27 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 780 gram
Lengte baby: 35 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 27 weken zwanger

Bij 27 weken zwanger vinden de volgende belangrijke ontwikkelingen plaats:
Zweetklieren: Bij 27 weken zwanger worden de zweetklieren onderhuids aangelegd. Deze ontwikkelen zich pas verder in de pubertijd.
Bloedcirculatie: De bloedcirculatie werkt sinds deze week volledig. Al is er wel een verschil met een volwassene. In het bloed van een foetus van 27 weken oud bevind zich een ander soort hemoglobine, het eiwit dat zuurstof je bloed transporteert.

Dromen

Volgens deskundige is het zo dat baby’s kunnen dromen vanaf deze week!
Helaas kun je nog niet vragen waar hij of zij over droomt en zul je er nooit achter komen….

Immuunsysteem

Bij 27 weken zwanger begint de aanleg van het immuunsysteem. Dit zorgt ervoor dat je baby beter beschermd is tegen infecties en ziektes van buitenaf na de geboorte. Via de navelstreng en placenta komen antilichamen bij je baby binne27 weken zwanger babyn en deze zorgen voor de opbouw van het immuunsysteem. Later, na de geboorte, bij de borstvoeding zal door de moedermelk het immuunsysteem van je baby nog sterker worden. Deze week zullen wenkbrauwen en wimpers aangemaakt worden die de ogen van je baby beschermen als hij of zij geboren is.

Je baby zal de komende weken iets minder hard groeien dan voorheen. Het gewicht van je baby zal in verhouding van het groeien toenemen. Ook zullen de organen zich nog verder ontwikkelen en sterker worden tot aan de geboorte.

Shoptips Week 27

zwangerschapsdagboek

Informatie over jou bij 27 weken zwanger

Minder Energie

Nu je 27 weken zwanger bent begin je te merken dat je steeds minder energie begint te krijgen. Vooral ’s avonds merk je dat je vaker uitgeput bent. Geef hieraan toe en ga op tijd naar bed. Rust ook overdag af en toe een beetje als je lichaam hierom vraagt. Je buik wordt steeds zwaarder en je moet deze overal mee naar toe slepen, en dat kost veel energie. Blijf altijd goed naar je lichaam luisteren. Moet je een handeling doen die te zwaar is? Vraag dan om hulp en forceer niets. Denk niet dat je zelf alleen alles kunt.

Band met je baby

Nu je je baby steeds vaker voelt ga je een band opbouwen met je ongeboren baby die steeds sterker wordt, zelfs nu al voor de geboorte. Na de geboorte zul je misschien je buikje nog wel gaan missen! Maar je krijgt er iets heel moois voor in de plaats! Maak af en toe een foto van je buikje voor later. Het is leuk om deze over een paar jaar aan je kindje te laten zien en vertellen dat dit je eerste 'huisje' is waar je kindje 9 maanden gewoond heeft.

Ver van huis

Sommige zwangere vrouwen vinden het nu niet meer zo prettig om ver van huis te gaan. Ze hebben dan het gevoel dat ze (ondanks ze zich pas in de 27e week bevinden) elk moment kunnen bevallen! De kans dat je in deze week gaat bevallen is nog heel erg klein, en dat is maar goed ook. Je baby moet nog een paar weekjes veilig in je buikje aansterken.27 weken zwanger buik

Wil je nog op vakantie? Dit kan! Reken er wel op dat de meeste vliegmaatschappijen geen zwangere vrouwen van 34 weken en hoger meer aan boord nemen. Dus als je wilt vliegen dan zul hier wel rekening mee moeten houden. Lees hier meer over zwangerschap en vakantie of reizen.

Bekkeninstabiliteit

Het moment van de bevalling komt steeds dichter bij en je lichaam bereid zich hierop voor.
Het hormoon relaxine maken de gewrichtsbanden rekbaarder en weker waardoor je botten in het bekken makkelijker afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen.
Door het verslappen van de banden ontstaat er meer ruimte zodat de baby straks geboren kan worden.
Als je banden te veel verslappen is er een kans dat symfysiolyse ontstaat. Dit is een naad in het midden van het bekken die zich tussen de schaambeenderen bevindt. Bij symfysiolyse gaat deze naad los. Dit voorval doet zich echter maar zelden voor.

De symptomen van bekkeninstabiliteit zijn:

  • Pijn in je onderrug
  • Last van voorkant en midden van het bekken
  • Pijn in de streek van je stuitje/stuitbeen

Krampen in de benen en kuiten

Mogelijk heb je kramp in je benen. Veel zwangere vrouwen hebben hier rond deze periode last van, en vaak ‘s nachts. De klachten zijn niet ernstig maar wel pijnlijk en erg lastig vooral omdat je toch al zwaarder hebt tijdens je zwangerschap.

Wat verstaan we onder kramp: een sterke en pijnlijke samentrekking van een spier. Het komt vaak voor dat er een vervorming voelbaar (of soms ook zichtbaar) is op de locatie waar de kramp zich bevindt.

Wat kun je doen aan de pijn?

  • je benen gedurende de dag af en toe (voorzichtig) te stretchen
  • op je bed kussens onder je benen of matras leggen (hierdoor krijgen je benen wat extra steun)
  • voorzichtig de pijnlijke spier (laten) masseren
  • behandel de pijnlijke spier met een warme douchestraal

Wat kun je verder nog doen om kramp te voorkomen?

  • blijf gedurende dag regelmatig in beweging, dat is goed voor de bloedsomloop
  • het innemen van zink en magnesium helpt ook (overleg dit wel eerst met je verloskundige of huisarts)
  • probeer ongemakkelijke houdingen te vermijden
  • bananen eten helpt ook tegen de kramp (echt waar!)

Heb je naar je gevoel te vaak last van kramp in de benen en kuiten? Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts. Klik hier voor meer informatie over kramp tijdens de zwangerschap

Veel zwangere vrouwen ervaren pijn wanneer ze plotseling beginnen met bewegen (startpijn) of bij vermoeidheid.

Inrichten babykamer

Bij 27 weken zwanger bent wordt het eens tijd om aan de babykamer te denken! Als je zwanger bent van je 2e of 3e kindje dan heb je vast nog wel het een en ander in huis. Misschien heb je zelfs de complete kinderkamer van je vorige kindje nog wel compleet gehouden. Als dat niet zo is, dan zul je aan de slag moeten.

Als dit niet je eerste zwangerschap is, zul je vast nog wel spulletjes hebben van je eerste kindje(s), misschien is je vorige zwangerschap zo kort geleden dat je nog een kant en klare babykamer hebt! Alleen als het geslacht anders is zul je de kleurstelling moeten veranderen.

Maar als dit je eerste zwangerschap is, kun je best wat hulp gebruiken over het inrichten van de babykamer. In deze week gaan we de basisonderdelen bespreken die in een babykamer thuishoren.
Wat hoort er allemaal thuis in een babykamer?

  • Ledikant

    Het makkelijkste is om een ledikantje aan te schaffen waarbij je de bed bodem op verschillende hoogtes kunt plaatsen. Bij een pasgeboren baby kun je het bed bodem op de hoogste stand zetten. Naarmate je kindje groeit zet je het bed bodem lager. De meeste ledikantjes hebben 3 verstelbare hoogtes. Je kunt dit bedje blijven gebruiken totdat je kindje ongeveer 3 jaar oud is. Een alternatief is een wiegje. Deze is wel heel mooi in de babykamer maar minder praktisch. Want na ongeveer 6 maanden is je baby uit zijn of haar wieg gegroeid en zul je alsnog moeten overstappen naar een ledikant.

  • Klerenkast

    Je zult in het begin nog niet veel kleren voor je baby hebben, maar je collectie zal wel snel groeien! Tijdens de kraambezoekjes zul je wel het een en ander krijgen van vrienden en familie en dan is het toch fijn om deze kleertjes (veelal rompertjes) netjes te kunnen opbergen in een klerenkast. De kleertjes die je het meeste gebruikt heb je in de commode liggen.

  • Commode

    De commode is een typische meubel die enkel voorkomt in een babykamer. De commode is een soort opbergkast waarvan je de bovenkant gebruikt om je baby te verschonen, verzorgen en omkleden. Je zult de commode vooral in de eerste maanden na de geboorte van je kindje het meest intensief gaan gebruiken. In het opberggedeelte kun je verzorgspulletjes zoals natte doekjes, handdoekjes, washandjes, zeep en talkpoeder opbergen.

  • Zitmeubel

    Zorg voor een comfortabele stoel in de babykamer die jijzelf kunt gebruiken tijdens het voeden van je kindje. Je kunt eventueel een voetenbankje erbij nemen zodat je benen lekker wat omhoog kunnen. Als je kindje wat ouder is kun je lekker bij zijn of haar bedje zitten en hem of haar vanuit je stoel verhaaltjes voorlezen.

  • Aankleden van je babykamer

    Het is natuurlijk leuk om je babykamer mooi aan te kleden met verschillende accessoires zoals een mooi lampje, een bijpassend behangetje, foto’s, leuke gordijntjes, etc. Ook kun je zelf nog wel handige plankjes of kleine kastjes ophangen voor knuffeltjes of kleine spulletjes te herbergen.

Aankopen

Hoe kom je aan al dit moois? Je hebt hierin verschillende mogelijkheden:

  • Ga lekker met je partner of een goede vriendin de stad in en bezoek verschillende winkels waar ze meubilair en accessoires hebben voor de babykamer. Maak er een gezellige dag van!
  • Snuffel eens online naar leuke ideeën. Voor complete babykamers kijk je op:

    Kijk ook eens op marktplaats.nl voor een gebruikte babykamer. Een inrichting van een babykamer heb je na verloop van tijd niet meer nodig en er zijn veel mensen die er vanaf willen. Zo kun jij voordelig een complete babykamer aanschaffen. En als je de babykamer later niet meer nodig hebt, kun je deze via marktplaats ook weer te koop aanbieden.

  • Wellicht hebben vrienden of familie ook een baby gehad en kun je hun babykamer overnemen.

Klik hier om ons artikel te lezen over het inrichten van de babykamer.

Zwangere Buikjes Week 27

Tessa 27 weken zwanger

Carin 27 weken zwanger