29 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 1100 gram
Lengte baby: 38 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 29 weken zwanger

29 weken zwanger – Je baby is nu 36,5 centimeter lang en weegt 1100 gram. Ook al heeft hij een vaste positie gekozen in de baarmoeder, hij zal nog steeds veel bewegen. Veel aanstaande moeders merken dat de baby een vast ritme krijgt. Op bepaalde momenten van de dag (of nacht) zal je baby erg beweeglijk en actief zijn en op bepaalde momenten is hij erg rustig. Je baby krijgt nu al een vast slaapritme, ook onder invloed van de steeds meer rijpende hersenen.

Zintuigen

De zintuigen van je kind zijn volop in ontwikkeling. De ogen gaan open en dicht. Je baby kan al licht en donker door de baarmoeder- en buikwand heen onderscheiden. Ook geluiden hoort hij al. In je buik is het nooit stil. Je baby hoort je hartslag, het rondpompen van je bloed en de geluiden van je spijsvertering. Ook je stem en muziek hoort hij. Pasgeboren baby’s worden rustig als ze muziek horen, waar hun moeder veel naar luisterde tijdens de zwangerschap.

Bij 29 weken zwanger vinden de volgende belangrijke ontwikkelingen plaats:

Hersenen: De hersenen zijn nu in staat om een aantal zaken zelf aan te sturen zoals de lichaamstemperatuur en ademhaling.
Huid: Door het extra onderhuids vet dat je baby nu aanmaakt kleurt de huid steeds rozer.
Ogen: Bij voldoende licht kan je baby silhouetten van mensen en objecten door de baarmoeder en buikwand heen waarnemen!29 weken zwanger baby

In week 29 zijn er verder weinig ontwikkelingen m.b.t. je baby. Dat wil zeggen: deze groeit gewoon lekker door!

Bij 29 weken zwanger is de huid van je baby nog rood gekleurd. Door de toename van onderhuids vet (ook wel bruin vet genoemd) in de komende 10 weken zal de huidskleur mooi roze worden. Ook zullen de rimpeltjes in de huid worden glad getrokken. Het gewicht van je baby zal in de komende 10 weken ook flink toenemen, tot wel 3x het huidige gewicht! Daardoor zal (zoals vorige week besproken) jouw buikje de komende weken flink groeien.

Karakter

Het karakter van je baby begint zich meer en meer te vormen. Dit is te merken aan de bewegingen die hij/zij maakt en de gezichtsuitdrukkingen. Dit laatste kun je helaas nog niet zien. Wel kun je als je goed oplet een bepaald beweeg patroon van je baby gaan herkennen in de komende weken.

Moedermelk

Nadat je baby geboren is zal jij nog niet direct veel moedermelk geven. Dit komt langzaam op gang en na enkele dagen produceert je lichaam voldoende melk. Maar om deze dagen te overbruggen bouwt je baby nu al een glucose reserve op in de lever en spieren.

Verhouding

Je bent 29 weken zwanger. Je baby groeit nog steeds, al is dit in verhouding veel minder dan alle weken hiervoor. Het gewicht van je baby neemt nu iedere week ongeveer 200 gram toe. De lichaamsverhouding van je baby, dus het hoofdje in verhouding tot het lijfje, is inmiddels van normale proporties. De ruimte in je buik wordt steeds minder, je baby neemt veel plaats in. Waarschijnlijk ligt het kindje al met de billetjes naar boven en met het hoofdje naar beneden. Maar het kindje heeft nog voldoende plaats om te draaien, mocht het nog niet in de juiste houding liggen. Als je 29 weken zwanger bent is je baby ongeveer 36 tot 37 centimeter lang en heeft een gewicht van plusminus 1200 gram.

