5 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 0 gram
Lengte baby: 2mm

Nu ben je 5 weken zwanger. In deze periode van de zwangerschap komt er meer duidelijkheid. Je doet de zwangerschapstest, er is geen twijfel meer mogelijk, want de zwangerschapshormonen in de urine tonen het aan. Proficiat, je bent zwanger! Als je op staat 's morgens kun je last van misselijkheid hebben. Dit hoeft niet per se. Je kunt ook last van wisselende stemmingen hebben. Maar ook dit hoeft niet altijd zo te zijn. Als je 5 weken zwanger bent is het embryo ongeveer zo groot als een speldenknop. Onder de microscoop kun je een hoofdje en een staartje ontdekken. Het is nu allemaal nog heel pril.

Ontwikkelingen van je baby 5-weken-zwanger-2bij 5 weken zwanger

In het nog prille begin van de groei van je baby is je baby nu nog even groot als een rijstkorreltje. Maar toch is hier al van alles aan de gang. Zo zullen de kiembladen (zie week 4) zich verder vormen en begint de ontwikkeling van het hartje. Ook zal het centrale zenuwstelsel en de ruggengraat zich beginnen te vormen, hetzij nog erg primitief. Rond deze tijd zal je lichaam gaan profiteren van het foliumzuur dat jij (als het goed is) al weken slikt. Want deze is hard nodig voor o.a. het aanleggen van de ruggengraat van de embryo.

Embryo

Als je 5 weken zwanger bent dan heeft het embryo een veilig nestje in de baarmoeder. De baarmoederhals is nu afgesloten met een slijmprop. Als het vruchtje zich niet goed ontwikkelt, dan wordt het baarmoederslijmvlies en het vruchtje nog afgestoten. Men spreekt dan van een vroege miskraam. Dit lijkt op een verlate menstruatie.
Als het goed gaat, dan start aan het einde van 5 weken zwanger de ontwikkeling van het hartje, het bloedvatenstelsel en het centrale zenuwstelsel. Het bloedvatenstelsel zorgt voor het vervoer van de voedingstoffen naar het embryo en verwijdert het afval. In deze week is het embryo ongeveer 2,5 millimeter groot. Het drijft rond in een vruchtzak met vloeistof. De vruchtzak is ongeveer 1 centimeter groot.

De armpjes en beentjes van de embryo beginnen deze week ook al zichtbaar te worden, al zijn dit nu nog moeilijk zichtbaar.

Het foliumzuur dat je de laatste weken hebt geslikt wordt nu ingezet door je lichaam voor de aanleg van o.a. de ruggengraat van je baby.
Nog geen foliumzuur geslikt? Als je dit nog niet hebt gedaan dan is het raadzaam om dit alsnog te doen. Klik hier om online te bestellen bij Bol.com (morgen in huis).

Informatie over jou bij 5 weken zwanger

Nu je weet dat je zwanger bent, merk je steeds meer de veranderingen in je lichaam. Je figuur en gewicht zijn in week 5 nog hetzelfde als daarvoor. Veelal maken mensen complimentjes over je gladde huid en je mooie uitstraling. Sommige vrouwen hebben nergens last van, ze zijn de eerste drie maanden niet moe en niet ziek. Anderen zijn 's morgens misselijk. Toch is het niet nodig om je terug te trekken, je hoeft geen negen maanden met de voeten omhoog te gaan zitten. Tot de zevende maand kun je, normaal gesproken, je actieve leven blijven leiden. Daarnaast is het belangrijk om van de zwangerschap te genieten. Zo krijg je het meeste voldoening.

Futloos

Bijna iedere vrouw heeft last van bijverschijnselen zoals futloos zijn of duizeligheid. Het is super belangrijk dat je regelmatig eet, dus drie maaltijden per dag. Neem tussendoor een stukje fruit, bijvoorbeeld een appel of een peer. Ook kun je een klein schaaltje yoghurt met fruitsap eten. Soms ga je bepaald voedsel heel vies van smaak vinden. Daarentegen heb je misschien midden in de nacht heel veel zin in chips. Dit komt omdat de zwangerschapshormonen hard aan het werk zijn in je lichaam. Er wordt dus tijdens de periode veel van je lichaam gevraagd. Je merkt dit heel snel aan je nagels. Nagels behoren, roze, glad, flexibel en toch sterk te zijn. Dus niet broos, gekarteld of met witte vlekjes.
Door wortels, gele vruchten, donkergroene bladgroente en gedroogde abrikozen te eten krijg je vitamine A binnen. Deze vitamine zorgt ervoor dat splijten en breken van nagels wordt voorkomen. Ook vitamine B zorgt ervoor dat nagels niet afbrokkelen en splijten. Vitamine B zit vooral in yoghurt. Ook zink levert zijn bijdrage aan mooie en gezonde nagels. Zink zit verse groente, vlees en vis.

Shoptips voor week 5

Als je vorige week (of pas deze week) je zwangerschapstest al gedaan hebt, en het is gebleken dan je zwanger bent, dan weet je nu dat je de komende maanden een spannende periode tegemoet gaat. Er gaat een baby in je buik groeien! En jij bent verantwoordelijk voor dit nieuwe leven in je buik. In het eerste trimester (week 1 t/m 13) kun je last krijgen van de eerste zwangerschapskwaaltjes: (ochtend)misselijkheid en vermoeidheid. Dit heeft alles met het hCG zwangerschapshormoon te maken. Ook kun je wel eens wisselende emotionele buien hebben. Je kunt om het kleinste dingetje opeens heel boos worden, of om iets onschuldigs in huilen uitbarsten. Ook dit heeft met het zwangerschapshormoon te maken. De aanstaande pappa zal hier wel even aan moeten wennen en een beetje aanpassen aan de situatie. Het goede nieuws is: na een maand of 2 of 3 is het ergste voorbij.

Vertellen

Heb je al aan iemand verteld dat je zwanger bent? Je bent natuurlijk heel blij en je kunt het wel van de daken schreeuwen. Maar wellicht is het beter om nog even te wachten.
Want na week 10 is de kans op een miskraam het kleinst. De kans is sowieso klein dat dit gebeurd, maar als je het wilt aan iedereen wilt vertellen is het het beste te wachten tot week 11. Natuurlijk vertel je het nu wel al aan je partner en naaste familie, want die wil je dit heugelijke nieuws niet onthouden.

Verloskundige

Nu je zeker weet dat je zwanger bent is het een goed idee om eens uit te zien naar een verloskundige. Deze is je steun en toeverlaat tijdens je zwangerschap waarbij je met al je (medische) en ook persoonlijke vragen over je zwangerschap terecht kunt. Wellicht heb je in je vriendinnenkring iemand (die in dezelfde woonplaats woont als jij) die zwanger is geweest? Informeer daar dan eens of zij een goede tip voor je heeft wat betreft een goede verloskundige praktijk? Lukt dat niet? Google dan eens op je woonplaats + verloskundige praktijk. Je zult dan wel een of meerdere verloskundige praktijken vinden. Het is vervolgens een goed idee om contact op te nemen en een afspraak mee te maken.

Hartritmevolume

Door je zwangerschap is het ritme van je hart hoger dan voorheen. De bloeddruk zou normaliter hoger worden, maar dit gebeurd niet. De reden hiervoor is dat je bloedvaten iets wijder gaan staan. Bij een normale situatie (rust) had je normaal 70 slagen per minuut. Nu, tijdens je zwangerschap zal dit stijgen van 80 tot 90 slagen per minuut. Bij fysieke inspanningen zijn de hartslagen per minuut uiteraard nog hoger. De hoogte hiervan is afhankelijk van de fysieke inspanning. Later, tijdens de bevalling zal je hartritme volume nog eens toenemen met 10%. Na een periode van 5 tot 7 weken na de bevalling is het hartritme weer gelijk aan de situatie voordat je zwanger werd.
De reden dat je lichaam hard harder moet werken tijdens je zwangerschap is dat er meer bloed nodig is voor de groei van je kindje. Naarmate de embryo (later foetus) groeit zal de toevoer van bloed ook toenemen. In de laatste weken van je zwangerschap zal 20% van je bloed naar je baarmoeder gaan!

Heb je al last van de eerste zwangerschapskwaaltjes?

Deze kunnen zich bij 5 weken zwanger al voordoen. Veel voorkomende kwaaltjes zijn:

  • Je moet vaak plassen
    Door een hogere bloeddoorstroming in de nieren zijn deze actiever dan normaal. Een neveneffect hiervan is dat je vaker de aandrang hebt om te moeten plassen. Sommige zwangere vrouwen menen dit op te lossen door minder te gaan drinken. Doe dit niet, je lichaam heeft juist nu genoeg vocht nodig. Je hebt zeker anderhalve liter vocht per dag nodig. Drink zoveel mogelijk water. Dit helpt trouwens ook tegen ochtendmisselijkheid (zie hieronder). Als j5-weken-zwanger-1e water wilt afwisselen, drink dan een vruchtensapje. Pas op met koffie of thee want hier zit cafeïne in hetgeen slecht is voor de ontwikkeling van je kindje.
  • Je bent vaak moe
    Je lichaam is vol op aan het werk met de vorming van je kindje. Dit kost onbewust veel energie. Met name de ontwikkeling van de placenta die nu volop aan de gang is, kost je lichaam veel energie.
  • Je bent vaak misselijk (vooral in de ochtend)
    Ochtendmisselijkheid is in de eerste maanden van de zwangerschap een veel voorkomend kwaaltje. Dit heeft alles te maken met veranderingen in je hormoonhuishouding en in je stofwisseling. Meestal is je reukvermogen ook nog eens beter dan normaal in de eerste maanden van je zwangerschap waardoor je alle geurtjes (zoals vers gebakken brood of gebakken eitjes) intenser ruikt. Dit bevorderd de misselijk alleen maar meer.
  • Een beter reukvermogen
    Zoals hierboven beschreven is zul je alles intenser gaan ruiken. Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap zul je alles beter gaan ruiken. Dit heeft te maken met het oestrogeen hormoon. Het is overigens niet zo dat dit bij alle zwangere vrouwen voorkomt.

Bekijk ook eens: