37 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 3100 gram
Lengte baby: 46.5 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 37 weken zwanger

37 weken zwanger - Je bent 37 weken zwanger en over een paar weken ga je bevallen. Maar dat zou ook al morgen kunnen zijn! De kans dat je baby geboren wordt, wordt met de week groter. Tot de tijd dat je baby daadwerkelijk ter wereld komt groeit hij/zij vrolijk verder. Al groeit je baby niet meer zo hard. Dit kan ook niet meer want daar i37 weken zwanger babys geen ruimte meer voor in je buikje! Zijn of haar vetvoorraad neemt dagelijks met 14 gram toe.

Klaar voor de geboorte

Vanaf ongeveer eind week 36 is je kindje klaar om geboren te worden. In de tijd dat je baby nog steeds veilig in je buikje bevindt groeit hij/zij gestaag door. Ook de vetvoorraad blijft groeien met zo'n 14 gram per dag. Wist je dat ongeveer 90% van alle baby's na week 37 geboren worden?

Het vruchtwater bij 37 weken zwanger

Je baby drinkt rond deze tijd zo'n 400ml vruchtwater per dag en tegelijk produceert hij zo'n 500ml urine per dag.
Deze urine komt weer terecht in het vruchtwater. Maak je hierover geen zorgen want elke 3 uur wordt het vruchtwater ververst door de placenta (via de membranen). In het vruchtwater bevinden zich onder andere

  • eiwitten
  • vetten
  • pigmenten
  • enzymen
  • hormonen
  • huidschilfers (huidsmeer) van je baby
  • urine
  • donshaartjes (restanten van de lanugo)
  • water, hiervan is het meeste, zo'n 98%

Bij 37 weken zwanger is er ongeveer 1 liter vruchtwater aanwezig in je baarmoeder.
De donshaartjes en huidsmeer worden ook door je baby ingeslikt. Deze bevorderen de ontwikkeling van het spijsverteringskanaal. De donshaartjes en huidsmeer komen terecht in de darmen en blijven daar zitten tot na de geboorte. Na de geboorte is dit de eerste ontlasting van je baby, een zwarte substantie dat ook wel meconium genoemd wordt.

Shoptips Week 37

Zwangerschapskleding
kinderwagen

Informatie over jou bij 37 weken zwanger

Ga je bevallen in het ziekenhuis? Dan zorg je dat je een vluchtkoffertje (zie week 36) klaar hebt staan. Je kunt dit nog tot op het laatste moment beslissen. Communiceer je beslissing wel goed met je verloskundige, zodat deze op de hoogte is van je beslissing.37 weken zwanger buik

Niet meer ver van huis

Ga niet meer te ver weg van huis want je moet er rekening mee houden dat je nu elk moment kunt bevallen. Op vliegreis kun je al niet meer want er zal geen vliegmaatschappij zijn die je aan boord wil hebben. Het risico op bevallen in de lucht is te groot. Maar je wilt nu zelf ook niet op vakantie, want dat is daar nu echt de tijd niet voor. Denk er ook eens aan wie je bij je bevalling wilt hebben. Wellicht je ouders en schoonouders en misschien ook je beste vriendin(en). Het is een goed idee om contact met ze op te nemen dat je het prettig vind dat ze bij je bevalling aanwezig zijn. Dan kunnen ze hier rekening mee houden door hun mobieltje nog beter in de gaten te houden!

Elk moment bevallen

In de laatste weken van de zwangerschap moet je er rekening mee houden dat (ondanks je uitgerekende datum) je baby elk moment geboren kan worden! Wees dus voorbereid hierop. Maar het kan ook nog een paar weekjes op zich laten wachten. Geniet nog maar even van je rust, want je hebt al genoeg te verduren gehad tijdens zwangerschap, en dan heb je de bevalling nog te gaan. Neem af en toe eens een lekker kruiden-bad of verwen jezelf op een andere manier, je hebt 't immers verdient.

Als dit je eerste kindje is: doe ook leuke dingen die straks moeilijker zijn met je baby. Zoals lekker uit eten of naar een film met je partner. Geniet nu nog even van de vrijheid, het zijn immers de laatste momenten met jullie tweeën, nu kan het nog!

Je gewicht bij 37 weken zwanger:

Baarmoeder 1000 gram
Baby (deze week) 3500 gram
Jouw vetreserves 3500 gram
Extra vocht 3000 gram
Extra bloed 1000 gram
Placenta 600 gram
Vruchtwater 1000 gram
Borsten (extra gewicht) 800 gram
Totaal 14400 gram

Houd er rekening mee dat deze getallen gemiddelden zijn. Jouw persoonlijke gewicht kan anders uitpakken. Sommige vrouwen komen slechts 9 kg aan en andere weer 18 kilo. Aangezien je tijdens je zwangerschap onder controle bent bij je verloskundige / gynaecoloog hoef je je nergens zorgen over te maken.

Thuis bevallen

Je hebt weer een mijlpaal bereikt! Je mag vanaf deze week officieel thuis bevallen in Nederland.
Weet jij nog niet waar je wilt bevallen?
In week 30 staat beschreven wat de voor en nadelen van thuis bevallen versus bevallen in het ziekenhuis zijn.

Slijmprop

In je baarmoedermond bevind zich de slijmprop, dit is een prop doorzichtig slijm. De functie hiervan is het afsluiten van je baarmoeder zodat je baby beschermd wordt tegen ziektes en infecties van buiten je lichaam. Rond deze tijd van je zwangerschap zul je deze slijmprop gaan verliezen in voorbereiding op de geboorte. Hoe gebeurt dit? Het kan op verschillende manieren gebeuren. De slijmprop kan in zijn geheel eruit komen, maar het kan ook zo zijn dat je 'm stukje bij beetje verliest. Dit laatste gaat dikwijls gepaard met dunne sliertjes bloed. Dit is overigens niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Je doet er wel goed aan om het even kenbaar te maken bij je eerstvolgende controle. Het verlies van deze slijmprop heeft overigens niets te maken met het tijdstip waarop je baby geboren kan worden. Je kunt hiervoor de datum dat je bent uitgerekend aanhouden. Maar deze hoeft ook niet altijd te kloppen.

Maak je nog steeds elke week een foto van je mooie buik?

Zwangere Buikjes Week 37

Wendy - 37 weken zwanger

Elvira de Vries - 37 weken zwanger

Michelle Getreuer 37 weken zwanger

Karen 37 weken zwanger

Cindy weken zwanger