7 weken zwanger - Ontwikkelingen van jou en je baby

Gewicht baby: 0 gram
Lengte baby: 1cm

7 weken zwanger - Het wondertje in je buik begint al een beetje op een baby te lijken. Je bent al 7 weken zwanger en de knopjes aan de romp beginnen nu te groeien tot hele kleine armpjes. Je ziet de boven- en de onderarm, later in de week verschijnt er een piepklein handje aan de onderarmen.

Ontwikkelingen van je baby bij 7 weken zwanger

De beentjes groeien langzaam, toch zijn er al voetjes te zien die op zwemvliezen lijken. Het hoofdje is in verhouding heel groot en ligt tegen de borst gebogen. Nu je 7 weken zwanger bent, is het hoofdje een derde van de hele lichaamslengte van het kindje. Voorlopig blijft dit zo. In de loop van de zwangerschap zal de verhouding tussen hoofdje en romp gecorrigeerd worden.
Ook de ruggengraat van je baby groeit verder bij 7 weken zwanger. Het gezichtje begint duidelijk te worden, de huid van het kindje is nog een dun en heel doorschijnend. Het hartje groeit heel hard, het wordt nu eens zo groot. Het is al een krachtig hart, het klop tussen de 40 en 80 keer peer minuut. Het totale kindje is na 7 weken zwangerschap ongeveer 1 centimeter groot.

Verdere ontwikkelingen

Je bent nu 7 weken zwanger en aan het einde van deze 7e week van je zwangerschap zijn de meeste organen gevormd. In de komende maanden zullen de organen verder groeien en ook langzaam verschuiven naar hun definitieve plaats in het lichaam van je baby.

Het hartje is heeft zich verdeeld in de linker en rechter hartkamer. Ook groeien de longen goed door. De luchtpijp heeft al de belangrijkste vertakkingen gemaakt.

Je embryo kan zich al een heel klein beetje bewegen aangezien de primitieve spiertjes al genoeg weefsel hebben. Maar stel je hier niet al te veel van voor want deze bewegingen zijn erg beperkt. Je zult je baby nog lang niet kunnen voelen, dit gebeurd pas rond week 22-24. Daarvoor zul je dus nog even geduld voor moeten hebben. 7 weken zwanger baby

De stompjes die enkele weken geleden als armpjes en beentjes ontstaan zijn groeien steeds verder door. Ze beginnen nu zelfs al aardig herkenbaar te zijn als armpjes en beentjes. Tegen het einde van de week kun je zelfs al het begin van de vorming van vingertjes en teentjes zien.

Het hoofdje

Aan het hoofdje wordt ook hard gewerkt. De mond met lippen, ogen, oren, neus worden ook steeds meer zichtbaar. Ook gaat de ontwikkeling van de neurale buis (zie week 6) hard. De nog kleine hersentjes en de ruggengraat zijn nu bijna gevormd en zullen net als de andere organen de komende tijd flink doorgroeien.

Wist je dat de hersenen van je baby erg snel groeien? Elk uur komen er tussen de 5000 en 6000 hersencellen bij! Het schedel is nog doorzichtig en nog erg zacht.

Staartje

Elk mens begint met een staartje! Maar deze heb je maar heel even. Dit kleine staartje verdwijnt in het eerste trimester van de zwangerschap. Naarmate de baby groeit verdwijnt ook dit staartje. Het staartje is trouwens een overblijfsel van de evolutie van de mens.

 

Shoptips week 7

Informatie over jou bij 7 weken zwanger

Hoe voel je je deze week? Veel zwangere vrouwen kunnen het zich maar moeilijk voorstellen dat ze zwanger zijn geworden. 7 weken zwanger buikWant dit gaat namelijk niet altijd vanzelf. Probeer optimaal van je zwangerschap te genieten en maak ook regelmatig foto’s van je buik. Nu is er nog niet zoveel te zien, maar het is leuk om later te zien hoe je buik beetje bij beetje groeit. Bij 7 weken zwanger is het nog nauwelijks te zien dat je zwanger bent, maar dat duurt niet lang meer!

Als je werkt is het wellicht een goed idee om je werkgever op de hoogte te stellen van je zwangerschap. Als je het op tijd verteld kan je werkgever en je collega's hier alvast rekening mee houden.

Eet niet voor twee, maar eet wel goed en gevarieerd.

