8 weken zwanger buikpijn – Veel vrouwen hebben tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap last van buikpijn. Dit kan heel vervelend zijn, maar in de meeste gevallen is het onschuldig. Aan de buitenkant zie je misschien nog niks, maar er verandert van alles in je lichaam waardoor je last kan krijgen van je darmen, maag en blaas. Daarnaast kan je ook last krijgen van buikpijn die op menstruatiepijn lijkt. Dit komt doordat je baarmoeder groeit. In sommige gevallen gaat dit gepaard met bloedverlies.8-weken-zwanger-buikpijn[1]

Wijst je buikpijn op een miskraam?
Buikpijn en bloedverlies kunnen wijzen op een miskraam, maar maak je niet te snel zorgen! In veruit de meeste gevallen zijn buikpijn en bloedverlies in het eerste trimester onschuldig. Heb je bloed verloren? Of maak je jezelf zorgen over je buikpijn? Neem dan voor de zekerheid even contact op met je verloskundige.

De oorzaak van buikpijn tijdens je zwangerschap
Pijn aan je baarmoeder, rommelende darmen en steken in je maag. Waar wordt dit eigenlijk door veroorzaakt? De precieze reden van buikpijn tijdens de eerste periode van je zwangerschap is vaak niet duidelijk. Meestal heeft het te maken met je groeiende baarmoeder en je zwangerschapshormonen. Aan de buitenkant van je buik zie je nog geen veranderingen, maar van binnen is je lichaam druk bezig om zich aan te passen aan je kindje. Daarnaast zorgen je zwangerschapshormonen er ook voor dat je darmen wat minder goed werken wat kan leiden tot obstipatie.

Wat kan je er aan doen?
Buikpijn kan erg vervelend zijn en daarom willen we er natuurlijk graag zo snel mogelijk vanaf. In de meeste gevallen valt er echter weinig te doen aan de buikpijn tijdens je zwangerschap en zit er niks anders op dan geduld te hebben. Wel kan voldoende ontspanning voor verlichting zorgen. Een warme kruik op je buik of een lekker warm bad helpen hierbij. Wanneer je last hebt van obstipatie is het belangrijk voldoende te drinken en veel vezels te eten. Bij de meeste vrouwen neemt zowel de misselijkheid als de buikpijn na het eerste trimester vanzelf weer af.