28 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 950 gram
Lengte baby: 35 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 28 weken zwanger

Het hoofdje van je baby heeft inmiddels de juiste verhouding gekregen met de rest van het lichaampje. De schedel van je baby is28 weken zwanger baby echter nog erg zacht en flexibel. De meeste baby's hebben nu een vaste houding aangenomen in de baarmoeder. De verloskundige of gynaecoloog zal controleren of je baby met zijn hoofd of met zijn stuitje naar beneden ligt. Dit blijft nog even zo tot na de geboorte. Wanneer je baby geboren wordt moet het hoofd en lichaampje zich door het geboortekanaal persen en dan is het goed dat het schedel nog flexibel is. Na de geboorte zal ook het bot in de schedel hard worden.

Verdere Ontwikkelingen van je baby in week 28

Bij 28 weken zwanger vinden de volgende belangrijke ontwikkelingen plaats:

Hersenen: De hoeveelheid hersenweefsel neemt bij 28 weken zwanger toe. De hersenen zijn bijna volledig ontwikkeld (voor de geboorte). De hersenen ontwikkelen zich steeds in snel tempo door. In deze weken worden de groeven aangelegd in de hersenkwabben, waardoor de hersenen van je kindje tot steeds meer complexe taken in staat zijn.
Spijsvertering: De vertering van eiwitten begint ook in deze periode. De alvleesklier, maag en dunne darm beginnen met het verteren van vetten en eiwitten.
Ogen: de ogen van je baby kunnen nu ook tranen produceren en zijn steeds vaker open.
Huid: deze wordt steeds minder rimpelig door de grotere wordende onderhuidse vetvoorraad.
Skelet: Het skelet is ook verder in ontwikkeling. Bijna al het kraakbeen is inmiddels omgezet in bot en de spieren krijgen ook steeds meer volume waardoor je baby de ledematen met steeds meer kracht kunnen bewegen, maar misschien heb je dat inmiddels al gevoeld!
Kraakbeen: Veel kraakbeen in zijn lichaam wordt nu ook omgezet in bot en de spijsverteringsorganen beginnen spijsvertering sappen te maken. Ook de smaakpapillen worden aangelegd. De baby kan nu proeven van de slokjes vruchtwater die hij neemt. De smaak van het vruchtwater verandert voortdurend, afhankelijk van wat jij als moeder gegeten hebt.

Grotere overlevingskansen bij vroeggeboorte.

Zoals in week 24 vermeld kan je baby een vroeggeboorte overleven. In week 28 zijn deze overlevingskansen een stuk groter. Er is namelijk 70% kans dat je baby (uiteraard met de juiste zorg) een vroeggeboorte overleeft bij 28 weken zwanger. Wil je meer informatie over vroeggeboorte, kijk dan eens op http://www.vroeggeboorte.nl/. Nog meer informatie vind je op http://couveuse.startpagina.nl/. Maar we gaan er vanuit dat je baby nog een paar weekjes veilig in je buikje blijft om aan te sterken.

Aanname vaste positie in de baarmoeder

Zoals in week 24 en week 25 vermeld wordt de ruimte in de baarmoeder steeds kleiner doordat je baby blijft groeien. Je zult vanaf nu merken dat je de bewegingen van je baby intenser zult voelen aangezien de ruimte kleiner is. Als je verloskundige constateert dat je baby nog met het hoofdje naar boven ligt dan is er nog helemaal niets aan de hand. Je baby heeft nog genoeg tijd om te draaien voor de geboorte.

Derde trimester!

Jazeker! Je hebt wéér een mijlpaal bereikt: het derde en laatste trimester van je zwangerschapsperiode! Je baby lijkt meer en meer op een pasgeborene. Dit is onder andere te merken aan de verhoudingen van het lichaampje van je baby, het hoofdje is ten opzichte van de romp niet meer te groot.

Shoptips Week 28

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 28 weken zwanger

Groeiend buikje

Je buikje zal bij 28 weken zwanger en de weken daarna hard groeien. Tot en met deze week had je nog een bescheiden buikje, maar vanaf deze week zal je buik flink in volume en gewicht toenemen. Deze zware buik zal jou ook nog veel energie gaan kosten. Als je regelmatig trappen moet lopen zul je, eenmaal bovenaan, wel buiten adem zijn.

Lichter slapen

Als je kindje geboren is, en het huilt ‘s nachts moet je hierdoor wakker worden.
Om hieraan te wennen ga je nu al lichter slapen. Een neven effect hiervan is dat je je dromen beter kunt herinneren. Ook ervaren veel zwangere vrouwen een toename aan nachtmerries in deze periode van de zwangerschap. Ook klagen sommige vrouwen over slapen met de grote buik. De meeste prettige lig houding is op de zij liggen. Lees hier meer over slapen tijdens je zwangerschap.

