39 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 3300 gram
Lengte baby: 49 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 39 weken zwanger

De longetjes van je baby zijn bij 39 weken zwanger ook klaar om geboren te worden. Ze zijn nu goed in staat om zuurstof in te ademen.

Het lanugo (donshaartjes) heeft nu zo goed als helemaal losgelaten. Enkel in de plooien van het lichaam van je baby kunnen nog wat donshaartjes achtergebleven zijn.39 weken zwanger baby

De navelstreng kan die nu een doorsnee van ongeveer 1.4cm heeft, geeft zo aan het einde van je zwangerschap je kindje nog een aantal antistoffen tegen bacteriën en andere ziektes mee. Hiermee kan je baby de eerste tijd in de buitenwereld ‘overleven’.

Jouw hart

Gedurende de zwangerschap is je kindje vertrouwd geraakt aan het geruststellend geluid van jouw kloppend hart. Je baby zal het daarom, na de geboorte, prettig vinden om in de buurt van je linkerschouder of op je buik te liggen. Want zo hoort hij of zij weer het vertrouwelijke kloppen van je hart.

De nageltjes hebben nu de vingertoppen en het einde van de kleine teentjes bereikt.

Informatie over jou bij 39 weken zwanger

Bij 39 weken zwanger komen harde buiken steeds vaker voor. Deze samentrekkingen van je baarmoeder (ook wel bekend als ‘harde buiken’) worden langzamerhand opgevolgd door voorweeën. De harde buiken waren nogal regelmatig, maar voorweeën zijn dit niet. Ook de kracht hiervan is variabel. Tijdens de nachtelijke uurtjes is de baarmoeder meer prikkelbaar dan overdag en hierdoor kunnen de voorweeën intenser zijn dan overdag. Dit kan wel eens vervelend zijn. Hoe onderscheid je voorweeën van echte weeën? Klik hier om meer te lezen over harde buiken.

Voorweeën

 • Worden steeds krachtiger en hebben ongeveer een tijdsduur van 50 tot 70 seconden.
 • Worden niet pijnlijker
 • Komen vooral ’s avonds of ’s nachts voor
 • Geven geen ontsluiting bij de eerste zwangerschap, bij de volgende bevalling ontstaat een ontsluiting van enkele centimeter (zonder dat de echte bevalling begint).

Echte weeën

 • Duren enkel 30 tot 40 seconden en nemen niet toe in kracht.
 • Doen steeds meer pijn

Goede tip: om je baarmoeder weer een beetje tot rust te krijgen wil een warme kruik nog wel eens helpen.

Wanneer je 39 weken zwanger bent zul je wel moe zijn van het voortdurend meeslepen van je dikke buik. Om even aan dit gewicht te ontkomen is het heerlijk om even te zwemmen. Want in het water lijkt je buik wel even ‘gewichtsloos’ en dat is een heerlijk gevoel!

Shoptips Week 39

Zwangerschapskleding
kinderwagen

Huisdieren

Heb je huisdieren? Dan is het verstandig om hier nu al iets voor te regelen voor de bevalling. Ook als je al kinderen hebt is het goed dat een familielid hier voor zorgt tijdens jouw bevalling. Want tijdens je bevalling kun je absoluut geen afleiding gebruiken!39 weken zwanger buik

Maaltijden

Heb je al iets geregeld wat betreft de maaltijden voor de dagen na je bevalling?

Als de kersverse papa ook een goede kok is dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Maar als dit niet zo is dan zou je eens kunnen vragen of een naaste familielid (je moeder of schoonmoeder) een paar daagjes voor jullie kan koken.

Vergrijp je absoluut niet aan junkfood zoals magnetron-pizza’s of andere makkelijke afhaalmaaltijden. Deze bevatten weinig voedingsmiddelen en zijn bovendien erg ongezond en ook nog eens niet bijster lekker. Als laatste optie heb je om nu al verse maaltijden te maken en deze in te vriezen. Dan hoeft je partner deze alleen nog maar op te warmen, en dat zal ‘m wel lukken! Gezond eten is ook na de zwangerschap – en zeker de eerste dagen na de geboorte – heel erg belangrijk. Je lichaam moet terug op krachten komen en daarvoor is naast rust ook een goede voeding voor nodig. Dit geld ook zeker voor het ontbijt. En als je borstvoeding geeft is jouw voeding ook cruciaal voor je kindje. Maak je niet teveel zorgen over je bevalling. Iedere zwangere vrouw kan het, dus jij ook. Zorg dat je goed uitgerust bent dan kom je beter beslagen ten ijs tijdens de bevalling.

Geboortekaartjes

Heb je al geboortekaartjes geregeld? Nog niet? Geen probleem, dit kun je tegenwoordig ook heel makkelijk en snel online doen! Je kunt zelf kaartjes ontwerpen of een standaard sjabloon kiezen. Naast het ontwerpen kun je er ook voor kiezen om de kaartjes direct te laten versturen naar je familie, vrienden en kennissen. Dat is nog eens ontzorgen! Om het je nog makkelijker te maken hebben we hieronder een lijstje voor je gemaakt met de top webwinkels voor geboortekaartjes:

Checklist voor de papa

Je kunt niet alles alleen doen, en nu het bijna zover is, is het tijd voor de (aanstaande) papa om in actie te komen.

Voor en tijdens de bevalling:

 • Verloskundige:
  Zorg ervoor dat je altijd de juiste gegevens hebt om de verloskundige tijdig te bellen als het zover is. Deze gegevens heb je als het goed is gekregen van de verloskundige.
 • Haal genoeg in huis voor de bevalling:
  Een bevalling kan best lang duren, en natuurlijk moet er ondertussen ook gegeten worden. Dus zorg ervoor dat de ijskast goed gevuld is!
 • Wie is welkom bij en/of na de bevalling?
  Maak een lijstje met telefoonnummers van familie of vrienden die je tijdens of na de bevalling graag om je heen wilt hebben.
 • Opname apparatuur:
  Zorg ervoor dat je de fotocamera en/of filmcamera gereed hebt. Zorg dat ze voldoende opgeladen zijn en dat de opslagmedia (geheugenkaartjes, cassettebandjes) leeg zijn.
 • Oppas regelen:
  Als dit niet jullie eerste kindje is, dan is het niet handig als deze voortdurend aandacht nodig heeft tijdens de bevalling. Een goed idee is het om een oppas stand-by te hebben die je kunt bellen zodra de bevalling begint. Op deze manier kun je rustig en zorgeloos de bevalling tegemoet gaan.

Na de b39 weken zwanger buikevalling:

 • Aangifte van geboorte bij de gemeente:
  Om een boete te voorkomen moet je binnen 3 dagen na de geboorte van je kindje aangifte hiervan doen bij de gemeente. Je kunt hiervan een geboorte certificaat opvragen. Meestal is dit niet kosteloos, maar wel mooi en leuk om te hebben. De kosten variëren per gemeente en liggen tussen de 10 en 25 euro.
 • Kraamvisite:
  Je kult het nog druk krijgen met kraamvisite. Want de mama is nog te vermoeid van de bevalling en daarom moet jij (en de kraamverzorgster) het bezoek bedienen van een drankje en hapje.
 • En het allerbelangrijkste...
  Het belangrijkste is natuurlijk het verzorgen van je vrouw en kindje. En ga er maar vanuit dat jij als kersverse papa de kunst van het luiers verschonen onder de knie gaat krijgen! Maar dit hoort er ook allemaal bij. En als dit niet jullie eerste kindje is zal het allemaal wel wat makkelijker gaan, je hebt dan immers al een beetje ervaring!

Vliezen brekenOp het moment dat je vliezen breken is je kindje niet langer beschermd tegen virussen en infecties van buitenaf. Beval je thuis en duren je weeën langer dan 24 uur? Dan moet je de bevalling voortzetten in het ziekenhuis in verband met het risico dat je baby een infectie kan oplopen.

Nog eventjes..

De laatste loodjes wegen het zwaarst, en dat is bij de zwangerschap zeker van toepassing. Je buik is nu op zijn grootst en je zult vaak moe zijn. Geef jezelf over aan deze vermoeidheid. Doe overdag een middagdutje als je hier behoefte aan hebt. Of als je niet slaperig bent, ga dan lekker liggen op de bank. Want hoe meer je bent uitgerust, des te beter je bevalling zal verlopen. Veel zwangere vrouwen die 39 weken zwanger zijn zullen ook niet meer zover van huis gaan. De redenen laten zich wel raden: het is te vermoeiend om nog ver weg te gaan en de angst om onderweg te bevallen. Want je kunt nu letterlijk elk moment bevallen! Houdt hier dus rekening mee.

Zwemmen

Het is nu heerlijk om te zwemmen, want tijdens het zwemmen lijkt het alsof je even gewichtloos bent. Je voelt je buik even niet meer. Er zijn veel zwembaden in Nederland die speciale zwemsessies hebben voor zwangere vrouwen. Een bijkomend voordeeltje: je doet ook nog iets aan lichaamsbeweging! Het is wel een goed idee om dit samen met iemand te doen (bijvoorbeeld je partner) want zoals hierboven beschreven wordt is de kans op bevallen erg groot. Dan is het prettig als je snel met de auto naar huis of ziekenhuis kunt gaan. Als je in het ziekenhuis gaat bevallen: zorg ervoor dat je de spullen voor het ziekenhuis (je koffer/tas) meeneemt als je gaat zwemmen, zodat je bij een spontane bevalling meteen naar het ziekenhuis kunt rijden.
Als je het toch niet meer aandurft om naar het zwembad te gaan, of er is bij jouw in de directe omgeving geen zwembad die aan zwangerschaps-zwemmen doet dan kun je ook lekker thuis in bad liggen. Dit werkt ook zeer ontspannend. Met een beetje zwangerschapsolie of andere lekkere kruidenolie/badolie wordt het helemaal een aangename belevenis.

Bekijk ook ons artikel over de kraamtijd na de geboorte.

Zwangere Buikjes Week 39

Martijn Burgwal - 39 weken zwanger

Vicky Aenspeck - 39 weken zwanger

Sarah Schelfaut - 39 weken zwanger

Patricia - 39 weken zwanger

Bronwyn Vandoorsselaer - 39 weken zwanger