Bewegen

Je voelt de baby de hele dag door bewegen. Als je druk bezig bent met je werk merk je dit waarschijnlijk nauwelijks op. Pas als je in avond rustig zit, voel je de baby schoppen. Leg een hand op je buik en je voelt de ‘schopjes’. Vaak kun je de vorm van de beentjes en armpjes zien als het kindje in je buik beweegt.
Het is belangrijk om regelmatig uit te rusten in de laatste periode van de zwangerschap. Ga iets rustiger aan doen en neem de tijd voor de dagelijkse klusjes.

Shoptips Week 29

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 29 weken zwanger

Bandenpijn en rugpijn zijn kwaaltjes waar je behoorlijk last van kan hebben als je 29 weken zwanger bent. Als je veel last hebt van je rug, dan zou je dat met de cursusleidster van je zwangerschapscursus kunnen bespreken. De kans is groot dat zij oefeningen weet, die geschikt zijn voor zwangere vrouwen, waardoor je houding verbetert en je pijn vermindert.

Ook kunnen je voeten en enkels opzwellen in de loop van de dag, vooral als het warm is. Het kan zijn dat je schoenen en laarzen niet meer passen. Sommige vrouwen krijgen last van spataderen. Als je weet dat je daar gevoelig voor bent, bijvoorbeeld omdat het in de familie voorkomt, kun je proberen om niet te lang achter elkaar in één houding te zitten of staan. Door regelmatig te lopen pompen je aderen weer vocht uit je benen en dit gaat de vorming van spataderen tegen.

Babykamer

De meeste vrouwen zijn nu druk met de babykamer bezig. Je hebt natuurlijk ruim de tijd, maar nu is de kans groot dat je nog energie hebt en je weet niet hoe dat 29-weken-zwanger-ontwikkeling-buikover een paar weken is. Overigens vinden de meeste kersverse ouders het fijn als hun baby zeker de eerste weken bij hen in de kamer slaapt. Denk er ook eens over of en hoe de wieg of het bedje in jouw slaapkamer past.

Gezwollen voeten en handen

Doordat je lichaam steeds meer vocht vasthoudt kun je deze week (of de daarop volgende weken) last krijgen van gezwollen voeten en handen.
Dit zwangerschapskwaaltje gaat steeds meer opspelen naarmate je de uitgerekende datum nadert. Enkele schoenen in je verzameling zullen je daarom ook even niet meer passen. Een paar goede adviezen:

  • Ga zo nu en dan recht staan, maar niet te lang achter elkaar. Denk aan je rug.
  • Draag geen kleding die strak zitten rond de enkels, knieën, schouders, ellebogen, polsen en taille. Hierdoor verhinder je de bloedtoevoer naar je armen en benen.
  • Probeer het eten van zoute producten en maaltijden te voorkomen
  • Draag luchtige en losse kleding
  • Als je zit (om te rusten) neem dan een verhoging waar je je benen op kunt laten rusten, een poef kan al wonderen verrichten!

Heb je ook last van tintelende handen en hoge bloeddruk? Dan zou je wel eens te maken kunnen hebben met zwangerschapsvergiftiging. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts of verloskundige want zwangerschapsvergiftiging kan het beste zo vroeg mogelijk geconstateerd worden.
Neem dagelijks een voetbad van lauw water. Masseer met je hand je voeten en voetzolen. Droog daarna de voeten en tenen goed af. Smeer je voeten in met een vochtinbrengende voetencrème.

Tip: Als je je ringen nu nog af kunt doen, dan kun je dat het beste nu doen. Over een paar weken gaat dat wellicht een stuk moeilijker! Na de bevalling kun je ze weer aandoen.

Rugklachten

Ben zuinig op je rug. Je buik wordt steeds dikker en je rugspieren moeten harder werken. Zorg ervoor dat je goed rechtop zit, je bent dan langer en slanker.
Ontspan je schouders, ga niet scheef zitten. Draag goede schoenen die comfortabel zitten. Goede schoenen die soepel zitten ondersteunen het voorkomen van spataderen. Lees ook ons artikel over rugklachten tijdens de zwangerschap.

Kijk uit met wat je eet

Het is voor jou en je baby van groot belang om gezond te eten. Zorg ervoor dat je alle bouwstoffen binnenkrijgt. De hersenen van je kind groeien nu het snelst en de opbouw van nieuwe hersencellen staat nu centraal. Eiwitten zijn hiervoor onmisbaar. Eet dus gezond en kies voor kaas, melk, volkorenbrood, roerei, yoghurt en kipfilet. Deze producten leveren voldoende bouwstoffen. Ook krijg je zo niet gauw last van je maag.
Laat producten met te weinig voedingswaarde staan. Bijvoorbeeld chocolade, cake en koekjes.

Door de toename aan gewicht van je baby is het erg belangrijk wat jij eet. Neem door de dag kleine maaltijden en drink voldoende. Je lichaam blijft veel vocht nodig hebben voor jou zelf en je baby. Daarnaast helpt het innemen van veel vocht het voorkomen van aambeien en verstoppingen. Neem vooral producten waar belangrijke mineralen zoals calcium en ijzer in zit. Ook vitamine c erg belangrijk. Deze kun je vinden in citrusvruchten. Klik hier voor meer tips over gezonde voeding tijdens je zwangerschap.

Snelle en voedzame tussendoortjes

1.Neem twee volkorenbiscuitjes en een glas halfvolle melk;
2.Rauwkost van stukjes wortel, bloemkoolroosjes, plakjes komkommer en reepjes rode paprika. Maak hier een avocado dipsausje bij;
3.Een schaaltje kwark met stukjes aardbei;
4.Een geroosterde sneetje bruin brood met daarop sla en een hardgekookte ei in plakjes gesneden;
5. Een bruine boterham met een plak kaas en dunne schijfjes tomaat.

Je gewicht

In week 20 was je gewicht door de zwangerschap toegenomen met ongeveer 4kg.
Nu, ongeveer 2.5 maanden later in week 29 ben je ongeveer 8.4kg zwaarder geworden door de zwangerschap!
Waar komen al die extra kilootjes vandaan?

Baarmoeder 800 gram
Baby (deze week) 1200 gram
Jouw vetreserves 2500 gram
Extra vocht 1100 gram
Extra bloed 800 gram
Placenta 600 gram
Vruchtwater 600 gram
Borsten (extra gewicht) 800 gram
Totaal 8400 gram

Zwangerschapsstriemen

Doordat je buik steeds groter wordt, rekt de huid steeds meer uit. Dit kan irritatie veroorzaken op je huid. Je huid kan gaan jeuken hierdoor. Je kunt hiervoor een verzorgende crème of lotion gebruiken, Ook kunnen jeukstillende lotions met menthol gebruikt worden. Laat je voor de zekerheid even informeren bij je drogist of apotheek en vergeet nooit te vermelden dat je zwanger bent (maar met 29 weken zwanger ziet men dat wel).29 weken zwanger buik

Ook kun je last gaan krijgen van zwangerschapsstriemen (striae). Wanneer het onderhuid bindweefsel overmatig oprekt kunnen er strepen op je buik ontstaan. Ook kunnen deze strepen op je borsten, billen en borsten voorkomen. Deze strepen kunnen geen kwaad en doen ook geen pijn, maar ze kunnen wel je lichaam ontsieren want erg fraai ziet het er niet uit. Na de zwangerschap verdwijnen deze strepen niet helemaal maar verbleken ze. Dan zie vallen ze minder goed op. Je kunt de strepen te lijf gaan met een laserbehandeling. Informeer bij je zorgverzekeraar hoe de vergoeding hiervan geregeld is. Ook moet je dit pas doen als je na deze zwangerschap geen kinderwens meer hebt want anders komen ze even hard weer terug bij een volgende zwangerschap!
Tip: Gebruik deze creme om zwangerschapsstriemen te verlichten.

Zwangere Buikjes Week 29

Nicky - 29 weken zwanger

Elody Dehaene - 29 weken zwanger

Kristie - 29 weken zwanger

Bekijk ook eens: