20 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 320 gram
Lengte baby: 25 cm

Bij 20 weken zwanger en de weken erna zie je er als zwangere vrouw stralend uit. Je heupen worden steeds breder, evenals je dijen en billen. Dit is onvermijdelijk omdat je lichaam extra reserves opbouwt voor het geven van borstvoeding. Zwangerschapsgym maakt de spieren sterker en beweging houdt je lijf tevens soepel. Dit ter voorbereiding op de bevalling, maar ook om het toenemende gewicht van de buik te kunnen dragen. Hieronder lees je over de belangrijkste ontwikkelingen in week 20 van de zwangerschap bij zowel de moeder als de baby.

Ontwikkelingen van je baby bij 20 weken zwanger

Bij 20 weken zwanger is de baby ongeveer 25 centimeter lang en weegt ongeveer 320 gram. De baby heeft een beschermend laagje ontwikkeld, de ontwikkeling hiervan is begonnen in week 16. Het laagje noemt men vernix caseosa. Dit is een romig laagje dat voorkomt dat het babyhuidje met water doordrenkt wordt. Ook het babygezichtje is nu bijna compleet. De baby heeft tevens al minutieuze teennageltjes. Zelfs de beentjes staan al in een goede verhouding tot het babylichaam. Ook de longen zijn zich al aan het voorbereiden. De grootte en het gewicht nemen toe, de baby groeit snel en de spieren ontwikkelen zich. Hierdoor worden de bewegingen in de buik van de moeder steeds heviger. De baby heeft nog voldoende ruimte in het vruchtvlies. Dat vruchtvlies is gevuld met een beschermende vloeistof, het vruchtwater. De baby kan zich hier nog volop bewegen en zal in dit stadium dus nog alle kanten in draaien.

Bewegen

Bij 20 weken zwanger voel je je baby steeds meer bewegen. Soms is de baby erg actief, terwijl er ook periodes zijn waarin de baby slaapt. Als je de hele dag bezig bent, wordt het kind heen en weer gewiegd. Hierdoor valt de baby in slaap. Als je 's avonds rustig zit of ligt zul je de bewegingen het meest voelen.

Je kunt niet meer alle sporten makkelijk uitvoeren, met name door je alsmaar groeiende buikje. Maar elke dag een half uurtje wandelen of fietsen is ook al prima.
Je baby is nu officieel over de helft van je zwangerschap. Je baby is nu maar liefst gegroeid van niets tot 320 gram zwaar! Dit kan natuurlijk een beetje verschillen van jouw baby want deze getallen zijn gemiddelden.

Je baby heeft het lekker warm in de placenta aangezien de temperatuur daar een of 2 graden boven jouw lichaamstemperatuur ligt.

Slaapritme

Je baby begint al met het ontwikkelen van een slaap- en waakritme. Vaak is het zo dat wa20 weken zwanger babynneer jij wakker bent je baby lekker ligt te slapen en wanneer jij slaapt je baby vrolijk aan het duikelen is in je buikje. Als jij wakker bent slaapt je baby snel. Ook zal je baby steeds vaker met het duimpje in de mond slapen. Dit is al begonnen bij week 16. Het slaappatroon dat je baby nu heeft zal het straks ook hebben na de geboorte.

Placenta

Bij 20 weken zwanger is de placenta al een week of tien in functie. Iedere dag pompt transporteert de placenta ongeveer 25 liter bloed via de navelstreng naar je baby. De belangrijkste functie van de placenta is de opname van zuurstof, glucose, eiwitten en andere stoffen die ervoor zorgen dat je baby groeit.

Shoptips Week 20

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 20 weken zwanger

Gefeliciteerd mamma! Je bent nu 20 weken zwanger en officieel op de helft van je zwangerschap!

Je voelt je goed en straalt helemaal. Binnenkort zul je gaan zorgen voor de uitzet en een babykamer, maar voorlopig geniet je nog eventjes lekker van deze onbezorgde tijd.

