30 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 1320 gram
Lengte baby: 38 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 30 weken zwanger

Je bent 30 weken zwanger en je baby begint langzaam de in week 16 besproken donshaartjes (lanugo) te verliezen. Deze donshaartjes komen terecht in het vruchtwater en wanneer deze ingeslikt worden door je baby komen ze uiteindelijk in de darmpjes van je baby terecht. Dit kan allemaal geen kwaad, in tegendeel het brengt de werking van de darmpjes op gang.

Het onderhuids vet van je baby heeft ondertussen het niveau bereikt dat je baby zich zelf al een beetje warm kan houden. Deze isolerende laag wordt de komende weken nog dikker.

Ontwikkelingen

In de komende weken zullen er niet zo heel veel spannende ontwikkelingen meer plaatsvinden. Alles zit30 weken zwanger baby er nu op en aan en de meeste organen zijn nu ontwikkeld. Alleen zullen de hersentjes nog blijven groeien en de weerstand tegen infecties van buitenaf wordt de komende weken ook nog aangesterkt.

Bewegingsruimte

De bewegingsruimte van je baby is bij 30 weken zwanger ondertussen enorm afgenomen. Dit ga jij ook voelen omdat je baby nu vaker tegen je buikwand zit. Binnenkort zal je baby een vaste positie gaan innemen met het hoofdje naar beneden. Je baby ligt dan in principe al klaar om geboren te worden! Doet je baby dat nu nog niet, maak je geen zorgen, je baby heeft nog enkele weekjes de tijd om ‘in te dalen’. Als het na week 34 nog niet gebeurd is zal de verloskundige moeten kijken of hij/zij je baby kan helpen met draaien. Lukt dit niet dan blijft je baby in een stuitligging liggen en zal je baby met een keizersnede geboren worden. Bij 96% van de baby gaat het indalen goed. 3.5% van de baby’s liggen in een stuitligging en 0.5% liggen dwars. Bij dwarsliggende baby’s komt altijd de keizersnede aan te pas.

 

Shoptips Week 30

Zwangerschapskleding
alles voor de babykamer

Informatie over jou bij 30 weken zwanger

Futloos gevoel

Je zult de komende tijd wel eens last kunnen krijgen van een futloos gevoel. Dit komt door een tekort aan ijzer. Veel van het ijzer in je bloed gaat naar je baby. Deze legt een extra voorraadje aan zoals we vorige week hebben besproken voor de eerste dagen na de geboorte. Luister naar je lichaam en geef eens toe aan een lekker dutje midden op de dag als de situatie het toelaat. Je kunt ook ijzersupplementen innemen om het ijzertekort aan te vullen. Lees hier meer over ijzertekort tijdens de zwangerschap.

Veranderingen

Je bent ondertussen in de 8e maand van je zwangerschap belandt. Als dit je eerste kindje is zal je leven na de bevalling voorgoed veranderen, maar natuurlijk wel in een positieve zin. Alles zal om je kindje draaien. Daarom kun je nu nog even van de tijd gebruik maken om samen met vriendinnen of je partner er even uit te gaan. Ga lekker samen eten met een filmpje als afsluiting. Maak er een mooie avond van! Of ga eens lekker een dagje shoppen met je vriendinnen!

Ook kun je jezelf eens lekker laten verwennen bij een schoonheidsspecialiste.

Als de kleine er is zijn zulke zaken niet meer zo vanzelfsprekend. Geniet van de laatste weekjes van vrijheid!

Waar ga je bevallen?

Weet je al waar je wilt bevallen? Heb je hier al een besluit over genomen? Nu je 30 weken zwanger bent komt de bevalling steeds dichterbij, dus wordt het eens tijd om hierover na te denken. Als je gezond bent kun je in Nederland zelf bepalen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen.
Heb je naast je zwangerschap last van een of andere aandoening dan kan het zijn dat (afhankelijk van de aard van de aandoening) de verloskundige adviseert om in het ziekenhuis te bevallen om eventuele risico's te vermijden. Als het goed is heeft je verloskundige jouw al aan de aanvang van je zwangerschapsperiode gevraagd waar je wilt bevallen. Dan heb je namelijk even de tijd gehad om er over na te denken. Echter zul je hier binnenkort wel een antwoord op moeten geven.

Voor en nadelen van thuis bevallen versus bevallen in het ziekenhuis:

Voordelen van bevallen in een ziekenhuis:

  • Als er complicaties zijn hoef je de rit naar het ziekenhuis niet meer te maken, je bent al waar je zijn moet.
  • Je bent omringd door artsen en verloskundigen, een veilig gevoel.
  • Na de bevalling kun je ervaringen uitwisselen met andere vrouwen op de kraamafdeling, en zeker niet onbelangrijk: je mooie nieuwe kindje laten zien!
  • Je wordt niet langer afgeleid door je dagelijkse beslommeringen.

Nadelen van bevallen in een ziekenhuis:

  • Je hebt minder privacy.
  • Weeën in de auto op weg naar het ziekenhuis.
  • Eventuele kans op een infectie in het ziekenhuis.
  • Je hebt na de geboorte je kindje niet altijd bij jouw op de kamer (elk ziekenhuis heeft haar eigen regels, voor informeer hiernaar van te voren).

