25 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 650 gram
Lengte baby: 33 cm

Je bent 25 weken zwanger en je bent daarmee bijna aan het einde van het tweede trimester, dat tot en met week 27 van de zwangerschap loopt. Je kindje is volop in ontwikkeling en ook jouw lichaam verandert. Je buik lijkt met de dag groter te worden en je krijgt te maken met zwangerschapsklachten waar je voorheen misschien nog niet mee te kampen hebt gehad. Ook wordt het nu tijd om zo langzaamaan dingen te gaan regelen voor de bevalling en voor als je baby er straks is. Mocht je er nog niet mee bezig zijn geweest, dan is het nu ook de tijd om eens na te gaan denken over een naam voor je toekomstige zoon of dochter. Ook zijn er bepaalde benodigdheden voor jou om je zwangerschap zo comfortabel mogelijk te maken.

Ontwikkelingen van je baby bij 25 weken zwanger

Je bent inmiddels 25 weken zwanger. Je baby is nu ongeveer 33 centimeter lang en weegt zo’n 650 gram. Het gehoor van je baby is nu volledig ontwikkeld en hij of zij zal in staat zijn om stemmen en geluiden te horen. Stemmen en geluiden die je baby regelmatig hoort, zal hij of zij op den duur zelfs gaan herkennen. Als je vanaf nu regelmatig tegen je baby praat of bijvoorbeeld een muziekje afspeelt bij je buik zal dit, wanneer je dit ook doet na de geboorte, je kindje een vertrouwd gevoel, een gevoel van herkenning geven. De hartslag van de baby inmiddels zo sterk, dat deze nu ook te horen is zonder doptone. Ook zal de huid van je baby nu kleur krijgen, omdat de haarvaten van je kindje zich ontwikkelen en vullen met bloed. Je baby begint steeds meer echt op een mensje te lijken!

Longetjes

In de longetjes van je baby ontstaan steeds meer vertakkingen. Hieraan komen weer longblaasjes. Deze longblaasjes zullen straks gevuld worden met lucht bij de eerste ademhaling na de geboorte van je kindje. Ook komt deze week de aanmaak van het smeermiddel surfacant op gang. Hierdoor blijven de blaasjes open en wordt voorkomen ze niet aan 25 weken zwanger babyelkaar plakken bij het uitademen. Ook zorgt het ervoor dat het longweefsel elastisch blijft en dat je baby makkelijk kan ademen.

De ruimte rondom je baby wordt steeds minder. Het zwemmen zoals een week of 8 geleden kan niet meer. Het buitelen in je buikje is daarmee ook afgelopen. Het indalen van je baby gebeurd nog niet, hiervoor moeten we nog een paar weekjes wachten. Doordat de ruimte steeds beperkter wordt zul je je baby steeds beter gaan voelen. Wanneer je baby wakker is maakt het ongeveer tussen de 50 en 120 bewegingen per uur! En dat zul je wel eens kunnen voelen!

 

Shoptips Week 25

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 25 weken zwanger

Je baarmoeder wordt steeds groter en zal nu ongeveer 25 centimeter boven het schaambeen zitten. Je hebt inmiddels al een flinke buik en deze wordt steeds groter. Je gewicht zal nu ongeveer met 6 tot 8 kilo zijn toegenomen. Het is vanaf 25 weken zwanger zijn belangrijk dat je op je houding let. Doordat je buik groter en zwaarder is dan je gewend bent, kan het zijn dat je onbewust een onnatuurlijke houding aanneemt om jezelf minder te belasten. Het regelmatig staan en zitten in onnatuurlijke houding kan op den duur rugklachten veroorzaken. Probeer hier dus op te letten. In jouw baarmoeder zitten je kindje, maar ook vruchtwater en de placenta. Je baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door banden. Door het gewicht van de baarmoeder en de inhoud ervan, kan het zijn dat je last krijgt van bandenpijn. Ook is kramp een veelgehoorde zwangerschapsklacht bij vrouwen die 25 weken zwanger zijn. Meestal speelt dit kwaaltje ’s nachts op. Wat je in dit geval het beste kunt doen, is je benen strekken en je tenen richting je scheenbenen duwen.

Verloskundige

Je zult de verloskundige de komende weken wat vaker zien aangezien de periodieke controles intensiever worden de komende weken. Normaal gesproken zal je vanaf deze week elke 3 weken een afspraak hebben met je verloskundige. Jouw eigen gezondheid zal hierbij ook goed bekeken worden. Zo wordt onder andere je bloeddruk gecontroleerd. Bij een te hoge bloeddruk zal je het advies krijgen om meer rust te nemen. Lees hier meer over een te hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap. Als je in verband met medische redenen in het ziekenhuis 25 weken zwanger buikmoet bevallen dan zul je vanaf de 32e week in het ziekenhuis op controle moeten.

Heb je last van brandend maagzuur? Dit komt wel vaker bij bij zwangere vrouwen en vooral in het 2e gedeelte van de zwangerschapsperiode. Je maag krijgt minder ruimte en de inhoud van je maag wordt daarom wel eens terug in de slokdarm ‘geduwd’. Lees hier meer over brandend maagzuur .

Wat moet er geregeld worden bij 25 weken zwanger?

Als je 25 weken zwanger bent, is het verstandig om al een aantal dingen te regelen. De bevallig lijkt misschien nog ver weg, maar het is zover voordat je er erg in hebt. Je kunt, als je dit nog niet gedaan hebt, alvast gaan nadenken over welke naam je de kleine wilt gaan geven. Heb je al nagedacht over waar je wilt gaan bevallen? In het ziekenhuis of thuis? Wil je bevallen in bed, in bad of wil je misschien gebruik maken van een baarkruk? Ook is het in deze fase een idee om de babykamer in orde te gaan maken. Maak een lijstje met spullen en meubilair dat je nodig hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een commode, een bedje of wiegje, een babybadje, kruiken, kleding voor de baby, hydrofiele luiers enzovoort. Heb je al ideeën voor leuke kleuren die je op de muren van de babykamer wilt hebben? Heb je al schattige of stoere gordijnen uitgezocht? Dit zijn allemaal zaken waar je nu ongeveer mee bezig kunt gaan. Bekijk ook eens onze handige baby uitzetlijst, dit is een checklist voor de benodigdheden voor je nieuwste familielid!

Benodigdheden voor jezelf tijdens week 25

Zwanger zijn vergt veel van je lichaam. Gelukkig zijn er veel dingen te verkrijgen die deze periode van je leven een stuk comfortabeler kunnen maken, mocht je hier behoefte aan hebben. Zo zou je bijvoorbeeld een buikband kunnen dragen. Deze band ondersteunt jouw steeds groter wordende buik en ontlast je banden gedeeltelijk. Als je last hebt van bandenpijn is dit misschien een optie voor je. Met de buik die je hebt als 25 weken zwanger bent, kan positiekleding uitkomst bieden. Deze kleding is gemaakt van elastisch materiaal en zit erg comfortabel. Je borsten zullen ook steeds iets groter worden. Een zwangerschaps- of meegroeibeha zit dan een stuk prettiger. Het zachte en flexibele materiaal knelt niet. Wanneer je al te maken hebt met vocht dat uit je borsten lekt, kun je zoogkompressen in je beha leggen, om vochtige plekken in je kleding rondom je borsten te voorkomen. Zwanger zijn kan zwaar zijn, maak het dus jezelf zo comfortabel mogelijk!

Zwangere Buikjes Week 25

Kylie Renquin - 25 weken zwanger

Angelique Drossaerts - 25 weken zwanger