Menstruatiepijn aan het einde van de zwangerschap is een veel voorkomende klacht.

Menstruatiepijn bij 39 weken zwanger – De baarmoeder is een orgaan dat alleen bedoeld is om een baby te dragen tijdens de eerste groeiperiode, de zwangerschap. De moeder beleeft veel in een 39-weken-zwanger-menstruatiepijnrelatief korte periode van zo’n 39 weken. Het lichaam van de moeders past zich aan op de zwangerschap en de baby groeit en groeit.

De laatste grote gebeurtenis tijdens de zwangerschap wordt het indalen genoemd. De baby is zo goed als klaar om geboren te worden en zakt langzamerhand lager en lager in de baarmoeder. Daarbij zal de baby de natuurlijke houding voor de geboorte gaan aannemen. Het hoofdje zal lager en lager komen om als eerste de uitweg te zoeken.
De baby is intussen volgroeid en heeft alle mogelijke plaats nodig. De grote baby en de bewegingen naar omlaag kunnen pijnen veroorzaken die de moeder zal vergelijken met menstruatiepijnen.

Waarom deze menstruatiepijnen?

Natuurlijk zijn het geen menstruatie-klachten. De baarmoeder gebruikt andere spieren om de baby te dragen in de laatste weken van de zwangerschap. Die spieren zitten lager in de baarmoeder en de pijn die daardoor veroorzaakt wordt zit dus in dezelfde regio als de menstruatiepijnen. Het zijn echter meestal onschuldige spierpijnen die ontstaan doordat nog niet eerder gebruikte spieren nu volop in actie moeten komen.

Maakt u zich zorgen over die pijnen, ga dan gerust naar uw huisarts of naar de verloskundige. Die kunnen onderzoeken of het echt gaat om spierpijnen van niet eerder gebruikte spieren of om een ander probleem.

Andere mogelijke oorzaken
Pijnlijke spieren en krampen in de baarmoeder kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan vitamines en mineralen, met name een gebrek aan magnesium kan krampen veroorzaken. Zorg dus dat u een gezond dieet volgt met voldoende voedingsstoffen vitamines en mineralen.

Ook het natuurlijke gebrek aan beweging, door het toegenomen gewicht van de baby kan pijnlijke spieren veroorzaken. Blijf dus gezond in beweging, ga op tijd een wandelingetje maken in het park.

De baarmoeder heeft steeds meer ruimte nodig. Daardoor kunnen ander lichamelijke functies in het geding komen, zoals de ontlasting. Daardoor kunnen ook pijntjes ontstaan die op menstruatieklachten lijken. Kleine veranderingen in het dieet om de stoelgang goed te laten verlopen, natuurlijk in overleg, kunnen helpen deze klachten te voorkomen.
 
Terugkeren naar 39 weken zwanger