Natuurlijk moet je niet voor twee eten, maar je moet wel voldoende eten. Je lichaam heeft immers genoeg voedingsstoffen nodig voor de ontwikkeling van je baby en natuurlijk ook om je eigen lichaam aan energie te voorzien.

Probeer niet op je gewicht te letten. Je zult sowieso de komende weken flink aan gewicht toenemen. Lijnen is nu erg gevaarlijk. Hierdoor kun je belangrijke voedingsstoffen missen en dit kan vervelende gevolgen hebben voor je ongeboren kindje. Het kan zelfs leiden tot een miskraam.

Eet dus goed en gevarieerd. Kijk hier voor voedingstips tijdens je zwangerschap.

Ijzer en calcium

Voor de bouw van de botten van je baby is calcium belangrijk.Calcium zorgt onder andere voor energievoorziening van de lichaamscellen en zorgen dat je botten en gebit stevig blijven.

Ook ijzer is een belangrijk mineraal voor de bouw van je baby en voor de ontwikkeling van de placenta. Je lichaam maakt namelijk hier extra bloed voor aan en daarvoor is ijzer cruciaal.

Tijdens de controle bij je verloskundige zal je ijzergehalte ook gemeten worden. Mocht deze te laag zijn dan krijg je het advies om producten met een hoog ijzergehalte te nemen. Ook is het mogelijk dat de verloskundige je ijzer supplementen voorschrijft. Lees hier meer over ijzertekort tijdens de zwangerschap.

Andere geur en smaak

Karnemelk, bananen, gebakken-gebraden vlees, vieze panne doekjes, uitlaatgassen… allemaal geurtjes die je voorheen prima kon hebben terwijl die je nu kotsmisselijk kunnen maken. Herkenbaar? Door de zwangerschapshormonen zijn bepaalde geuren en smaken opeens veel intenser. Hierdoor zul je dingen opeens lekkerder gaan vinden of juist het tegenovergestelde. De bekende zure bommen en augurken waar zwangere vrouwen opeens zin in hebben hier ook mee te maken.

Een natuurlijke schoonheid door gezond eten

Gezond eten blijft belangrijk, ook bij 7 weken zwanger. Het eten van de juiste mineralen is nodig voor de natuurlijke schoonheid van je huid. Tevens zijn mineralen belangrijk voor een goede groei van het ongeboren kindje. Jodium is zo'n mineraal, het zorgt ervoor dat je geen ruwe en gerimpelde huid krijgt. Het gebruik van jodiumhoudend zeezout is voldoende. Ook zit er jodium in vis, schelpdieren, peulvruchten en uien.
Het mineraal selenium houdt het huidweefsel soepel en remt het verouderingsproces. Selenium zit in producten als biergist en knoflook. Maar ook in tomaten, broccoli, lever en eieren.
Een ander belangrijk mineraal is zwavel. Het is van belang voor de ademhaling en voor een gezonde huid. In eieren, vis, bonen en groene groente zit de benodigde zwavel.
Daarnaast is zink een belangrijk mineraal. Zink heb je nodig voor de opbouw van nieuwe huidcellen en voor collageensynthese. Tijdens de zwangerschap is zink heel nuttig in verband met het voorkomen van zwangerschapsstriemen. Zink zit onder meer in schelpdieren, peulvruchten en vlees.

Met mate in de zon bij 7 weken zwanger

Ben zuinig met zon op je huid, vooral tijdens de zwangerschap, want ook bij 7 weken zwanger kan dit al schadelijk zijn. Een gezonde kleur is aantrekkelijk. Toch moet je tijdens de zwangerschap oppassen met zon. Ga niet meteen een hele dag in de zon liggen. Beter is het om langzaam op te bouwen. Begin bijvoorbeeld met 30 minuten op de eerste dag. De dag erna 45 minuten. Na een week kun je dan een paar uurtjes in de zon liggen. Ook is het beter om niet te zonnen op het heetste deel van de dag. Dus niet tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Je kunt dan wel lekker in de schaduw liggen. Gebruik een goede zonnecrème. Dit houdt de schadelijke stralen tegen en zorgt ervoor dat je heel langzaam een mooi bruin kleurtje krijgt.

Bij 7 weken zwanger zit je in de 8e week. Na week 10 zit je in een veilig gebied want dan is de kans op een miskraam enorm lager geworden.

Bekijk ook eens