21 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 400 gram
Lengte baby: 25 cm

Wanneer je 21 weken zwanger bent, groeit je kind als kool. Als de baby nu geboren zou worden, dan zou deze er zeer mager uitzien. In week 21 wordt gewerkt aan het opslaan van het vet, dat moet nog voor de geboorte gebeuren. Voor wat betreft de lengte is de baby al over de helft. Je kindje ontwikkelt nu witte bloedcellen, deze zijn onontbeerlijk voor het immuunsysteem. Hieronder zijn je voornaamste ontwikkelingen in deze periode beschreven.

Ontwikkelingen van je baby bij 21 weken zwanger

Bij 21 weken zwanger is de tong reeds ontwikkeld. De baby heeft de ogen nog steeds dicht. Maar het kind kan wel licht en donker waarnemen. Tevens is de spijsvertering bij 21 weken zwanger ook al ontwikkeld, zodat de baby vruchtwater kan inslikken. In dit vruchtwater zitten voedingsstoffen zoals glucose die nodig zijn voor de verdere ontwikkeling van de spijsvertering. Het kind went in de baarmoeder aan verschillende geluidjes. Het hoort de maag van de moeder borrelen en het hoort de hartslag. Ook hoort je ongeboren baby geluiden van de buitenwereld. Baby's kunnen nu de herrie van het verkeer horen, ze horen de televisie en de radio én ze kunnen muziek horen. Het schijnt zo te zijn dat baby's van klassieke muziek houden. Dit hoort bij het proces van gewenning dat ervoor zorgt dat baby's rustig door slapen tijdens bijvoorbeeld een onweersbui. Het vruchtwater om de baby heen is een goede geleider van geluid. Doordat er geen lucht voor het trommelvlies aanwezig is wordt het geluid niet gedempt.

Op de helft

Je baby is nu op de helft van zijn of haar totale lengte, maar bij het gewicht is dit anders, want daarmee heeft je baby slechts 10% van het totale gewicht bereikt bij 21 weken zwanger. Door de groei van je baby en de aanmaak21 weken zwanger baby van onderhuids vet zal je baby de komende weken nog flink in gewicht toenemen.

De ontwikkeling van je baby gaat gestaag door. Op het hoofdje begint al haar te groeien, dit is in het begin nog donshaar (niet te verwarren met lanugo zoals in week 16 besproken). Vorige week hebben we het gehad over de placenta die naast voedingsstoffen ook glucose biedt aan je baby. Vanaf deze week kunnen de darmen van je baby ook de glucose opnemen.

Je baby slikt nog steeds vruchtwater door, elke etmaal ongeveer 16ml. Het slikken van vruchtwater is goed voor de ontwikkelingen van de darmen, deze groeien hierdoor verder door.

 

Shoptips Week 21

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 21 weken zwanger

Door de hormoonhuishouding in je lichaam is het mogelijk dat jij hierdoor af en toe een emotionele bui krijgt. Ook zijn stemmingswisselingen nu en dan aan de orde. Ook speelt de aanmaak van cortisol een rol. Dit wordt ook wel eens het ‘stresshormoon’ genoemd. Bij 21 weken zwanger is het cortisolniveau op zijn hoogst. Dit hormoon kan er dus voor zorgen dat je vaker last hebt van stress wat dan weer zorgt voor de stemmingswisselingen.

Dit is voor de toekomstige pappa niet altijd even prettig, maar gelukkig is dit maar tijdelijk. In de wetenschap dat je zwanger bent zal je partner dit even moeten verduren. Dat is dan ook het enige dat je partner moet verduren want jijzelf gaat gebukt onder meerdere kwellingen tijdens de zwangerschap.

Buik

Je buik groeit nu zo hard dat je haast niet meer kunt ontkennen dat je zwanger bent. Maar dit hoef je uiteraard ook niet te doen, want je bent trots op je mooie buik en dat mag iedereen weten! Deze week is je baarmoeder ongeveer 22 cm en deze st21 weken zwanger buikeekt 3 a 4cm boven je navel uit.

Door deze steeds zwaardere buik is het mogelijk dat je lichaam zo nu en dan protesteert. Dit uit zich door een stekende pijn in je zij. Als je dit voelt zul je het even wat rustiger aan moeten doen. Je hebt dan waarschijnlijk last van zogenaamde ‘bandenpijn’.

Je zult daarom binnenkort ondersteuning voor je buik moeten zorgen. Een goede oplossing hiervoor is een ondersteunende band om je middel. Dit is een zogenaamde buikband. Je kunt ze onder je kleren dragen, maar tegenwoordig zijn ze erg trendy dus veel zwangere vrouwen lopen hier trots mee rond. Vaak zie je met allerlei versiersels of patronen. En dat is niet zo gek want je kunt ze namelijk zelf online ontwerpen. Dit maakt zo’n buikband harstikke hip.

De website waar je dit kunt doen is www.buikbanden.com.

Baby voelen

Heb je ondertussen al je baby gevoeld? Bij 21 weken zwanger is dit al mogelijk. Je baby beweegt steeds meer en meer. De grootste kans om je baby te voelen is als je op je zij ligt. Want als je zelf ligt is je baby vaak wakker. Je laat ‘m weer slapen door zelf te bewegen, hierdoor wordt je baby in slaap ‘gewiegd’.

Rust en ontspanning worden nu de zwangerschap in dit stadium is, steeds belangrijker. Je moet je op tijd ontspannen en tevens energie bewaren. Door tijdig te ontspannen voorkom je dat je later tijdens de zwangerschap last van hoge bloeddruk of andere vervelende kwalen krijgt. Het is verstandig om 's middag een dutje te doen en om een paar ontspanningsoefeningen te doen. Na het avondeten is het tijd om met je voeten omhoog te zitten.

Hormonen

Op het gebied van hormonen verandert er veel in je lichaam. De hormoonbalans heeft wat betreft allerlei oefeningen invloed op je lijf. Maak dus dagelijks een wandeling, dit heeft een positieve invloed op je lichaam. Het verhoogde oestrogeen en progesteron zorgt ervoor dat de spieren ontspannen. Je Lichaam houdt nu wel meer vocht vast dan normaal. Ook heb je een minder goede bloedsomloop. Ritmische bewegingen, bijvoorbeeld op muziek, verbeteren de bloedsomloop en maken de gewrichten soepeler. Zeker in het geval dat het vocht ze stijf maakt. Beweeg dus regelmatig want dit heeft voordelen voor je gezondheid in deze periode.

Vitamine C

Hiernaast is aan te bevelen om regelmatig vers fruit en verse groente te eten. Dit is nodig om voldoende vitamine C binnen te krijgen. Sommige bouwstoffen zoals ijzer worden namelijk beter geabsorbeerd als er meer vitamine C aanwezig is. Om voldoende vitamine C te consumeren is het slim om 's ochtends tijdens het ontbijt een glas versgeperst sinaasappelsap te drinken. Of je eet een halve grapefruit. Bij de lunch eet je bijvoorbeeld een verse salade bestaande uit sla, paprika, komkommer, geraspte worteltjes en een beetje zelfgemaakte yoghurtdressing. Tijdens het diner trakteer je jezelf op een kleine portie verse groente en als tussendoortje eet je stukjes fruit.