23 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 500 gram
Lengte baby: 30 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 23 weken zwanger

Bij 23 weken zwanger vinden de volgende belangrijke ontwikkelingen plaats:
Zenuwstelsel - door de ontwikkeling van het zenuwstelsel beweegt je baby nu niet meer uit reflexmatige bewegingen maar beweegt de armen en benen nu bewuster.
Evenwichtsorgaan (binnenoor) - deze is geheel ontwikkeld en je kindje heeft nu ook het besef van onder en boven (wanneer hij/zij vrolijk in je baarmoeder duikelt)
Hersenen - deze ontwikkelen zich heel snel

Beter horen

Het gehoor begint zich steeds beter te ontwikkelen en je baby kan steeds meer geluiden waarnemen. Naast je stem kan hij/zij ook de stem van de pappa horen als hij dichtbij genoeg is. Je kunt ook liefkozende klopjes op je buik geven om met je kindje te communiceren. Ook is uit studie gebleken dat ongeboren baby's een oor hebben voor klassieke muziek. Of dit bij 23 weken zwanger al het geval is, is helaas niet bekend.

De hik

23 weken zwanger babyNaast de bewegingen van je baby kun je zo nu en dan ook wel eens ‘plopjes’ waarnemen vanuit je buik. Je baby heeft zich dan flink tegoed gedaan aan het vruchtwater en hierdoor de hik gekregen! De reden van het inslikken van het vruchtwater is om het ademhalen te oefenen. Ook is het inslikken van vruchtwater goed voor de ontwikkeling van het darmenstelsel. Als je dit vaker voelt heeft je baby dus regelmatig de hik. In de regel is het dan zo dat je baby na de geboorte ook vaak de hik zal krijgen. Dit blijft niet zo, na een tijdje gaat dit over.

Verhoudingen

In deze periode zal de groei van het lichaampje sneller groeien dan het hoofdje van je baby. Hierdoor groeien de afmetingen van tussen lichaam en hoofdje naar dezelfde verhoudingen als wanneer je baby geboren wordt. Je baby groeit lekker door en de verhoudingen tussen hoofdje en romp groeien steeds meer naar de juiste verhoudingen. Het hoofdje groeit iets minder hard terwijl de rest van je baby op hetzelfde tempo doorgroeit.

Shoptips Week 23

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 23 weken zwanger

Nu je 23 weken zwanger bent kun je last krijgen van lekkende borsten. Maak je hierover maar geen zorgen want dit is een natuurlijk fenomeen. Het hoeft ook niet perse in deze week te gebeuren, het kan ook over enkele weken pas gebeuren, of misschien heb je hier al last van gehad.

Autorijden tijden de zwangerschap

Mag je autorijden23 weken zwanger buik tijdens je zwangerschap? Ja dat mag, maar als je buik zo groot wordt pas je op een gegeven moment niet meer achter het stuur en dan gaat het gewoon niet meer. Bovendien zal de autogordel dan ook niet meer passen. Ook zullen lange afstanden steeds vermoeiender worden naarmate je zwangerschap vordert. Laat je partner dan rijden zodat jij lekker kunt rusten tijdens de rit. Is je partner niet beschikbaar, neem dan de trein of bus. Autorijden kan vermoeiend zijn en je wilt absoluut niet verzeilt raken in een auto ongeval tijdens je zwangerschap! Dit kan ernstige ofwel fatale gevolgen hebben voor je ongeboren baby en daar moet je toch echt niet aan denken!

Een buikband

Je buik groeit maar door en door. Dat je trots bent op je buik is een feit, maar waarom zou je je mooie buik niet aan iedereen laten zien? Met een mooie hippe zelf ontworpen buikband wordt dit helemaal een feest. Bovendien is het ook nog eens goed voor je rug want zo’n buikband ondersteund je buik enorm.Kijk eens bij Bol.com, daar hebben ze een enorme keuze aan buikbanden.

Binnenkort moet je eens aan de baby uitzet denken. Je bent nu 23 weken zwanger en het moment van bevallen komt steeds dichterbij!

Striae / zwangerschapsstrepen

Het kan zijn dat je in deze periode van je zwangerschap last krijgt van zogenaamde 'zwangerschapsstrepen' zwangerschapsstriemen 3oftewel striae. Dit gebeurd wanneer de buik sneller groeit dan de huid kan bijhouden. Je kunt striae herkennen aan paar/rode strepen die zigzaggend over de huid lopen. Meestal komt striae voor op de buik, borsten en bovenkant van de dijen.
Dit verschijnsel is niet pijnlijk en ook onschuldig. Het kan echter wel je lichaam ontsieren. Deze striemen op de huid zullen ook niet meer genezen, ze zullen na de zwangerschap wel iets lichter van kleur worden maar dat kan wel een paar jaar duren.

Je kunt striae wel voorkomen door:

  • je huid te masseren met een verzorgende crème of zwangerschapsolie
  • de bloedcirculatie te stimuleren door wisselend koude en warme douches te nemen (hierdoor blijft het onderhuidse bindweefsel soepel)
  • door de gespannen huid te ondersteunen door het dragen van:
    • een ondersteunende buikband
    • elastische panty's
    • een stevige BH

Lees meer over zwangerschapsstriemen op onze website:

Zwangerschapstips - zwangerschapsstriemen

Colostrum - eerste verschijnselen van moedermelk

Zoals hierboven vermeld komt er rond deze tijd al wat vloeistof uit de borsten. Deze vloeistof is een beetje gelig van kleur. Dit heet Colostrum en bevat veel afweerstoffen die je baby beschermen tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Colostrum bevat naast een vitamines en mineralen ook een flinke dosis eiwitten. Ook stimuleert het de spijsvertering en draagt zorg voor de afvoer van de afvalstoffen die zich hebben verzameld in het lichaam van je baby tijdens de zwangerschap .

Je kunt colostrum zien als een natuurlijk laxeermiddel.
Na ongeveer een kleine week zal je merken dat de vloeistof dunner wordt en witter van kleur. Na ongeveer 2 weken na de geboorte is deze vloeistof geheel vervangen door moedermelk.

Als bij jouw tijdens zwangerschap nog geen vloeistof uit de borsten komt, maak je dan geen zorgen, dit verschijnsel kan zich ook pas voordoen bij de geboorte.

Vergeetachtig

Het kan voorkomen dat je sommige kleine dingen begint te vergeten. Bijvoorbeeld dat je je sleutels even niet zo snel meer kunt vinden of dat iemand iets tegen je gezegd heeft en dat je je dit niet meer kunt herinneren. Ook hiervan zijn de zwangerschapshormonen de oorzaak. Na de zwangerschap zul je hier dan ook geen last meer van hebben.

Zwangere Buikjes Week 23

Manuela 23 weken zwanger

Katya 23 weken zwanger