33 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 1750 gram
Lengte baby: 40 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 33 weken zwanger

33 weken zwanger - De baby weegt nu 2 kilo en is 41 centimeter lang. Het donshaar op het lijfje van je baby is verdwenen en hij is bedekt met een laag vettige substantie, vernix. De grote orgaanstelsels zoals longen, nieren, bloedsomloop en spijsvertering werken al goed. Je baby heeft een uitstekende overlevingskans buiten de baarmoeder. Hij of zij heeft nog wel moeite zichzelf op temperatuur te blijven. Om die reden heeft je kindje nog wel enkele weken speciale zorg nodig (in een couveuse). De komende weken gaat hij nog meer vet aanleggen om zelf de temperatuur te kunnen behouden buiten de baarmoeder.

Compleet

Je baby wordt over een paar weken geboren en erg veel ontwikkelingen (behalve groeien) zullen er niet meer plaats vinden. Alle organen en zintuigen zijn nu zo ver doorontwikkeld dat je baby compleet is. Als je baby in deze week geboren zou worden .
Alhoewel je kindje goed klem zit in je baarmoeder kan ie nog wel aardige klappen uitdelen en schoppen tegen je ribben! Dit kan af en toe best pijnlijk zijn. Je baby maakt ongeveer zo'n 500 bewegingen per dag en dat voel je wel.
Het gewicht van je baby neemt toe met ongeveer 200 tot 300 gram per week.

Nagels

De nagels van je baby groeien ook door. Het komt wel eens voor dat je baby zichzelf daarmee krabt. Je zou niet de eerste zijn als je een baby ter wereld brengt met kleine schrammetjes op zijn of haar gezicht.

Slapen

De meeste tijd brengt je baby door met slapen. Dit is te vergelijken met een pasgeboren baby. Zoals in week 27 vermeld droomt je kindje al. Deze dromen kunnen erg levendig zijn. Dit dromen gebeurd in de REM-slaap (Rapid Eye Movement). De hersenen zijn dan erg actief. Als je baby ontwaakt zal hij of zij de geluiden om zich heen waarnemen. Als eerste hoort je kindje dan jouw geluiden zoals het kloppen van je hart en het geborrel van je darmen. Maar ook geluiden van de wereld buiten je buikje kan je baby al waarnemen.

Pupilreflex

Bij 33 weken zwanger treedt het pupilreflex van de ogen van je baby in werking. Dit hoeft niet perse deze week te gebeuren, het kan ook vorige week gebeurd zijn, of pas de volgende week. Maar gemiddeld gebeurd dit tijdens de 33e week van de zwangerschap. Op het moment dat je met een felle lichtbron (een zaklamp) op jouw buik zou schijnen zal je baby dit licht proberen af te weren door de handjes voor het gezicht te houden. De pupil zal dan ook kleiner worden.

Haargroei

Op het hoofdje van je baby kan al flinke haargroei aanwezig zijn. Dit geeft echter geen garantie dat je baby later ook veel haren zal krijgen op het hoofdje. Het enige dat nu nog aan je baby niet helemaal ‘af’ is zijn d33 weken zwanger buike longetjes en het spijsverteringssysteem.

Stuitligging

Bij 33 weken zwanger zal je baby gaan indalen of is al ingedaald met het hoofdje naar beneden.
Bijna alle baby's liggen rond deze tijd zo want dit is namelijk de beste positie om te liggen voor de geboorte. Ongeveer 95% van de baby's liggen met het hoofdje omlaag, de resterende 5% liggen in de zogenaamde stuitligging. Hierbij liggen ze met het hoofdje richting je maag. Bevallen met een stuitligging neemt extra risico's met zich mee. De gynaecoloog of verloskundige probeert eerst je baby te draaien zodat je baby met het hoofdje naar beneden ligt. Lukt dit niet, dan wordt overwogen om een keizersnede uit te voeren. We spreken bij de zwangerschap over een liggingsafwijking wanneer het kindje in een stuitligging ligt.

Shoptips Week 33

zwangerschapsdagboek

Informatie over jou bij 33 weken zwanger

Kindsbewegingen

Je kindje is nu al best sterk. Dat merk je bij het bewegen. De bewegingen worden steeds krachtiger. Als hij met zijn benen tegen je ribben trapt kan dat zelfs flink pijnlijk zijn.
Een bekende kwaal als je 33 weken zwanger bent is kramp in de kuiten. Vooral ’s nachts treedt dat op. Het helpt om voorzichtig je tenen naar je neus te brengen om zo je kuitspier uit te rekken.

Brandend maagzuur

Een ander kwaaltje dat vooral ’s nachts optreedt, is brandend maagzuur. Doordat je baarmoeder zo groot is nu, komt je maag in de knel en stroomt er wat maagzuur terug naar je slokdarm. Een heel vervelend gevoel. Misschien helpt het als je het hoofdeinde van je bed verhoogt. Heb je er veel last van vraag dan of je verloskundige of gynaecoloog je een maagzuurremmer kan voorschrijven, dat geeft snel verlichting.

Ijzertekort

Omdat je baby zo hard groeit, kan het zijn dat je bloedarmoede krijgt door ijzertekort. Je kindje onttrekt zoveel ijzer uit je lichaam dat daar niet tegen op te eten is. Je wordt hierop gecontroleerd en kan eventueel ijzertabletten krijgen. Soms hebben deze als bijwerking dat je een moeizame ontlasting krijgt. Veel water drinken en vezels en vers fruit eten kan dit voorkomen.

Vocht vasthouden

Als je lichaam veel vocht vast houd dan kun je daar last van ondervinden. Je merkt dit vooral bij je voeten, enkels en je nek. Bij 33 weken zwanger ondervinden de meeste vrouwen hier het meeste last van. De polsen, gezicht en je handen kunnen ook vocht vast houden. Dit alles is normaal tijdens de zwangerschap. Je nieren houden door het oestrogeen hormoon meer zout vast dan normaal. Daardoor houden je lichaamscellen meer vocht vast, in totaal tot wel 7 liter meer dan normaal!

Klik hier om meer te lezen over het vasthouden van vocht tijden de zwangerschap.

Voorbereiden

Je lichaam is zich langzaam aan het voorbereiden op de komende bevalling. Je hart pompt nu zo’n 40 tot 50% extra bloed door je lichaam. Dit is om eventueel bloedverlies bij een bevalling te kunnen compenseren. Ook worden je gewrichten soepeler voor de bevalling. Daarnaast kun je in de komende weken last krijgen van zogenaamde harde buiken. Dit zijn samentrekkende bewegingen van de baarmoeder om alvast te ‘oefenen’ op de bevalling.

Checklist

Zorg dat je goed voorbereid bent op je bevalling! Kies je om in het ziekenhuis te bevallen, dan zorg je ervoor dat je een tas hebt klaar staan om direct mee te nemen als de tijd daar is (zie week 31). Als je kiest om thuis te bevallen moet je een het een en ander in huis halen:

  • Matrasbeschermers33 weken zwanger buik
  • 3 pakken kraamverband
  • Navelklem (steriel)
  • Een doos gaaskompressen (steriel)
  • Bedklossen (ter verhoging van je bed, deze kun je ophalen bij het rode kruis)
  • Desinfecterend middel
  • Een ondersteek
  • 10 celstof matjes
  • Enkele vuilniszakken

Je verloskundige kan ook hierin adviseren. Wellicht zal deze lijst een beetje afwijken van hetgeen je verloskundig adviseert. In dat geval volg je het advies van je verloskundige op want deze kent jouw situatie beter dan wij!

Wil je meekijken? Zorg dan dat er een spiegel voorhanden is in de ruimte waar je wenst te bevallen.

Een blaasontsteking

Sommige zwangere vrouwen kunnen een blaasontsteking oplopen tijdens hun zwangerschap. De symptomen hiervan zijn:

  • Veel moeten plassen
  • Troebele urine
  • Plassen gaat gepaard met pijn.

Vrouwen hebben meer kans op een blaasontsteking dan mannen. Dit komt door het simpele fijt dat de urinebuis bij vrouwen korter is dan bij mannen en dicht bij de vagina zit. Hierdoor is de kans op infecties van buitenaf groter. En aangezien je door je zwangerschap vaker moet plassen heb je hierdoor nog meer kans op blootstelling aan deze infecties.

Vaak naar het toilet?

Veel zwangere vrouwen moeten vaak naar het toilet doordat de blaas op de baarmoeder drukt. Helaas kun je hier niets aan doen. Maar hou nog even vol, want over een paar weekjes, na de bevalling is dit allemaal voorbij!

Zwangerschapsverlof

Als je werk hebt gaat je zwangerschapsverlof als het goed is 6 weken voor de bevalling in. Dit is dan je laatste werkweek. Vanaf volgende week heb je lekker meer tijd voor jezelf om te rusten en eventueel nog wat kleine dingetjes te doen die je nog wilde doen voor de bevalling.

Baby uitzet lijst

Als je straks zwangerschapsverlof hebt dan doe je er goed aan om ook tijd te besteden aan de baby uitzetlijst. Want je zult toch wel het een en ander nodig hebben als de nieuwste familielid is geboren! Hier heb je een handig lijstje van zaken die je voor de bevalling in huis moet hebben. Klik hier om de volledige baby uitzetlijst te bekijken.

Zwangere Buikjes Week 33

Shirley Willems - 33 weken zwanger

Angela BoezvTurn - 33 weken zwanger

Linda Schouten - 33 weken zwanger

Kimberley Tetteroo - 33 weken zwanger

Mariska - 33 weken zwanger

zwangerschapspagina op facebook