20 weken echo

Als het goed is krijg je deze week of een van deze weken de 20 weken echo. In deze zeer belangrijke echo wordt gekeken naar de volgende afwijkingen:

  • de doorbloeding van de placenta
  • een eventueel gat in het middenrif
  • de aanwezigheid van een hazenlip
  • mogelijke hartafwijkingen van je baby
  • de aanwezigheid van een waterhoofd
  • het skeletje van je baby wordt gecontroleerd op vergroeiingen
  • afwijkingen in de niertjes van je baby

Maak je niet teveel zorgen over bovenstaand lijstje want meestal is alles helemaal in orde. Maar nu weet je waar er zoal naar gekeken wordt. Naast de controle van je baby wordt jouw eigen gezondheid ook bekeken.

Ook niet onbelangrijk: je kunt tijdens deze echo te weten komen welk geslacht je baby heeft! Als je dit wilt weten kun je er tijdens deze echo achter komen. Het zou handig kunnen zijn voor de inrichting van je babykamer (wegens het kiezen van kleuren e.d.) of geboortekaartjes. Als je het niet wilt weten dan moet je het van20 weken zwanger buik te voren even laten weten zodat de geslachtsdelen niet in beeld worden gebracht tijdens de echo.

Je gewicht

Nu je 20 weken zwanger bent geworden ben je ongeveer 4.5kg zwaarder geworden door de zwangerschap. Dit is nog maar het begin want in de komende weken komt hier nog eens 400 á 500 gram per week bij! Bij 40 weken is je gewicht door de zwangerschap ongeveer met 12.5kg toegenomen.

De kans dat je je baby voelt wordt met de dag groter. Bij 20 weken zwanger maakt je baby wel 200 bewegingen per dag. Ga eens lekker zitten en leg je handen voorzichtig op je buik. Het kan zomaar zijn dat je dan iets voelt in de vorm van een ‘plopje’. De eerste keer dat je je baby voelt is een erg speciaal moment. Mocht je je baby toch nog niet voelen, geen zorgen dit gebeurd nog.

Brandend maagzuur

Je kunt in deze maand last krijgen van een vervelend bijverschijnsel. Dit is namelijk het zuur in je maag. Door vlak voor het naar bed gaan niets meer te eten kun je dit voorkomen. Beter is het om vroeg op de avond te eten en rechtop te zitten zodat je baarmoeder niet op de maag drukt. Bij het zuur, zoals men dat noemt, mengt het maagsap zich met het voedsel in je maag. Hierdoor wordt het voedsel weer terug in de slokdarm geduwd. Een glas melk helpt beter tegen maagzuur dan medicijnen en is veiliger voor de ontwikkeling van de baby. Voor meer tips en adviezen lees je ons artikel over brandend maagzuur tijdens de zwangerschap.

Spataderen en constipatie

Als je gevoelig bent voor gesprongen adertjes in je benen of voor spataderen dan kun je in de avond beter met je benen iets omhoog gaan zitten. Daarnaast is dagelijks fietsen, wandelen of zwemmen aan te bevelen. Dit bevordert de bloedsomloop in je benen. Ga niet met je benen over elkaar gekruist zitten. Dat veroorzaakt constipatie. Om constipatie te voorkomen is het heel belangrijk om veel voedingsvezel te nuttigen. Vezelrijke producten zijn bijvoorbeeld bonen, volkorenbrood, zilvervliesrijst, pruimen, peren, aardbeien, broccoli en frambozen. Vermijd sterk gekruid voedsel en gefrituurde etenswaren. Eet vooral maaltijden met veel natuurlijke ingrediënten. Je buik wordt dikker en ronder. Ook je borsten worden nu ronder en voller.

Zwangere Buikjes Week 20

Joyce en Benny - 20 weken zwanger

Nathalie - 20 weken zwanger

Bekijk ook eens: