4 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Je bent 4 weken zwanger. Officieel weet je nog steeds niet dat je zwanger bent. Het is vooral afhankelijk van de regelmaat van je cyclus of je al kunt weten dat je zwanger bent. Bij een onregelmatige cyclus geeft het uitblijven van de menstruatie geen zekerheid over het zwanger zijn.

Van foetus naar embryo bij 4 weken zwanger

Hormonen zorgen ervoor dat het lichaam, tijdens het 4 weken zwanger zijn zich klaar maakt voor de groter wordende baarmoeder. Ook maakt je lijf zich in gereedheid voor de bevalling en daarna voor de borstvoeding. Het klompje cellen bestaat inmiddels uit duizenden cellen. Al deze cellen hebben een taak. De foetus heet voortaan embryo en is gegroeid tot 1 of 2 mm. Het zakje bestaat uit een dooierzakje en een vruchtvlies. De kiemvliezen ontstaan, hier komen alle organen uit voort. Al deze cellen worden nu gevoed door de bloedvaten in de baarmoederwand. Zonder dat jij het zeker weet, wordt hier in je buik hard gewerkt en ben je 4 weken zwanger.

Zekerheid

Hoera! Bij 4 weken zwanger kun je een zwangerschapstest uitvoeren! Aan het einde van deze week heb je meer zekerheid want dan kun je de zwangerschapstest uitvoeren, deze is dan betrouwbaar. Wil je meer weten over de symptomen van de zwangerschap? Klik hier.

Placenta4-weken-zwanger-2

Bij 4 weken zwanger begint de ontwikkeling van de placenta. Deze komt voort uit de hechtvlokken rondom de embryo. De placenta speelt een cruciale rol tijdens de zwangerschap, deze zorgt onder andere voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar jouw ongeboren kindje. Maar ook de afvalstoffen van je ongeboren kindje worden afgevoerd via de placenta.
Naast het transport van verschillende stoffen zorgt de placenta ook voor de aanmaak van zwangerschapshormonen. Dit zijn progesteron, hCG, oestrogeen en HPL.

Toelichting:

Progesteron zorgt dat de baarmoeder zich niet al teveel kan samentrekken.

Oestrogeen bevorderd de ontwikkeling van je bloedvaten, de groei van je baarmoeder en de ontwikkeling van de klieren die melk produceren in de borsten.

Het hCG (hormoon Choriongonadotrofine - zwangerschapshormoon) laat zien of je wel of niet zwanger bent. Tevens zorgt dit hormoon voor het ‘gevoel’ van zwanger zijn. Maar aan de andere kant komt vermoeidheid en misselijkheid ook voort uit het hCG hormoon. De aanmaak van het hCG hormoon begint al binnen een paar dagen na de bevruchting. De placenta nestelt zich ergens in je baarmoeder, de plaats waar dit gebeurd is niet echt van belang. Zolang het maar niet te laag is, niet over de baarmoedermond heen.

Kamers

De placenta bestaat uit twee van elkaar gescheiden ‘kamers’, een deel voor je baby en een deel voor de moeder. Hierdoor blijft het een en ander (zoals de doorstroming van bloed en andere stoffen) gescheiden tussen moeder en kind. Echter zijn deze delen van de baarmoeder slechts gescheiden door een vlies dat fijne stoffen zoals rook van sigaretten door kan laten.

Navelstreng

Een ander belangrijk onderdeel is de navelstreng. Het bloed van je ongeboren kindje gaat door de navelstreng heen en weer terug naar je kindje. Wanneer het bloed vanuit de placenta naar de navelstreng stroomt worden koolzuur en afvalstoffen afgevoerd en op de terugweg worden zuurstof en voedingsstoffen opgenomen.

Maar voordat de placenta ontwikkeld is zijn we weer heel wat weekjes verder. In de tussentijd zal de embryo zich ontwikkelen in de dooierzak. Deze bevat voorziet de embryo van voedingsstoffen. Ook wordt het spijsverteringskanaal van de embryo hier gevormd. Vanaf de 12e week van de zwangerschap zal de placenta de taak van de dooierzak overnemen. De dooierzak zelf zal dan langzaam oplossen.

Shoptips voor week 4

Hoe begint de bouw van het lichaampje bij 4 weken zwanger?

De kiembladen vormen de bouwstenen van het menselijk lichaam. Er zijn 3 kiembladen te onderscheiden die zich zullen ontwikkelen tot elk een deel van het lichaam. De volgende 3 delen kunnen we opnoemen:

Mesoderm – Het middelste kiemblad: hieruit vormt het hartje, het spierweefsel, het skelet en de geslacht organen.

Endoderm – Het binnenste kiemblad: hieruit worden de darmen, de schildklier, de lever en de alvleesklier ontwikkeld.

Ectoderm – Het buitenste kiemblad: deze zorgt voor de vorming van de hersenen, het zenuwstelsel, de ogen en de huid.

Informatie over jouw:

Nu je 4 weken zwanger bent kun je aan het einde van de week de zwangerschapstest uitvoeren. Deze is dan betrouwbaar genoeg, je lichaam heeft dan genoeg zwangerschapshormonen (hCG) om met zekerheid aan te kunnen tonen dat je zwanger bent. Mocht de test negatief uitpakken, treur dan niet meteen, maar probeer de test na enkele dagen nog eens. Het kan zijn dat jouw lichaam nog net niet genoeg van het hCG hormoon had aangemaakt voor een positief resultaat van de test. Bij 4 weken zwanger is het nog allemaal erg pril. Probeer het volgende week nog eens.

Zwangerschapstest

De zwangersch4-weken-zwanger-1apstest kun je bij de meeste drogisten of apotheken kopen. Ze zijn niet duur. De prijzen variëren per merk en hoeveelheid. Denk hierbij aan een bedrag tussen de 5 en 20 euro. Even ter vergelijking: de goedkoopste test van het merk ‘Mildstream’ bevat slechts één test en kost 5 euro. De duurste is van Clearblue en heeft 3 testen in de verpakking. Deze kost ongeveer 20 euro.

Welke je ook koopt: de werking is bij alle testen ongeveer gelijk. De test bestaat uit een stripje met een stof die reageert (verkleurt)op het hCG hormoon. Je verzamelt een beetje ochtend urine (van jezelf uiteraard) in een potje en doet de strip hierin. Als deze na een minuut of 10-15 verkleurt dan ben je zwanger. Mocht de test uitwijzen dat je zwanger bent, neem dan contact op met je huisarts. Deze kan je zwangerschap bevestigen. De huisarts zal je ook vragen om wat (ochtend)urine mee te nemen om deze te onderzoeken.

Lees gebruikershandleiding van de test deze goed door, elke test kan net even iets anders werken, maar meestal komt het wel hier op neer.
Wist je dat je zwangerschapstesten ook online kunt bestellen? Klik hier om het gehele assortiment aan zwangerschapstesten bij Bol.com te bekijken.

Een gezonde levensstijl bij 4 weken zwanger!

Drink geen alcohol. Alcohol is slecht voor een ongeboren baby. Volgens wetenschappers kan het gebruik van alcohol tijdens de eerste weken van de zwangerschap de oorzaak zijn van een te laag geboortegewicht. Ook een langzame ontwikkeling van de foetus of misvormingen kunnen het gevolg zijn. Het beste is om helemaal geen alcohol te drinken.
Ook de schadelijke gevolgen van roken zijn bij iedereen bekend. Het is echt beter om helemaal te stoppen voordat je zwanger bent. Als je een sigaret rookt komen er giftige chemicaliën in je bloed. Deze komen via de placenta bij het ongeboren kind terecht. Ze kunnen de toevoer van zuurstof hinderen. Door roken is de kans op een miskraam groter.
Het is beter om alleen medicijnen op doktersvoorschrift in te nemen tijdens de zwangerschap. Dat geldt ook voor hoestdrank, aspirine en pijnstillers. Probeer zo weinig mogelijk medicijnen te slikken tijdens de zwangerschap, dit is vooral van toepassing voor een gewone verkoudheid, maag- of darmsto4 weken zwanger babyornissen en hoofdpijn. Houd je aan bovengenoemde richtlijnen. Je hebt dan de grootste kans om een gezond kind ter wereld te brengen.

Veel bewegen

Bij gezond leven hoort ook veel bewegen. Het grote aantal progesterone en oestrogene hormonen houdt de spieren vooral ontspannen en heel soepel. Het is belangrijk om ze sterk te houden. Iedere dag bewegen als je 4 weken zwanger bent in de vorm van fietsen of wandelen, verstevigd de buik- heup- en beenspieren. Daarnaast voorkom je door voldoende beweging een te grote toename van het gewicht. Beweging verbetert tevens de bloedsomloop. Hierdoor krijg je een gladde huid en een gezonde teint. Je gezicht gaat dan stralen en de huid van het lichaam wordt meer elastisch en soepel. Hierdoor krijg je minder snel last van zwangerschapsstriemen. Als je het fijner vindt om aan een georganiseerde sport of training mee te doen is dat uiteraard ook mogelijk. Zeg tegen de trainer vooraf dat je wat rustiger aan doet vanwege je zwangerschap.
Gedurende de zwangerschap heb je meer kans op cellulitis, dat komt door de hormonale veranderingen. Dit zijn kleine zwellingen van het onderhuids bindweefsel. Ze komen meestal op heupen en dijen voor.

Bekijk ook eens: