten. Voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten, zijn alle koolsoorten, uien, prei, bruine bonen en kauwgom. Dranken die je het beste kunt vermijden, zijn koolzuurhoudende dranken.

Tip 2: last van obstipatie? Eet dan fruitsoorten en groenten die van nature laxerend werken. Een bekend voorbeeld is de pruim, maar je kunt ook cranberry, sinaasappel, avocado, broccoli, worteltjes en bieten eten voor een laxerend effect op de darmen.

Tip 3: pas op voor onverwachte en heftige bewegingen, zoals het te snel opstaan uit een stoel. Door dit soort bewegingen word je nog sneller duizelig en de duizeligheid kan versterkt worden door de baby in de buik. Maak geen onverwachte en snelle bewegingen en sta bijvoorbeeld rustig op uit stoelen, banken en uit bed.

8 weken zwanger: de eerste afspraak bij de verloskundige

De meeste vrouwen gaan rond de achtste week van hun zwangerschap voor het eerst naar de verloskundige. Tijdens de eerste afspraak met de verloskundige leer je jouw dokter niet alleen kennen, maar is het voor de dokter ook belangrijk om een goed beeld van jou te krijgen. Daarom worden er niet alleen verschillende vragen gesteld over je gezondheid en over je zwangerschap, maar worden er ook enkele onderzoeken uitgevoerd.

In de achtste week van de zwangerschap is de baby nog te klein om uitwendig onderzoek te doen. Dit betekent dat je nog geen echo krijgt om het hartje van de baby te horen kloppen, maar dat je voornamelijk onderzoeken krijgt die op jou als moeder gericht zijn. Het eerste onderzoek dat je altijd moet ondergaan als je voor het eerst naar de verloskundige gaat, is het bloedonderzoek. De verloskundige neemt bloed af en het bloedmonster wordt naar het laboratorium doorgestuurd.

Het lab bepaalt vervolgens niet alleen welke bloedgroep je hebt, maar onderzoek je bloed ook op antistoffen tegen resus-D en resus-C. Daarnaast bepaalt het lab of je antistoffen hebt tegen bepaalde bloedgroepen, of je infectieziekten in je bloed hebt zitten, of je te maken hebt met bloedarmoede en of je een gezonde bloedsuikerspiegel hebt. Vaak wijst het onderzoek niets uit en ben je gewoon gezond, maar soms komt er ook uit het onderzoek dat jouw kindje mogelijk kans heeft om ziek te worden. In dit geval wordt er direct met een bijpassende behandeling gestart, zodat je dit kunt voorkomen. De meeste dames zijn overigens gewoon gezond, dus zij hoeven zich geen zorgen te maken over de gezondheid van hun kind op basis van het eerste bloedonderzoek.

De eerste afspraak bij de verloskundige: zo bereid je je voor

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op jouw eerste afspraak bij de verloskundige, zodat deze afspraak goed verloopt. Waar je je in ieder geval op voor moet bereiden, is dat de verloskundige je enkele vragen gaat stellen. Door de antwoorden op deze vragen alvast op te schrijven, weet je zeker dat je de juiste antwoorden geeft.

De vragen die de verloskundige altijd stelt tijdens de eerste afspraak, zijn:
- Wat was de eerste dag van je laatste menstruatie?
- Hoe vaak en hoe regelmatig werd je ongesteld voor je zwanger was?
- Wanneer ben je gestopt met de pil, als je dit anticonceptiemiddel hebt gebruikt voor je zwanger werd?
- Wanneer bleek uit de zwangerschapstest dat je zwanger was?
- Komen er afwijkingen in de familie voor?

Ook zal de verloskundige veel vragen stellen over voeding, je kraamzorg, prenatale onderzoeken, zwangerschapscursussen en de kans op een verhoogde bloeddruk.

Tot slot zijn er ook enkel dingen die je mee moet nemen naar jouw eerst afspraak. Het gaat hier om jouw verzekeringspasje, je legitimatiebewijs en eventueel belangrijke informatie over jouw vorige zwangerschap.

 

Bekijk ook eens: