5 weken zwanger en bloedverlies - Tijdens een zwangerschap verandert er veel in je lichaam. Er is meer bloed in je lichaam dan normaal dat je hart rond moet pompen. Het hart en de aderen passen zich aan de nieuwe 5 weken zwanger bloedverliessituatie aan. Ook je baarmoederwand is beter doorbloedt dan ooit. Je zal daarom sneller bloedverlies hebben dan normaal. Door sporten, zware voorwerpen tillen of vrijen kunnen kleine adertjes scheuren en bloedingen veroorzaken. Ook de innesteling kan bloedverlies veroorzaken. Dit zijn hele onschuldige oorzaken van bloedingen. Eigenlijk zijn het tekenen dat je lichaam helemaal ingesteld raakt op de zwangerschap.Helaas zijn er ook andere, minder onschuldige oorzaken van bloedverlies. In de eerste drie maanden van de zwangerschap kan het verliezen van bloed een eerste teken zijn van een miskraam. Vaak gaat een miskraam gepaard met buikkrampen, maar dat is niet altijd zo.
kunnen buikkramp en bloed duiden op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Sommige vrouwen kunnen de gehele zwangerschap last houden van bloedverlies. Er is dan geen oorzaak voor te vinden. Dat is heel lastig. Het kan een onrustig gevoel geven.
Bij bloedingen in het tweede trimester kan de oorzaak de positie van de placenta zijn. Een voorliggende placenta kan voor de baarmoederhals, dus voor de opening, waar je kindje doorheen moet, liggen. Als dat zo is, zal een keizersnede noodzakelijk zijn.

Bloedverlies rond de periode dat je moet bevallen kan betekenen dat je bevalling gaat beginnen. Een beetje bloed dat dan vrij komt, is niet erg. Er gebeurt heel veel op het moment dat de bevalling ofwel de weeën gaan beginnen. Dat je lichaam daarop reageert met een bloedinkje kan gebeuren.

Als het bloedverlies aanhoudt of als je je heel ongerust maakt, zeker in de eerste drie maanden, is het van groot belang dat je voor controle langs gaat bij wie je onder controle bent (verloskundige, gynaecoloog, huisarts). Ook koorts is een symptoom dat aangeeft dat er iets ernstig aan de hand kan zijn. De verloskundige of gynaecoloog kan dan een echo maken om te kijken of het hartje nog te zien en te horen is, oftewel of je vruchtje of kindje nog leeft.