Voordelen van bevallen thuis:

  • Je bevind je in een ontspannen intieme sfeer, in je eigen vertrouwde omgeving.
  • Je hebt meer het gevoel alles onder controle te hebben (regie in eigen handen).
  • Jij bepaalt wie en hoeveel personen er bij de bevalling aanwezig zijn (dit wordt in een ziekenhuis nog wel eens beperkt).
  • Al je spullen liggen binnen handbereik, heb je iets nodig? Als het niet binnen handbereik is kan je partner het voor je pakken. Bij bevalling in een ziekenhuis moet je nadenken welke spullen je wel en niet wilt meenemen.
  • Na de geboorte van je kindje kun je lekker uitrusten en genieten van je kindje in je eigen vertrouwde omgeving.
  • Minder kans op infectie.
  • ...wist je dat de meeste zorgverzekeraars thuis bevallen volledig vergoeden?

Nadelen van bevallen thuis:

  • Je kunt afgeleid worden door factoren thuis zoals andere kinderen.
  • Er zijn meer voorbereidingen te doen bij het thuis bevallen, alles moet klaarliggen.
  • Je moet bij eventuele complicaties toch naar het ziekenhuis.

Wat kies jij? Maak je keuze hieronder kenbaar en bekijk wat andere gekozen hebben.

Waar wil jij bevallen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bloed prikken

Als je dertig weken zwanger bent, zal de verloskundige door middel van een prikje in je vinger het ijzergehalte in je bloed meten. Tijdens een zwangerschap daalt het ijzergehalte bijna altijd wel een beetje. Wanneer het echter te laag wordt, is het goed om ijzertabletten te slikken. Je kunt door een te laag ijzergehalte namelijk erg moe en duizelig worden.

Negatieve bloedgroep

Ben jij zelf rhesus negatief, dan word je deze week door de verloskundige of door de gynaecoloog gecontroleerd op antistoffen tegen het bloed van je kindje. Zou je baby rhesus positief zijn, dan kan dat namelijk problemen geven als deze antistoffen via de navel bij het kindje komen. Blijkt dat je inderdaad antistoffen hebt, dan krijg je medicijnen om problemen te voorkomen.

Brandend maagzuur

Tijdens deze week van je zwangerschap kun je nog veel last hebben van brandend maagzuur. De zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat je spieren gaan ontspannen en dit is heel prettig voor straks tijdens de bevalling, maar een nadeel is dat de spieren in je spijsverteringskanaal ook ontspannen. Spijsverteringsappen kunnen hierdoor gemakkelijker omhoog komen. Een andere oorzaak is de baarmoeder die maar doorgroeit, waardoor je maag steeds minder ruimte krijgt. Hierdoor wordt het maagzuur er als het ware uitgeperst. Grote kans dat wanneer je kindje over een paar weken gaat indalen, dat dit probleem dan voorbij is. Heb je er nu last van, probeer dan rustig aan te doen en eet kleine beetjes tegelijk. Vind je het echt heel hinderlijk, overleg dan even met je verloskundige of je misschien medicijnen tegen het brandende maagzuur kunt krijgen.

Gewicht

Natuurlijk is het heel verschillend hoeveel vrouwen aankomen tijdens een zwangerschap, maar rond de 30 weken zijn de meeste vrouwen ongeveer 8500 gram aangekomen. Het gemiddelde schommelt wat tussen de 9 en de 12 kilo. Uiteraard kan jouw gewicht om verschillende redenen hiervan afwijken. De stand van de baarmoeder is nu zo'n 30 centimeter vanaf je schaambeen. Doordat je aardig bent toegenomen in gewicht, zal het steeds lastiger worden om een lange afstand te lopen of bijvoorbeeld een trap op en af te gaan.

REM slaap

Jouw kindje slaapt nu zo'n 80% van de tijd. Leuk om te weten is dat vanaf de 30e week je baby begint met zijn REM slaap. Dit betekent zoveel als rapid eye movement en in deze fase van de slaap wordt er veel gedroomd. Een heel apart idee om te bedenken dat jouw kleine kindje nu ook al droomt in jouw buik. Heel belangrijk is tijdens deze fase van de slaap ook de organisatie van de hersenen.

Geboortekaartjes

Nu je nog maar ongeveer 10 weken te gaan hebt voor de bevalling, zijn er nog wel wat praktische zaken waar je over na moet denken. Hebben jullie al een geboortekaartje uitgezocht? Ideaal is dat je hiervoor niet meer met je dikke buik de deur uit hoeft, maar online ook ontzettend veel keus hebt. Vroeger haalde men stapels boeken met voorbeeldkaartjes bij de drukker en dat kan nu natuurlijk ook nog, maar op internet is ook van alles te vinden. Het kan misschien wel heel leuk zijn om zelf iets te ontwerpen.
voorbeeld geboortekaartje

Nesteldrang

En dan kun je er rond deze week soms ineens niet meer tegen dat er ergens stof ligt. De kleren moeten ook eigenlijk allemaal netjes in de kast. Waarschijnlijk heb je dan last van nesteldrang. Dit is een oerinstinct dat ervoor zorgt dat jij het nestje schoon en af wilt hebben voordat het kindje komt. Als je het aankunt qua energie, maak er dan lekker gebruik van, maar probeer niet te overdrijven.

Zwangere Buikjes Week 30

Lisbeth - 30 weken zwanger

Annemiek Mulder - 30 weken zwanger

Sofie Plovie - 30 weken zwanger