32 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 2000 gram
Lengte baby: 41 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 32 weken zwanger

Je baby zit bij 32 weken zwanger goed vast in je baarmoeder want ruimte om te bewegen heeft ie nu helemaal niet meer. Toch kan je baby zich nog goed manoeuvreren met de beentjes en je kunt zo nu en dan32 weken zwanger baby nog wel eens een schop tegen je ribbenkast te verduren krijgen. Je baby is ondanks zijn/haar gebrek aan ruimte nog erg bewegelijk, elke dag maakt je baby zo’n 500 bewegingen per dag. Door de blijvende toename van onderhuids vet neemt het gewicht van je baby toe met ongeveer 200 tot 250 gram per week.

Meer dan de helft van de tijd is je baby lekker aan het slapen. Af en toe kan het zijn dat je kindje droomt tijdens de REM slaap. Helaas kan hij/zij nog niet vertellen waarover het droomt, daarvoor zul je nog een paar jaartjes geduld moeten hebben!

Informatie over jou bij 32 weken zwanger

Het grootste gedeelte van je zwangerschapsperiode zit erop. Je bent nu 32 weken zwanger en over een paar weekjes begint je zwangerschapsverlof. In Nederland heb je recht op zwangerschapsverlof en wel 6 weken voor je uitgerekende datum. In de meeste gevallen betekend dat je dit je laatste werkweek zou zijn.
In de laatste weken van je zwangerschap heb je dus vrij van je werk. Deze tijd kun je gebruiken om de laatste zaken nog te regelen en ook zeer belangrijk: om te rusten. Je buik is nu zo groot dat het af en toe een last begint te worden, al is het maar voor je rug. Je zult je daarom vaker vermoeid voelen. Geef hieraan toe. Doe, als je zwangerschapsverlof hebt, iedere dag een middagdutje, hier knap je lekker van op.

Ook zul je tijdens je zwangerschapsverlof tijd kunnen besteden aan het samenstellen van je baby uitzet. Want er komt heel wat bij kijken! Zo heb je naast de spulletjes voor je babykamer ook verzorgingsspullen voor je baby nodig, kleding, bed en hoeslakens, een kruikje, spuugdoekjes, slabbetjes en nog veel, veel meer.

Hoge bloeddruk

Veel zwangere vrouwen heb32 weken zwanger buikben last van een te hoge bloeddruk tijdens hun zwangerschap. Het is niet helemaal duidelijk wat de oorzaak hiervan is, maar onderzoekers geloven dat de placenta en de ontwikkeling van de placenta hiermee te maken heeft. Ook kunnen de zwangerschapshormonen hierin een rol spelen. Maar om kort te gaan: het hangt in verband met je zwangerschap. En dat is mooi, want dan ben je er hoogstwaarschijnlijk na je zwangerschap mooi vanaf. Zelf merk je niet direct dat je bloeddruk te hoog is. Dit wordt aangetoond bij een meting bij een controle bij je verloskundige. Als jou bloeddruk ook te hoog is zal je verloskundige je adviseren om het rustig aan te doen en het nuttige van zoute producten te matigen. Ook kan dagelijks een paar uurtjes op de linkerzij rusten helpen. Hiermee help je de doorstroming van de placenta waardoor je baby nog meer toevoer aan zuurstof en voeding krijgt.

 

Shoptips Week 32

zwangerschapsdagboek

Alleen nog maar groeien

Als je 32 weken zwanger bent wil je kindje eigenlijk alleen nog maar groeien. Sta je regelmatig op de weegschaal, dan zal je zien dat je iedere dag een beetje aankomt. Dit is helemaal niet erg, maar als je veel vocht vasthoudt is het wel verstandig om dit met de verloskundige te bespreken. Ook in deze periode is het belangrijk dat je blijft bewegen, maar doe dit wel voorzichtig. Zwangerschapscursussen zijn in het bijzonder geschikt om goede oefeningen aan te leren. Bovendien is het leuk om in contact te komen met andere aanstaande vaders en moeders om ervaringen mee uit te wisselen. Rond deze tijd kan het zijn dat je last krijgt van harde buiken, sneller vermoeid bent, of ’s avonds moeilijk in slaap kunt komen.

Regelen bij 32 weken zwanger

Nu je 32 weken zwanger bent is het tijd om een aantal praktische zaken te regelen. Het is goed om na te denken over pijnbestrijding tijdens de bevalling. Wellicht heb je er al met vriendinnen over gesproken. Ervaringsverhalen kunnen immers helpen om een goede beslissing te nemen. Laat je echter niet bang maken want een bevalling verloopt altijd anders dan je zelf verwacht. Rust en ontspanning doen wonderen en heb je een partner dan kan deze zorgen voor de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Een warm bad, ontspannende muziek, een rugmassage, drinken binnen handbereik en een koud washandje verlichten het zware werk. Helpt dit niet voldoende en wordt de pijn tijdens de bevalling te heftig, dan zijn er verschillende manier om de pijn te bestrijden. Denk hierbij aan een ruggenprik in het ziekenhuis. Nu je 32 weken zwanger bent kun je dit gewoon met je verloskundige overleggen.

Welke babynaam kies je?

Weet je al welke naam je kindje straks krijgt, of twijfel je nog? Mooie namen opschrijven en met je partner bespreken doe je meestal in de tweede helft van de zwangerschap. De keuze voor een naam kun je natuurlijk uitstellen tot het kind is geboren, maar als je het eerder weet geeft dat wel rust. Als je 32 weken zwanger bent is de kans groot dat je binnenkort met zwangerschapsverlof gaat en dat is het beste moment om op zoek te gaan naar een geschikt kaartje. Een geboortekaartje kun je tegenwoordig heel eenvoudig online uitzoeken en samenstellen. Een proefdruk is echter wel belangrijk, al is het maar om het kaartje even te zien en te voelen. Dingen om op te letten zijn het gewicht en de stevigheid van het papier, de snijranden en de afdruk. Kijk ook goed of alles wat je wilt melden duidelijk leesbaar op het kaartje staat.

Hieronder vind je enkele online aanbieders voor geboortekaartjes met een goede reputatie:

De meeste online aanbieders bieden ook de mogelijkheid om de kaartjes op te sturen op het moment dat het kindje geboren is. Dat is alvast een ding minder waar jij je druk over hoeft te maken na de geboorte van je kindje!

Groei echo bij 32 weken zwanger

Soms wil de verloskundige in deze week een extra controle als het gaat om de groei van je kindje. Een echo als je 32 weken zwanger bent wordt ook wel groei-echo genoemd. Deze echo gebeurd alleen met een indicatie en zal dan ook worden vergoed door de zorgverzekeraar. Tijdens deze echo worden de lengte van de benen, de romp en het hoofdje opgemeten. Deze getallen worden vergeleken met andere gemiddelden en zo krijgt de arts of verloskundige een goede indruk van de groei van je kindje. Indien nodig kan deze echo nog een keer worden herhaald. Een groei-echo duurt ongeveer 15 minuten en is niet te vergelijken met een screeningsecho.

Gaat alles goed en is een groei-echo niet nodig maar vind je het toch leuk om een echo te laten maken dan kun je kiezen voor een pret-echo. Zoals het woord eigenlijk al verteld, een pret-echo gebeurt nooit op medische indicatie en wordt dus ook niet vergoed. Maar als je 32 weken zwanger bent is een pret-echo om je kindje beter te leren kennen wel erg leuk om te doen. Het is handig om je vooraf te oriënteren. Er zijn veel commerciële bureaus die pret-echo’s uitvoeren, maar ze leveren niet allemaal dezelfde kwaliteit. Vraag eens rond in je familie- of vriendenkring of zoek met behulp van Google naar goede ervaringen. Over het algemeen wordt een pret-echo uitgevoerd door een ervaren echografist. Afhankelijk van de kwaliteit en mogelijkheden van de apparatuur en je eigen wensen ga je naar huis met een aantal prachtige foto’s en/of een filmpje.

Klik hier voor meer informatie over echo's tijdens je zwangerschap

Zwangere Buikjes Week 3

Wilma Roelof - 32 weken zwanger

Soraya Tatiana 32 weken zwanger

Karin Foroni 32 weken zwanger

Linda Siepermann - 32 weken zwanger

Elke 32 weken zwanger