8 weken zwanger miskraam – Bij 8 weken zwanger is de kans op een miskraam nog steeds aanwezig. Deze kans neemt af na week 10. De eerste 10 weken van je zwangerschap zijn dus cruciaal

De kans dat het misgaat is ongeveer 15%. En dan heb ik het over de zwangerschappen die al bevestigd zijn. Dus de vrouw weet dan al dat zij zwanger is. Als je rekent vanaf het moment van de bevruchting, dan eindigt ongeveer de helft van alle zwangerschappen in een miskraam. Maar de meeste vrouwen merken dit niet omdat zij dan “gewoon” ongesteld worden.miskraam

Hoe ouder de vrouw, hoe groter de kans op een miskraam. Vooral vrouwen boven de 40 jaar hebben een grote kans op een miskraam. Dit is ongeveer 50%. De kans op een miskraam voor vrouwen onder 40 jaar is een stuk kleiner. Vrouwen jonger dan 35 jaar hebben een kans van 10% dat de zwangerschap spontaan wordt afgebroken. Tussen de 35 en 40 jaar is dat ongeveer 40%.
Vrouwen die al een keer een miskraam hebben meegemaakt, kunnen een licht verhoogde kans hebben op een miskraam. Maar de kans dat het goed afloopt is het grootst.

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een zwangerschap spontaan afgebroken kan worden. Bijvoorbeeld een genetische afwijking. Hierbij kun je denken aan een aanlegfout bij de foetus. Dit is bijna altijd de oorzaak van een miskraam.
Ook hormonale afwijkingen kunnen resulteren in een miskraam. Een voorbeeld van een hormonale afwijking is diabetes.

Je hebt zelf ook deels invloed op het verloop van je zwangerschap. Roken is zeer slecht voor je gezondheid en verhoogt de kans op een miskraam. Ook alcohol kan hier aan bijdragen. Daarnaast is overgewicht niet bevorderlijk voor een goed verloop van je zwangerschap. Deze factoren geven weliswaar een kleine kans op een miskraam, maar de kans is aanwezig.

Mocht het zo zijn dat jou dit overkomt, dan is het goed om erover te praten. Deel je gevoel met een vertrouwenspersoon of je huisarts.