40 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 3400 gram
Lengte baby: 50 cm

40 weken zwanger - De bevalling

40 weken zwanger! En dan is het eindelijk zo ver! Je bent gearriveerd bij de eindstreep! Bij 40 weken zwanger bevallen de meeste vrouwen. Maar het is niet zo dat je gegarandeerd gaat bevallen deze week. Sommige zwangere vrouwen be40 weken zwanger babyvallen pas volgende week, of zelfs de week daarna.

Als aan het einde van week 42 van je zwangerschap je baby nog niet geboren is dan zal de gynaecoloog de geboorte kunstmatig proberen op te wekken.

Jijzelf kunt helaas niets doen om de geboorte van je baby te versnellen. Je kunt alleen maar afwachten. Waarschijnlijk zie je je buik nu nog als een last die je overal mee naar toe moet nemen, maar na de bevalling zul je je buikje nog gaan missen!

Doorzetten

Voor jou en je baby is de bevalling even doorzetten. Je baby ligt lekker te slapen en opeens krijgt hij/zij minder ruimte door de persweeën. Daarna wordt je baby door het geboortekanaal geduwd waar alles behalve ruimte is. Uiteindelijk komt hij/zij dan terecht in een koude wereld met fel licht. Als je thuis wilt bevallen dan zou je misschien de lichten een beetje kunnen dimmen op het moment als je kindje geboren wordt.

Als je bang bent voor mogelijke pijn tijdens je bevalling, lees dan ons artikel eens over pijnbestrijding tijdens je bevalling.

Actief bewegen

Als je baby actief beweegt in het bekken, wordt de blaas tot het uiterste samengedrukt, wat resulteert in frequente bezoeken aan het toilet. Je bent nu 40 weken zwanger en op zoek naar een teken voor het beginnen van de bevalling. Het breken van de vruchtzak, kan op elk moment gebeuren. Sommige vrouwen zien dan een grote uitstroom van vloeistof uit de vagina, terwijl het bij anderen langzaam gaat, bijna druppelsgewijs. Als je denkt dat het vruchtwater gebroken is of je ervaart regelmatig weeën, neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts of verloskundige. Hoe weet je dat de bevalling echt is begonnen? De samentrekkingen van de baarmoeder worden regelmatig en steeds heviger. Ze zullen ook vaker optreden, uiteindelijk meer dan vijf keer per uur. De laatste 30 tot 70 seconden zijn de weeën heviger en steeds pijnlijker.

Zwellingen

In de laatste maanden van de zwangerschap is het normaal dat het lichaam meer vocht aanmaakt en vasthoudt dan gebruikelijk, hetgeen kan leiden tot zwellingen of oedeem, die meestal in de voeten, enkels en benen optreedt. Maar ook de handen en zelfs het gezicht kunnen opzwellen.

Waarom hebt je last van die zwellingen?

In het derde trimester van de zwangerschap, heeft de uterus zijn maximale grootte bereikt. Door de druk van de baarmoeder op de bekken wordt de stroming door het veneuze stelsel steeds langzamer, daardoor gaan de aderen fluïdum vasthouden in het weefsel.
Aan het eind van de dag kunt je zien hoe bijvoorbeeld de benen, enkels en voeten gezwollen zijn en bij warm weer, kan oedeem erger zijn dan bij wat lagere temperaturen.

Hoe kunt je de zwelling verminderen?

Er zijn bepaalde technieken die kunnen worden toegepast om dit probleem te verminderen.
Probeer je benen omhoog te leggen wanneer je daar maar de kans voor krijgt. Zoek een stoel, kruk of een andere ondergrond voor je stoel om de voeten omhoog te houden.
Sla bij het zitten nooit de benen of enkels over elkaar.
Lees meer over vocht vasthouden tijdens je zwangerschap.

Shoptips Week 40

Zwangerschapskleding
alles voor de babykamer

De geboorte van je kindje

Hoe gaat de geboorte van je kindje plaatsvinden?

De geboorte van je kindje is in te delen in 3 delen, namelijk de ontsluiting waarbij de baarmoeder opengaat, de uitdrijving waarbij je kindje via het geboortekanaal naar buiten komt en de nageboorte waarbij de placenta (moederkoek) ‘geboren’ wordt.

De ontsluiting

De cervix, de baarmoederhals (ongeveer 4cm lang) opent zich door de ontsluitingsweeën en wor40 weken zwanger buikdt naderhand opgenomen in de baarmoederwand.

Het is niet precies te zeggen hoe lang het duurt voordat de baarmoedermond zich opent, dit kan uren op zich laten wachten, maar het kan ook in enkele minuten gebeurd zijn. Je baby wordt dan voortgeduurd door het geboortekanaal met een snelheid van één centimeter per uur.

De uitdrijving

Wanneer je baby de laatste centimeters heeft bereikt zul jij de meeste pijn voelen aangezien de weeën dan het meest krachtig zijn.

Bij een ontsluiting van ongeveer 10cm mag jij beginnen met persen, je hebt dan zelf ook het gevoel dat je een bijdrage kunt leveren aan de geboorte van je kindje. Maar je zult wel hard moeten werken! De persweeën zijn dan erg krachtig en bij elke perswee komt het hoofdje een klein beetje verder naar buiten, maar af en toe glijdt het hoofdje ook weer een stukje terug. Tussen de weeën heb je af en toe even tijd om te ontspannen.

Door de fontanellen in de schedel van je baby kan het hoofdje zich versmallen en zo door het geboortekanaal (zie week 39). Wanneer het hoofdje geboren is, is het grootste en moeilijkste deel van de bevalling achter de rug. Het lichaampje floept er snel en makkelijk uit.

De nageboorte

Bij de laatste naweeën wordt de placenta geboren, dit is het huisje waar je baby tijdens je zwangerschap gewoond heeft! Nadat de kersverse papa de navelstreng heeft doorgeknipt kan het heerlijke knuffelen met je nieuwe kindje beginnen!!

Speciaal voor jou

Zo vlak voor de bevalling kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom raden we deze week het boek
'Als bevallen spannend is - met vertrouwen in verwachting' aan.week 40 - bevallen boek
Bevallen is een emotionele gebeurtenis en vergt veel van je. Dit boek sleept je door de bevalling heen en biedt je een praktische en mentale voorbereiding.
Het boek krijgt een waardering van 5 sterren bij Bol.com.

De prijs is €19,80 en tweedehands €17,00

Bekijk op bol.com

 

 

 

Zwangere Buikjes Week 40

Aylin Caliskan - 40 weken zwanger

Linda van Rietschoten - 40 weken zwanger

Priscilla Landman - 40 weken zwanger

Kizzy Wuyts - 40 weken zwanger

Petra 40 weken zwanger

Maaike Vandevoorde - 40 weken zwanger