31 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 1500 gram
Lengte baby: 39 cm

Je bent inmiddels al 31 weken zwanger en het einde van je zwangerschap komt langzaam maar zeker in zicht! Je baby is druk bezig met het voorbereiden op het leven buiten je buik. De kans dat je kindje overleeft buiten de baarmoeder wordt steeds groter. De longfunctie van de kindje wordt de komende weken sterk verbeterd en ook krijgt je kindje meer lichaamsvet. Hij kan inmiddels al ademen, slikken, hikken en duimen. Ook zal hij veel bewegen, wat voor jou steeds duidelijker te voelen is, aangezien er steeds minder ruimte voor hem is in je baarmoeder. Je buik zit nu waarschijnlijk flink in de weg en je voelt je beperkt in de dingen die je kunt doen.

Ontwikkelingen van je baby bij 31 weken zwanger

Wanneer je 31 weken zwanger bent, is je baby is ongeveer 39 centimeter lang en weegt zo’n 1500 gram. In deze week worden de hersenen van het kindje verder ontwikkeld. Met name de hippocampus en de amygdala, welke belangrijk zijn voor het vermogen om te leren en te onthouden. Je kindje zal op dit punt nog geen herinneringen kunnen opslaan, omdat er nog geen opslagstructuur is gevormd. Wanneer je rond de 31 weken zwanger bent, kan je baby al ingedaald zijn. In dit geval zal het kindje niet meer van positie veranderen. Dit kan ook in een later stadium van de zwangerschap nog gebeuren. Ook zullen de lanugohaartjes, de dunne, wollige haartjes waarmee je baby bedekt is om hem of haar warm te houden, verdwijnen. Je baby krijgt immers meer lichaamsvet, waardoor hij deze niet meer nodig heeft.

Overlevingskansen

Je baby is bij 31 weken zwanger zo ve31 weken zwanger babyr met zijn of haar ontwikkeling dat de overlevingskansen enorm toegenomen zijn. De overlevingskans ligt dan tussen de 70% en 80% maar deze getallen zijn gemiddelde houdt daar dus rekening mee. De longetjes van je baby zijn er in ieder geval klaar voor, deze kunnen lucht inademen wanneer je kindje geboren wordt. Door de vatbaarheid van virussen zal je baby nog een paar weekjes in de couveuse moeten verblijven.

Krapper

In voorgaande weken hebben we je al geïnformeerd dat de ruimte in je buik steeds krapper wordt voor je kindje. Daardoor ga je je baby steeds intensiever voelen. Houdt de bewegingen goed in de gaten en houdt daarbij ook rekening met het slaap en waakritme. Mocht het je opvallen dat je je baby een stuk minder intensief voelt bewegen voor een lange tijd en je maakt je hier ongerust over dan doe je er goed aan om contact op te nemen met je verloskundige. Deze kan dan constateren of er iets aan de hand is met je kindje.

Hersenen

De hersentjes van je baby kunnen nu al heel veel controleren zoals de spijsvertering, de ademhaling, de spijsvertering en het zenuwstelsel uiteraard. De hersentjes blijven zich de komende weken nog wel door ontwikkelen, en uiteraard (en gelukkig ook maar) gaat dit proces na de geboorte gewoon door.

Toename gewicht baby

Je baby zal tot aan je geboorte nog ongeveer 1kg aan gewicht toenemen en tot ongeveer 10cm doorgroeien. Dus je kindje gaat het nog krapper krijgen. Wanneer je baby straks (volgende week of nog een weekje later) is ingedaald zul jij weer wat prettiger kunnen ademhalen aangezien je baby dan wat dieper ligt.

Shoptips Week 31

Zwangerschapskleding
alles voor de babykamer

Informatie over jou bij 31 weken zwanger

Zwangerschapslingerie

Jij zult, nu je alweer 31 weken zwanger bent, binnenkort moeten gaan uitkijken naar zwangerschapslingerie. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de zwangere vrouw en zitten een stuk prettiger dan normale slipjes en bh’s. Het materiaal is steviger en ondersteunt de onderbuik ook goed. Enkele tips bij de aanschaf van zwangerschapslingerie:

Pas altijd de lingerie voordat je deze aanschaft. Zit het lekker en comfortabel, dan kun je overgaan tot aankoop. Zo niet, laat je dan adviseren door de winkelmedewerkster. Online zwangerschapslingerie kopen kan ook. Dat is meestal voordeliger aangezien online webwinkels de zelfde producten kunnen aanbieden tegen lagere prijzen. Let op de aanwezigheid van het maatlabel als je een keuze maakt.

Bekijk eerst de aankoop voorwaarden m.b.t. ruilen voor het geval het niet past of niet lekker zit. Wanneer het product dan bij je thuiskomt ga je deze meteen passen zodat je het meteen kunt terugsturen indien nodig.

Toch bevallen in het ziekenhuis

Vorige week hebben we het onderwerp besproken over de keuze van de bevallingslocatie: thuis of in het ziekenhuis? Maar soms heb je die keuze niet. Sommige vrouwen moeten wegens medische reden in het ziekenhuis bevallen of de volgende oorzaken kunnen er voor doen zorgen dat je in het ziekenhuis komt te bevallen:

  • De baby poept in het vruchtwater
  • De baby wordt te vroeg of te laat geboren31 weken zwanger buik
  • De persweeën duren langer dan normaal
  • De baby is niet goed ingedaald

Vluchtkoffer

Vaak is het zo dat vrouwen die de eerste keer bevallen zijn in het ziekenhuis, de 2e en eventueel de 3e keer ook in het ziekenhuis gaan bevallen. Als je zelf al voor het ziekenhuis gekozen hebt dan doe je er goed aan om een tas/vluchtkoffer klaar te zetten die je direct kunt meepakken als de tijd daar is. In deze tas doe je het volgende:

  • Slaapkleding voor jou
  • Toilet- en verzorging spullen voor jou
  • Voedings-BH
  • Extra ondergoed voor jou
  • Verzekeringspasje
  • De eerste kleertjes voor je baby
  • Warme deken om je baby in te dragen als het koud is buiten

Indalen

Als je kindje nog niet is ingedaald, kun je last krijgen van misselijkheid door het vele bewegen van de baby. Ook is brandend maagzuur een veelgehoord zwangerschapskwaaltje. Je zult ook merken dat je snel buiten adem bent, omdat je baarmoeder nu erg groot is en tegen je middenrif kan drukken. Als je 31 weken zwanger bent, is het eveneens belangrijk om erop te letten dat je voldoende drinkt. Je zult in vanaf deze week vaker moeten plassen en meer transpireren dan gewoon is voor je, dus het is belangrijk dat dit vochtverlies weer wordt aangevuld. Probeer te drinken voordat je dorst hebt. Dorst hebben geeft namelijk aan dat je al licht aan het uitdrogen bent. Vanaf deze week zal je om de week op controle moeten komen bij de verloskundige. Zaken als je bloeddruk en de ligging van je baby worden dan gecontroleerd. Vanaf de laatste maand van je zwangerschap zal je wekelijks op controle komen.

Wat moet er geregeld worden als je 31 weken zwanger bent?

Als je 31 weken zwanger bent moet er al het een en ander geregeld worden. Bespreek je geboorteplan met je verloskundige of gynaecoloog. Jouw persoonlijke wensen voor de bevalling worden dan vastgelegd, zodat hier rekening mee kan worden gehouden wanneer je gaat bevallen. Een paar voorbeelden van punten die worden omschreven in je geboorteplan zijn antwoorden op vragen als: Waar wil je bevallen? Wil je pijnbestrijding tijdens de bevalling? Wil je na de bevalling rust of juist worden omringd door familie/vrienden? Hoe sta je tegenover medische ingrepen? Alles wat voor jou belangrijk is, kun je opnemen in je geboorteplan. Houd er rekening mee dat soms niet aan alle wensen voldaan kan worden, maar waar mogelijk zullen jouw wensen worden nageleefd. Zorg tevens dat je je zwangerschapsverlof hebt geregeld bij je werkgever, heb je dit bij 31 weken zwanger nog niet geregeld, dan moet je dit direct doen. Je mag kiezen of je vier, vijf of zes weken voor de datum dat je bent uitgerekend je verlof in wilt laten gaan. Je moet dit op zijn minst drie weken van tevoren aangeven. Dus als je zes weken voor de datum dat je bent uitgerekend met verlof wilt gaan, dan moet je dat uiterlijk in deze week geregeld hebben.

Zwangere Buikjes Week 31

Angelique Drossaerts - 31 weken zwanger

Jane Brauer-Kaiser - 31 weken zwanger

Barbara Konecke 31 weken zwanger

Louise De Vries 31 weken zwanger