3 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

3-weken-zwanger-2
ochtendmisselijkheid kan zich nu al voordoen

Het proces van bevruchten gaat verder

3 weken zwanger: na het binnendringen van de zaadcel in de eicel zullen ze resulteren tot een ‘samensmelting’ tot een eicel die bevrucht is. Dit wordt ook wel ‘zygote’ genoemd. Deze zygote hebben alle DNA kenmerken van jouw en je partner. Na ongeveer dag of 5 heeft de zygote zich verplaatst naar de baarmoeder. Hier zal de eicel zich nestelen tegen de baarmoederwand. We spreken nu over een embryo en deze is niet groter dan 2 miliemeter. Aan de buitenkant van de zygote bevinden zich zogenaamde hechtvlokken. Later zullen deze zich ontwikkelen tot de placenta. Ondertussen zal de eicel zich blijven delen. Nu bestaat het uit al meer dan 100 cellen. Dit proces blijft doorgaan totdat je baby straks uit miljarden cellen bestaat.

Zaadcel

De zaadcel is door het wandje van de eicel heen en zodra de zaadcel met het binnenste van de eicel in contact is gekomen voegen ze samen. Deze nieuwe kern is de eerste cel van een nieuw leven. Men noemt dit zygote. De twee kernen met de chromosomen, de dragers van het erfelijk materiaal, hebben zich samengevoegd. Dit is een unieke combinatie van eigenschappen die het kindje zal krijgen. Je bent nu 3 weken zwanger en alles staat al vast. Is het een meisje of een jongen, de bouw van de baby, de kleur haar, de kleur ogen en het karakter. Aan het einde van week 3 is door celdeling een klompje van 16 cellen ontstaan.

De foetus bij 3 weken zwanger

De cellen bevinden zich in een omhulsel, later wordt dit het vruchtvlies. De baby blijft hierin drijven. De cellen ontwikkelen zich tot een foetus. Jij merkt niets van dit alles als je 3 weken zwanger bent. Maar dit is het wonder van een nieuw leven. Het ontwikkelt zich echt razendsnel in je buik.

Innestelingsbloeding

Na het innestellen van de eicel ontstaat er een slijmprop die de baarmoeder veilig afsluit voor de gevaren (ziektes en infecties) van buitenaf. Toch kan het gebeuren dat je merkt dat er een beetje bloedverlies ontstaat bij weken zwanger. Dit komt dan doordat doorbloeding in je baarmoeder nu erg hevig is. Wanneer er dan ergens een bloedvaatje beschadigd raakt kun je dit dus merken voor het verlies van een beetje bloed. We spreken hier over innestelingsbloeding. Vaak wordt deze bloeding als menstruatie gezien, ten onrechte uiteraard. Bij innestelingsbloeding komt meestal ook een beetje slijm voor. Hieraan kun je het goed herkennen.

Het kan ook fout gaan

Bij 3 weken zwanger kan er helaas nog van alles misgaan. We hebben het dan over de innesteling die fout gaat of celdeling die niet (goed) loopt. Wanneer dit het geval is zal de eerstvolgende menstruatie wat intenser zijn dan je gewend zou zijn. Maar in de praktijk merken de meeste vrouwen hier niets van. Sterker nog, in dit stadium zijn veel vrouwen nog niet eens bewust van dat ze zwanger waren. Wil je weten hoe de situatie bij jouw is? Goed nieuws want aan het einde van de volgende week kun je al een zwangerschapstest doen!

Hoe wordt het geslacht bepaald?

Op het moment dat de eicel door de zaadcel bevrucht wordt, wordt ook het geslacht van je kindje al vastgelegd. Jij als moeder geeft aan je kindje het z.g.n. ‘X’ chromosoom mee. De vader kan ook het ‘X’ chromosoom meegeven of het mannelijke ‘Y’ chromosoom. Als de vader het ‘Y’ Chromosoom meegeeft wordt het een jongetje, anders een meisje. Je kunt de kans op een jongen vergroten door vlak voor de eisprong te vrijen

Onderstaande tabel verduidelijkt het verhaal een beetje:

Chromosoom Moeder Chromosoom Vader Geslacht kindje
X Y Jongen
X X Meisje

 

Shoptips voor week 3

Foliumzuur slikken

Als je zwanger wilt worden moet je eigenlijk een maand van te voren (als je stopt met de pil) foliumzuur slikken. Waarom? Omdat je ongeveer een maand nodig hebt voordat je genoeg foliumzuur in je lichaam hebt om zwanger te worden. Je kind foliumzuur blijven slikken tot je 2 maanden zwanger bent. Het kan dus geen kwaad om foliumzuur langdurig te blijven innemen. Ben je hier toch niet helemaal zeker over? Informeer dan even bij je apotheek of huisarts. Ben je nu 3 weken zwanger en je hebt nog geen foliumzuur ingenomen. Dan is het nog niet te laat om er mee te beginnen. Neem contact op met je verloskundige of huisarts hierover. Hij/zij kan je advies geven over de exacte dosering.

Aangeboren Aandoeningen

De reden d3-weken-zwanger-1at je foliumzuur slikt is het voorkomen van aandoeningen zoals een open schedel of open ruggetje bij de geboorte. Nu is het niet zo dat dit gebeurd als je geen foliumzuur slikt, je verkleint enkel de kans hierop.

Foliumzuur komt overigens ook in onze normale voeding voor. Het zit voornamelijk in o.a. peelvruchten, volkoren brood, groente en fruit en aardappelen.
Foliumzuur is te koop bij drogisterijen, apotheken, en uitgebreide supermarkten (zoals bij een Albert Heijn XL filiaal). Je kunt ook foliumzuur ook online bestellen.
Klik hier om foliumzuur online te bestellen.

Wat is belangrijk voor jou als moeder bij 3 weken zwanger?

Je bent nu 3 weken zwanger en het is van grootste belang om voor beweging te kiezen. Hoe sterker je lichaam is, hoe gemakkelijker de zwangerschap verloopt. De bevalling verloopt lichter en je krijgt een gezonde baby. Lichaamsbeweging is een goede voorbereiding op de zwangerschap. Het is zo dat als je redelijk fit aan de zwangerschap begint, je na de bevalling je oude figuur sneller terug krijgt. Als je 3 weken zwanger bent is het belangrijk om je spieren te ontwikkelen en je uithoudingsvermogen te vergroten. Sterke bekkenspieren zorgen ervoor dat de bevalling gemakkelijker verloopt en tevens verkleint het de kans op uitscheuren. Sterke rug- en buikspieren zorgen ervoor dat je het gewicht van de baby gemakkelijker kunt dragen. Kies voor een rustige vorm van beweging. Bijvoorbeeld fietsen, zwemmen, aqua jogging, fitness of joggen. Het is verstandig om meerdere keren per week, bijvoorbeeld vier keer per week 30 tot 40 minuten te trainen.

Gezond eten

Gezond eten is belangrijk. Wat kun je het beste eten? Vooral proteïne, dit zit in vis, kaas, eieren, melk, yoghurt, volkorenbrood, bonen, peulvruchten, spliterwten, linzen en noten. Proteïne is nodig voor de opbouw van het kleine babylijfje. Daarnaast is het consumeren van koolhydraten belangrijk voor de energievoorraad van jou en je baby. Koolhydraten zitten in zilvervliesrijst, volkorenbrood, volkoren pasta zoals penne, muesli en groente.

Bekijk ook eens: