29 weken zwanger en rugpijn – Je bent 29 weken zwanger en je hebt last van rugpijn? Dan ben je hier op de juiste pagina belandt!29-weken-zwanger-rugpijn
Je buik voelt zwaarder aan in de 29ste week en dat kan de nodige rugpijn veroorzaken. Het is een van de meest voorkomende zwangerschapssymptomen en het kan verergeren naarmate de zwangerschap vordert.

Oorzaak

Je buik wordt steeds groter in je zwangerschap en daardoor gaat jouw onderrug zich meer naar binnen krullen om zich aan te passen aan het gewicht. Dit resulteert zich in gespannen spieren en pijn. Ook jouw baarmoeder drukt zich meer naar voren, waardoor er meer spanning op jouw onderrug wordt gelegd. Om er nog een schepje bovenop te leggen, produceert jouw lichaam een hormoon die relaxine heet. Deze zorgt voor verslapping van de gewrichtsbanden van de bekkengordel en jouw gewrichten, zodat je bevalling probleemloos verloopt. Dit allemaal opgeteld, zorgt voor een pijnlijke rug.

10 tips om de rugpijn verlichten

Het goede nieuws is dat rugpijn door je zwangerschap heen goed te verlichten is. Er zijn velen manieren om je af te helpen van rugpijn, dus als de een niet werkt, zal een ander dat waarschijnlijk wel doen.

• Let op je houding als je gaat zitten, want een slechte zithouding zet veel spanning op jouw ruggengraat. Als je thuis of op werk bent, moet je ervoor zorgen dat je beschikt over een stoel waar je goed rechtop in kan zitten. Gebruik een voetenbankje om je voeten enigszins omhoog te houden, maar leg je benen niet kruislings over elkaar. Dat kan er namelijk voor zorgen dat je bekken naar voren kantelt en dat zorgt voor extra spanning op je ruggengraat.
• Wissel het zitten af door te staan of te lopen en strek tenminste elk uur. Te lang zitten kan de pijn alleen maar verergeren.
• Lang staan, kan ook de pijn verergeren. Als je staand werk verricht, probeer dan een voet op een opstapje te zetten om wat druk van je onderrug te halen.
• Draag de juiste schoenen. Geen hoge hakken dus, maar ook geen platte schoenen.
• Je kunt overwegen om een ondersteunende buikband aan te schaffen. Deze zijn speciaal voor zwangere vrouwen ontwikkeld en bieden wat meer steun in de rug.
• Niet reiken naar zaken die hoog in de kast staan. Gebruik een opstapje om het makkelijker te bereiken.
• Gebruik koude compressen om pijnlijke spieren te verlichten, wissel dan om met een warme compres om de 15 minuten.
• Neem een warme bad of als je die niet hebt, richt je een harde douchestraal op je onderrug.
• Als de pijn toch te zwaar valt, neem dan contact op met je zorgverlener en vraag naar andere methoden.
• Luister altijd naar je lichaam, heeft het rust nodig, neem het dan!
Terugkeren naar 29 weken zwanger