36 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 2900 gram
Lengte baby: 45 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 36 weken zwanger

Vanaf 36 weken zwanger is je kindje gereed om geboren te worden! Het begon allemaal met een heel klein mensje ter grootte van een rozijn die nu helemaal doorontwikkeld is tot een baby van ongeveer 45 cm en bijna 3kg! Deze getallen zijn gemiddelden maar dat neemt niet weg dat je baby zich in de laatste 8 maanden flink heeft ontwikkeld in j36 weken zwanger babye buikje. Zoals vorige week besproken mag je vanaf volgende week ook thuis bevallen als je daarvoor kiest.

Vruchtwater

Door het onderhuids vet is je baby nu lekker (kenmerkend) mollig. Het huidsmeer dat je baby heeft beschermd tegen het inweken van het vruchtwater zal in de laatste weken van je zwangerschap ook loslaten. Hierdoor ontstaan vlokjes in het vruchtwater. Aan het vruchtwater kan de gynaecoloog zien of je kindje op het goede moment geboren is. Bij helder vruchtwater met vlokjes is je baby op tijd geboren. Wanneer de vlokjes opgelost zijn en het vruchtwater wit is dan is je baby een beetje te laat geboren. Aan de andere kant: als er nog helemaal geen vlokjes in het vruchtwater zijn (zoals deze week) dan is je baby aan de vroege kant.

Gezichtje

De spieren in de wangen zijn inmiddels ontwikkeld om te kunnen zuigen, dat wil zeggen het zuigreflex is nu ontwikkeld. Het onderhuids vet dat in het gezichtje is aangelegd zorgt voor een bol gezichtje met bolle wangetjes. Het schedel van je kindje zit wel vast maar er is nog wel ruimte voor speling, want het hoofdje moet immers door het geboortekanaal kunnen bewegen. Het kan bij sommige baby's voorkomen dat het hoofdje bij de geboorte kegelvormig is, maar dat trekt vanzelf weer recht.

Klaar om geboren te worden

Het is nu officieel! Bij 36 weken zwanger is je baby klaar om geboren te worden! En aan het einde van deze week mag je ook thuis bevallen.
Wat begon als een rozijntje is nu helemaal volgroeid tot een baby met alles erop en eraan. Als alles goed is dan is je baby deze week of uiterlijk volgende week ingedaald in de bekken en gereed om geboren te worden. Is dit nog niet gebeurd? Dan zal je verloskundige de situatie bekijken. Als het niet meer lukt om je baby in de gewenste geboortepositie te krijgen dan zal je verloskundige of gynaecoloog een mogelijke keizersnede met je bespreken.

Shoptips Week 36

zwangerschapsdagboek

Informatie over jou bij 36 weken zwanger

De laatste loodjes wegen het zwaarst, en die uitspraak is zeer van toepassing bij de zwangerschap. Had je in het begin van de zwangerschap last van (ochtend)misselijkheid en stemmingswisselingen, nu aan het einde van je zwangerschap heb je (of kun je last hebben van):

  • Brandend maagzuur (doordat je maag in de verdrukking komt door je baarmoeder)
  • Last van veel moeten plassen (je blaas komt in de verdrukking door je baarmoeder)
  • Opgezwollen enkels (door de zwangerschapshormonen raakt je vochtregulatie uit balans)36 weken zwanger buik
  • Moeite met overeind komen (buik is te zwaar)

Wel of geen last van zwangerschapskwaaltjes

Hopelijk heb je niet last van al deze kwaaltjes, maar ook dat is mogelijk. Het kan ook zijn dat je helemaal niet zoveel last van bovenstaande hebt. Dan heb je geluk. Mocht je er wel last van hebben probeer dan wat afleiding te zoeken door jezelf eens lekker in het zonnetje te zetten. Laat jezelf eens lekker verwennen in een schoonheidsspecialist of bij de kapper. Ga eens lekker met een stel vriendinnen uit eten of shoppen (of beide). Nu je 36 weken zwanger bent en nog enkele weken zwanger voor de boeg hebt, heb je nog de vrijheid (tenzij dit niet je eerste kindje is natuurlijk). Straks als de kleine er is zal dat allemaal anders zijn.

Als je al babykleertjes in huis hebt doe je er goed aan om deze allemaal eens een wasbeurt te geven. Gebruik hiervoor geen wasverzachter. Het nog gevoelige babyhuidje kan hierdoor geïrriteerd raken.

Voedings BH

Heb je al een voedings-BH gekocht?

Bij het voeden geeft deze je extra steun zodat je je baby makkelijker kunt aanleggen. De cup van de BH kun je eenvoudig openen met een simpele handeling. Deze kleine investering geeft je veel gemak tijdens het voeden van je baby. Deze BH is te koop bij reguliere winkels zoals Prénatal. Ook kun je de BH online bestellen. Hieronder vind je een aantal linkjes waar je de BH kunt bestellen.

Stemmingswisselingen

Door de steeds dichterbij komende bevalling hebben zwangere vrouwen rond de 36e week wel eens last van stemmingswisselingen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met hetgeen op je afkomt en dat kan je onzeker maken. De spanning voor de geboorte, de verantwoordelijkheden die daarop volgen zorgen bij veel toekomstige moeders voor stemmingswisselingen. Maar als het kindje eenmaal geboren is ben je dit allemaal vergeten en zul je gaan genieten van je kindje. De meeste kersverse moeders beschikken over een natuurlijk opvoedingsinstinct die na de geboorte zich voordoet. Heb je veel last van deze stemmingswisselingen en onzekerheden? Praat er dan over. Praat erover met je partner, familie, vrienden of met andere zwangere vrouwen die zich in deze fase van de zwangerschap bevinden.

Waar ga je bevallen?

Waar wil je bevallen? Wil je thuis bevallen of bevalling in het ziekenhuis?
Beide opties hebben voor en nadelen. Zie week 30 voor meer informatie over dit onderwerp.

Klossen halen bij de thuiszorg

Rond deze tijd moet je bij de thuiszorg of kruisvereniging klossen halen om je bed te verhogen. Ook als je besluit om in het ziekenhuis te bevallen (of als het niet anders kan) dan zijn klossen toch goed om in huis te hebben. Een verhoogd bed is erg prettig met je zwangere buik, je kunt je bed makkelijker betreden als deze verhoogt is.
Als naar de thuiszorg gaat en je hebt besloten om thuis te bevallen, neem dan meteen een ondersteek en een bed-steun mee. In de ondersteek wordt de placenta opgevangen. Je zorgverzekering draagt zorg voor de kosten voor het lenen van deze spullen.

Meer controle

Rond deze tijd zal je gynaecoloog of verloskundige je wekelijks ontmoeten voor een controle. Er zal dan extra aandacht worden besteed aan je bloeddruk en aan de ligging van je baby.

Elk moment...

Bij 36 weken zwanger kan je baby elk moment geboren worden. Houdt hier rekening mee! Een paar adviezen die je kunt meenemen voor deze tijd:

Houd een 'vluchtkoffertje' gereed, ook al ga je thuis bevallen. Mocht je onverhoopt om de een of andere reden toch in het ziekenhuis moeten bevallen dan staan je spullen tenminste klaar.

  • Inhoud vluchtkoffertje
    • Voor jezelf:
    • ondergoed, sokken, pantoffels, pyjama en nachtjapon
    • schone kleren
    • literatuur (voor na de bevalling)vluchtkoffertje
    • diverse toiletspullen
  • Voor je baby
    • 2 setjes kleding (maat 50 en maat 56)
    • rompertjes (maat 50 en maat 56)
    • dekentje en mutsje voor buiten
    • schoentjes + sokjes
    • jasje
  • Diversen
    • Videocamera en/of fotocamera (met lege opname-casette/geheugenkaart)
    • Mobieltje + oplader (informeer wel eerst of je je mobieltje in het ziekenhuis mag gebruiken)
    • Adresboekje met contactgegevens van je vrienden en familie (om ze te het goede nieuws direct te melden)
  • Belangrijk!
    • Zorg dat er genoeg brandstof in de auto zit om naar het ziekenhuis te kunnen rijden!
    • Zorg dat de papa ten aller tijde bereikbaar is (dus ook tijdens vergaderingen)!

Shoptip week 36

De bevalling staat nu echt voor de deur, je hebt nog maar enkele weken te gaan en dan wordt je kindje geboren! Het is handig om dan meteen een voorraadje Pampers in huis te hebben. Nweek 36 - pampersatuurlijk kun je die bij Etos of een andere winkel halen, maar bij Bol.com zijn ze goedkoper, en al deze kleine voordeeltjes kun je goed gebruiken.

Bekijk op bol.com

 

 

 

 

Zwangere Buikjes Week 36

Celine 36 weken zwanger

Marjolein Verhesen-Herfs 36 weken zwanger

Magda Rosha 36 weken zwanger

Tessaa Hermus 36 weken zwanger

Eliza Bolt – 36 weken zwanger

Samantha – 36 weken zwanger

Bekijk ook eens: