Wat is jouw gewicht in week 28?

28 weken zwanger gewicht – In week 28 is je lichaam (incl. baby) 8.0 kilo aangekomen.
Het gewicht van je baby is in week 28 ongeveer 900 gram.
Let op, dit zijn gemiddelden, jouw eigen toename kan afwijken.

Onderstaande tabel geeft een mooi overzicht van het gewicht van jouw en baby per week:

28-weken-zwanger-gewicht[1]

Je bent zwanger en je vindt het geweldig, maar wat je minder vindt is dat je elke maand een of meer kilootjes bijkomt. Dat is natuurlijk erg vervelend voor de meeste vrouwen. Natuurlijk moet je je wel bedenken dat dit niet enkel je eigen gewicht is, maar voornamelijk het gewicht van je kindje. De eerste drie maanden van je zwangerschap hoeft het niet zo te zijn dat je al bijkomt, sommige vrouwen komen in deze tijd namelijk helemaal niet in gewicht bij, terwijl de juiste meerdere kilo’s per maand bijkomen aan het einde van de zwangerschap. Ook is er in het begin bij veel vrouwen nog vrijwel geen buikje te zien. Maar het kan ook anders. Sommigen komen ook tijdens de beginfase van de zwangerschap al wat bij.

De meeste gewichtstoename zul je echter ervaren tijdens het laatste trimester van je zwangerschap. Op dat moment groeit je baby namelijk het hardst en dat kun je ook goed op de weegschaal zien. Gemiddeld komen vrouwen tussen de 9 en 12 kg bij tijdens de gehele zwangerschap. Het grootste deel van dit gewicht is dan ook toe te kennen aan de groei van je baby en de placenta. Tijdens week 28 van de zwangerschap zijn vrouwen gemiddeld rond de 8 kg bijgekomen. Je baby weegt echter gemiddeld net geen kilo. Waar komt dit gewicht dan vandaan? Voornamelijk van vocht en natuurlijk ook de placenta. Je lijf houdt namelijk tijdens een zwangerschap meer vocht vast omdat je onder grotere invloed staat van hormonen. Ook dit is volkomen normaal.

Ben je veel minder of veel meer bijgekomen dan gemiddeld? Dit hoeft niet per se iets slechts te betekenen. In dat geval kun je het beste een afspraak maken met je huisarts en je zorgen over je gewicht bespreken. Hou kan dan controleren of alles in orde is en je eventueel gepast advies geven.
 
Terugkeren naar 28 weken zwanger