Zoals hierboven vermeld zal je buik en placenta deze weken flink groeien. Je buik kan wat in de weg gaan zitten en je kunt merken dat je zwaartepunt verandert. Als je gevoelig bent voor “bandenpijn”, kun je daar wat meer last van krijgen. De ophangbanden van je baarmoeder worden uitgerekt, dat kan een naar stekend gevoel in je liezen en onderbuik geven. Heel vervelend, maar het kan geen kwaad. Rustig aan doen helpt vaak goed. Klik hier voor meer informatie over bandenpijn.

Galstenen

Zwangere vrouwen hebben meer kans op galstenen. Wat zijn galstenen? Gal wordt geproduceerd door de lever en draagt bij aan de vertering van vet voedsel. Vervolgens wordt de gal opgeslagen in de galblaas en wordt vanuit hier afgevoerd naar de darmen. Als je zwanger bent gaat de afvoer naar de darmen langzamer waardoor je een grotere kans hebt op galstenen. Door het eten van vezelrijk voedsel (o.a. granen, noten, bonen, vers groente en fruit) kun je de kans op galstenen verkleinen. Eet vette voedingsmiddelen met mate.

Goed blijven eten (eten = energie voor je baby om te groeien)!

Zoals vaker vermeld in de weken hiervoor is en blijft het heel belangrijk dat je goed blijft eten. Beter nog is het om meerdere maaltijden over de dag te verdelen. Glucose is de vorm van energie die je baby van jouw ontvangt. Om je almaar groter wordende baby te voorzien van voldoende glucose is het noodzakelijk dat je zelf goed en genoeg blijft eten. Op deze pagina vind je meer informatie over gezond eten tijdens je zwangerschap.

Hogere kans op overleven

Je baby zal 28 weken zwanger buiksteeds beter kunnen overleven wanneer deze te vroeg geboren wordt. Bij week 24 was dit ongeveer 40%, bij 28 weken zwanger is dit percentage gegroeid naar 70%. Het is een prettig idee maar dat de overlevingskansen per week toenemen, maar uiteraard is het altijd het beste dat je baby de komende 10 weken nog lekker veilig in je buikje blijft. Je baby is al ver met de ontwikkeling en groei maar toch in je buikje krijgt je baby de juiste voeding en temperatuur. Bovendien moet het onderhuids vet ook nog verder ontwikkeld worden de komende weken en zijn de nog te kleine hersentjes ook nog helemaal af. Ook moet het zenuwstelsel zich nog door ontwikkelen. De longetjes zijn nog niet rijp om lucht in te ademen en de lanugo (donshaar, nestelhaar, zie week 16) is ook nog niet helemaal verdwenen. Kortom: er is nog wat werk aan de winkel!

Ondertussen zal de aanstaande pappa ook wel eens via de buik van jou de baby gevoeld hebben. Nu de tijd naar de geboorte steeds korter wordt is het al een goede zaak om eens na te denken over hoe jullie de geboorte bekend gaan maken aan vrienden en familie. De meest gebruikte methode hiervoor zijn geboorte kaartjes. Natuurlijk kun je dit tegenwoordig ook via middelen zoals sociale media kenbaar maken maar een geboortekaartje blijft toch leuk om te krijgen!   28 weken zwanger 3

Heb je al een naam voor je kindje?

Hebben jullie al een naam bedacht voor je kindje? Wellicht heb je al een naam (of namen als je het geslacht nog niet weet). Altijd een dilemma: vernoemen of juist een heel originele naam bedenken. Bedenk dat je kind er zijn of haar hele leven mee moet doen. Stel je je kind voor als volwassene met de naam die jullie gekozen hebben. Past de naam bij de volwassene die je voor je ziet? Dan is de kans groot dat je de perfecte naam gevonden hebt. En als je al een naam hebt gevonden dan moet je dit na de geboorte natuurlijk meteen kenbaar maken aan je vrienden en familie. Een goed idee is om nu al geboortekaartjes te regelen. Want na je geboorte kom je daar niet meer aan toe, dan heb je wel wat anders aan je hoofd!
Je kunt dit doen bij een drukkerij bij je in de buurt. Maar dit is een beetje omslachtig.
Meer van deze tijd is het om online geboortekaartjes te bestellen. Deze kun je vaak ook nog eens zelf ontwerpen vanuit je luie stoel! En ze worden na bestelling bij je thuisbezorgd.

Tip: maak je nog elke week een foto van je buik?

Zwangere Buikjes Week 28

Patricia - 28 weken zwanger

Mieke - 28 weken zwanger

Naan - 28 weken zwanger

Emelie - 28 weken zwanger

Patricia - 28 weken zwanger

Bekijk ook eens: