24 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 550 gram
Lengte baby: 32 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 24 weken zwanger

Ontwikkelingen van je baby in week 24
Bij 24 weken zwanger vinden de volgende belangrijke ontwikkelingen plaats:
Ontwikkeling longen – Je baby is nog steeds bezig met het oefenen van ademen. Dit gebeurd via het vruchtwater. Deze wordt als het ware ‘ingeademd’. Je baby ‘ademt’ zo wel 1 liter vruchtwater per dag op! Dit is goed voor de ontwikkeling van de longetjes. Hierdoor kan je baby ook wel eens de hik krijgen. Meer hierover wordt beschreven in week 23.
Lever en alvleesklier – De lever en de alvleesklier werken hard om het hormoon insuline aan te maken. Insuline zorgt voor opname van glucose uit het bloed. Je baby maakt dit hormoon zelf aan, dit kan niet via de placenta komen.
Ogen – Bij 24 weken zwanger bestaat de mogelijkheid dat je baby voor het eerst zijn of haar oogjes opent.
Hoewel je baby nog weinig kan waarnemen, zullen de oogjes steeds vaker open gaan vanaf deze week.

Ontwikkeling vetlaag

De ontwikkeling van vet van je baby is nog in volle gang en dit is zeer belangrijk omdat je baby hiermee later zijn of haar eigen lichaamstemperatuur kan regelen. Zoals je in voorgaande weken hebt kunnen lezen heeft je baby al flink geoefend met het in- en uitademen van het vruchtwater. Dit blijft je baby doen om zo de longetjes straks voor te bereiden op de ademhaling na de geboorte. Iedere zal je baby ongeveer een liter vruchtwater inademen.

Slaap ritme van je baby

Je baby slaapt gemiddeld zo’n 18 uur. Slapen is erg belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je baby. Zoals in week 20 vermeld heeft je baby al een eigen slaap en waak ritme ontwikkeld. Dit ritme zal gedurende zwangerschap nog veranderen, maar dit gaat heel geleidelijk. Meestal is het zo dat wanneer jij druk bezig bent de baby slaapt omdat hij/zij door jouw bewegingen in slaap wordt gewiegd door jouw bewegingen.

Als jij lekker ligt te slapen is je baby druk bezig met spelen, maar niet de hele nacht. Je baby slaapt ook ’s nachts maar het meeste overdag, wanneer jij beweegt. Door jouw bewegingen wordt je baby lekker in slaap gewiegd. Elke etmaal slaapt je baby ongeveer 18 uur. De overige 6 uur duikelt je baby vrolijk rond in het vruchtwater en speelt met de handjes en voetjes. Ook is de navelstreng een leuk stukje speelgoed om aan te bungelen. Dit is onschadelijk voor je baby. Als hij of zij er te hard in zou knijpen dan zou de zuurstoftoevoer even 24 weken zwanger babyonderbroken worden en hierdoor zou je baby vanzelf loslaten. De plaats in de baarmoeder begint voor je baby al beetje bij beetje krapper te worden naarmate je baby blijft groeien. In de komende weken heeft je baby nog wel genoeg ruimte, maar over een week of 6 (bij week 30) begint het al aardig krap te worden.

Vroeggeboorte

Nog een leuk weetje: mocht je baby bij 24 weken zwanger al geboren worden dan zou het met veel zorg al kunnen overleven. De eerste 14 weken zou je baby dan nog in een couveuse moeten verblijven. Uiteraard is het ’t beste als je baby lekker in je buikje blijft voor de komende 3 maandjes. Daar krijgt ’t de beste voeding, zorg en het is ook het beste voor de ontwikkeling van je kindje. Maar het is toch prettig dat je kindje ook al buiten de baarmoeder zou kunnen overleven. De overlevingskans gaat omhoog met de week. Dus als je een vroeggeboorte krijgt in week 28 is de overlevingskans een stuk groter dan bij week 24.

Shoptips Week 24

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 24 weken zwanger

We gaan nog even verder over de vroeggeboorte. Laten we wel wezen: we hopen natuurlijk dat het nog24 weken zwanger buik niet gebeurd, maar we willen je wel informeren over de symptomen en kenmerken van vroeggeboorte zodat je weet waar je op moet letten:

  • Je krijgt weeën en voelt samentrekkende pijn in de onderbuik die zich elke vijf a tien minuten herhaald
  • Je hebt last van een griep en koortsachtig gevoel
  • Je voelt een pijn in de rug (het beste te omschrijven als een doffe pijn)
  • Vaginaal bloedverlies
  • Je baby beweegt minder dan je gewend bent
  • Je hebt regelmatig last van krampen in je buik

Als je een van deze symptomen hebt is er wellicht nog niets aan de hand, maar heb je er 2 of meer, of je vertrouwt het gewoon niet, neem dan contact op met je verloskundige of je huisarts.

Minder plaats in je buik!

Bij 24 weken zwanger krijg je door de groei van je baby en placenta steeds minder plaats in je buik! Je baarmoeder steekt nu al een beetje boven je navel uit.
Omdat er nu (voor de ontwikkeling van je baby) extra bloed door je lichaam rondpompt is het mogelijk dat je je aderen beter kunt zien, vooral op je borsten. Geen zorgen, na de zwangerschap is dit verschijnsel verdwenen.

Gewicht bij 24 wek24 weken zwanger buiken zwanger

Hoeveel ben jij aangekomen in deze week sinds het begin van je zwangerschap?
Het gemiddelde gewicht dat zwangere vrouwen zijn aangekomen in week 24 bedraagt 5.5 kilo sinds het begin van je zwangerschap.

Vaker moeten plassen

De oorzaak hiervan is dat de zwangerschapshormonen o.a. je sluitspier en bekkenbodemspieren verslappen. Hierdoor is het moeilijker om je plas op te houden.
Tip: gebruik maandverband of een inlegkruisje om je urine op te vangen.
Zwangere vrouwen hebben ook een grotere kans op een blaasontsteking.

 

Tips tijdens de 24e week van je zwangerschap

Ben je 24 weken zwanger, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je zwangerschap goed te laten verlopen, of om je voor te bereiden op je bevalling. Zo is de 24e week een goed moment om te kiezen voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis. Deze dingen kun je dan tegen elkaar afwegen:

  • Ben je bereid om op tijd naar het ziekenhuis te gaan, of beval je liever thuis omdat je niet op de weeën wilt wachten en tot op het laatste moment voor je bevalling je gang wilt kunnen gaan?
  • Verloopt je zwangerschap vlekkeloos, of gaat het allemaal niet van een leien dakje en heb je liever extra hulp om je heen?
  • Ben je liever in je eigen omgeving, of hecht je juist meer aan de privacy die een ziekenhuis je biedt door het wakend oog van een verpleegkundige die zorgt dat je genoeg rust krijgt?
  • Ben je liever samen met je gezin de eerste nacht na de bevalling, of wil je goede zorg en nazorg van professionele hulpverleners?

Of misschien houd je wel niet zo erg van ziekenhuizen en is de keuze snel gemaakt.
In ons artikel over 30 weken zwanger komen we nog uitgebreid op dit onderwerp terug.

Je laatste kans om te vliegen

Wil je nog een laatste keer met je gezin op vakantie voor de baby er is? Dan kun je binnen een paar weken nog met het vliegtuig nu je 24 weken zwanger bent. Na 28 weken mag dit namelijk niet meer en dus moet je vóór die tijd weer terug zijn. Daarna vragen vliegmaatschappijen meestal om een zwangerschapsverklaring en bovendien vind je het misschien zelf niet meer zo prettig om ver van huis te zijn. Na 36 weken mag je echt niet meer vliegen.
Klik hier om ons artikel over reizen tijdens je zwangerschap te lezen.

Mama op haar mooist

Je zwangere buik is steeds beter te zien nu je 24 weken zwanger bent en daar mag je trots op zijn. Daarom kun je je buik accentueren door bijvoorbeeld een kleurrijke buikband. Deze worden in steeds meer winkels en webwinkels te koop aangeboden. Enkele voorbeelden hiervan zijn en buikbanden.com
Een leuke manier om de aandacht wat meer op je buik te vestigen is een mooie zwangerschapsketting.

Harde buiken

Ben je 24 weken zwanger, dan gaat je lichaam zich steeds meer voorbereiden op de bevalling en je kunt hierdoor onder meer last krijgen van harde buiken. Hierbij voelt je buik hard aan, wat aan de binnenkant en de buitenkant te voelen is. Meestal is stress de oorzaak van je harde buiken en dit kan een teken zijn dat je het wat rustiger aan moet gaan doen. Maar ook door veel beweging van je kindje of van jou kan een harde buik ontstaan.

Bekijk ook eens:

Gabriela - 24 weken zwanger

Samantha - 24 weken zwanger

Pascha Maassen - 24 weken zwanger