38 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 3200 gram
Lengte baby: 48 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 38 weken zwanger

Bij 38 weken zwanger is je baby voldragen en zou geboren kunnen worden. Het onderhuids vet (ook wel babyvet genoemd) dat je baby er elke week nog bij krijgt heeft zoals je eerder hebt kunnen lezen de functie om je baby warm te houden na de geboorte. Maar ook wordt dit extra vetvoorraadje gebruikt om de eerste paar dagen van de borstvoeding mee te overbruggen. De eerste dagen geven jou borsten nog niet de volledige hoeveelheid melk, dit komt na een paar dagen wel helemaal op gang, maar je baby komt dan wel een beetje te kor38 weken zwanger babyt. Het extra vet voorraadje compenseert dit tekort. Ook zal je baby moeten wennen aan de nieuwe omgeving buiten je buikje en aan het krijgen van borst- of flessenvoeding. Dus in de eerste dagen na de geboorte verliest je kindje hierdoor een beetje gewicht. Na een dag of 10 zal je baby weer het normale gewicht hebben.

De oogjes van je baby hebben nog geen traanbuisjes, enkele weken na de geboorte zullen deze aangemaakt worden.

Teelballetjes

Bij jongetjes zijn de teelballetjes ingedaald in de balzak. Bij ongeveer 4 op de 100 kindjes is dit niet het geval. Meestal gebeurt dit in het eerste levensjaar vanzelf, in het consultatiebureau zal hierop gecontroleerd worden. Mocht dit naderhand ook niet meer gebeuren dan zal er ingegrepen moeten worden met een operatie (deze operatie heet een orchidoplexie en gebeurd onder narcose).

Hoofdje

Het hoofdje van je baby is het grootste van je baby. Past deze door het geboortekanaal, dan komt de rest er vanzelf achteraan! De schede38-weken-zwanger-baby-2[1]l van je baby bestaat uit 5 schedelplaten die gescheiden worden door de fontanel. Een zit aan de voorkant en een aan de achterkant van de schedel. De schedelplaten zitten nog niet vast en kunnen nog bewegen. Als het hoofdje te groot is voor het geboortekanaal zullen de schedelplaten naar elkaar toe bewegen waardoor het hoofdje iets kleiner wordt en daardoor beter door het geboortekanaal past. Uiteraard zul jijzelf ook moeten persen want het gaat allemaal niet vanzelf! Na de geboorte groeien de fontanellen dicht en zal het bindweefsel omgezet worden naar bot.

Niet meer groeien

Bij 38 weken zwanger zal je baby niet meer verder groeien. En hij of zij kan nu ook niet meer verder groeien want hij heeft er gewoonweg geen plaats meer voor!
Wel blijft de reserve voorraad van vet groeien, er komt elke dag zo'n 18 tot 20 gram vet bij.

Uitgerekende periode

Wanneer ben jij uitgerekend om te bevallen? Vanaf week 38 begint de uitgerekende periode te lopen. Deze periode duurt t/m week 42.
Wist je dat...
.... 85% van alle baby's in deze periode (week 38 t/m 42) geboren worden?
.... slechts 5% van alle baby's precies op de uitgerekende datum geboren worden?

Shoptips Week 38

Zwangerschapskleding
alles voor de babykamer

Informatie over jou bij 38 weken zwanger38 weken zwanger buik

Je bent 38 weken zwanger! Nog maar 2 weken zwangerschap te gaan.... zul je je zwangerschapsperioide missen? Of juist niet?
Veel zwangere vrouwen krijgen rond deze tijd flink last van hun rug door al dit extra gewicht. Je leunt door je buik meer naar achteren en dat veroorzaakt een extra belasting op je rug. Hier kun je niet zo heel veel aan doen, maar probeer in ieder geval zo min mogelijk te tillen. Moet er iets getild worden? Laat dan de aanstaande papa maar eens de handjes uit de mouwen steken!

Inademen

Bij elke teug lucht die je inademt neem je aan het einde van je zwangerschap meer lucht op dan voorheen. Even ter vergelijking: normaal adem je ongeveer 7.5 liter zuurstof per minuut in. Nu, zo aan het einde van je zwangerschap, adem jij ongeveer 10.5 zuurstof per minuut in. Ongeveer de helft hiervan wordt benut voor jouw eigen lichaam (je stofwisseling) en de andere helft is voor de stofwisseling van je baby die via de placenta loopt. Door deze toename aan zuurstof krijgt je hart ook meer werk. Deze moet namelijk al deze zuurstof in het bloed rondpompen om de zuurstof te distribueren. Je hart krijgt per minuut tot wel 50% extra bloed te verwerken dan normaal! Tijdens de bevalling komt hier nog eens 10% bovenop.

Voorheen had je een hartslag van 70 slagen per minuut, deze ligt nu ongeveer tussen de 80 en 90 slagen per minuut. Dit is tijdens ruststand, bij een inspanning gaat de hartslag natuurlijk omhoog. Anderhalve maand na de geboorte van je kindje is je hartslag weer op normaal niveau.

Voorweeën

38-weken-zwanger-buikDe harde buiken die je de laatste weken hebt ervaren komen voort doordat de baarmoeder regelmatig samen trekt. Dit samentrekken zal nu langzaam overgaan in voorweeën.
Deze voor voorweeën zijn vrij onregelmatig, soms komen ze om de minuut voor, dan weer om 't uur. De kracht van de voorweeën kan ook variëren. Vooral 's nachts wanneer de baarmoeder het prikkelbaarst is kun je hier wel eens last van ondervinden.
Af en toe kan het lijken dat de bevalling is begonnen. Maar de voorweeën worden niet langzaam krachtiger zoals bij echte weeën. Echte weeën duren ongeveer een minuut en worden steeds krachtiger.

Goed uitgerust de bevalling tegemoet

Wil je een goede bevalling hebben dan is het erg belangrijk dat je hiervoor goed uitgerust bent. Kun je 's nachts moeilijk slapen door je buik? Probeer dan overdag wat slaap in te halen. Het is een goed idee om wat hulpmiddelen in huis te halen, namelijk energie en sportdrankjes. Deze drankjes met druivensuiker geven je een grote dosis extra energie om je door de bevallig een te helpen. Zorg dat je ze in huis hebt!
Heb je ook last van droge lippen rond deze tijd? Zorg dan dat je een verzorgende lippenbalsem in huis hebt.

Voedings-BH

Een voedings-BH geeft extra steun en is erg makkelijk bij het voeden. Je kunt je baby makkelijk aanleggen en de cup van je BH met een simpele handeling losmaken om je kindje te voeden. Heb je er nog geen gehaald? Voor het gemak vind je hieronder een aantal linkjes waar je de voedings BH makkelijk online kunt bestellen zonder daarvoor de deur uit te hoeven.

Goed en gezond eten - voor en na de bevalling

Gezond eten is erg belangrijk, maar als je straks bevallen bent dan zoek je het niet meer om elke avond te koken. Zeker niet in de eerste paar dagen na de bevalling! Daar heb je gewoon geen puf meer voor. De papa zal ook wel andere zaken aan zijn hoofd hebben dus dan komt er van koken weinig terecht.
Natuurlijk kun je een vriend, vriendin of een (schoon)moeder vragen of ze voor je willen koken, maar als dat geen optie is dan kun je nu al maaltijden bereiden voor na de bevalling. Deze maaltijden verpak je dan per maaltijd en vries je in voor later. Dan hoef je die maaltijden alleen nog maar op te warmen, makkelijker kan bijna niet! En toch eet je lekker en vooral belangrijk: gezond. Want kant en klare (afhaal)maaltijden bevatten meestal niet zoveel voedingswaarde als zelf bereidde maaltijden met verse producten. Bovendien bevatten kant en klare maaltijden vaak teveel zout en andere producten die niet gezond voor je zijn.

Zwangere Buikjes Week 38

Corina - 38 weken zwanger

Lulu de Boer 38 weken zwanger

Kimberly - 38 weken zwanger

Theunis Kirra 38 weken zwanger

Daphne Klaare 38 weken zwanger

Charmilla Beekers - 38 weken zwanger

Emmelie - 38 weken zwanger

Tamara de Vink - 38 weken zwanger