Wanneer je rond de 20 weken zwanger bent kom je in aanmerking voor een 20 weken echo. Deze echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd, afgekort SEO.

Dit is een erg belangrijke echo want de verloskundige zal tijdens deze echo controleren of er geen aangeboren afwijkingen zijn bij je ongeboren baby.
De kosten van deze echo zijn geheel voor je zorgverzekeraar want deze echo zit gewoon in het basispakket. Ook 20-weken-echo-2

mogelijke vervolgonderzoeken worden volledig vergoed.

De 20 weken echo valt onder de prenetale screening. Je bent niet verplicht om mee te doen aan dit onderzoek. Ook kun je zelf kiezen wat je met de uitslag doet.
Als je het hier moeilijk mee hebt, ga dan een gesprek aan met je verloskundige. Deze informeert je uitgebreid over deze echo. Ook kun je hier terecht met je vragen en twijfels.

Wat gebeurd er allemaal tijdens de 20 weken echo?

De volgende controles worden uitgevoerd:

  • Het vruchtwater in je baarmoeder wordt bekeken, met name of er genoeg van in je baarmoeder is bij 20 weken zwanger.
  • Of de groei van je baby goed is
  • Of alle organen in je baby naar behoren ontwikkelen
  • Ook wordt er gecontroleerd op onderstaande aangeboren afwijkingen bij je ongeboren baby:
    • Open ruggetje
    • Open schedel
    • Waterhoofdje
    • Een gat of breuk in de buikwand of middenrif
    • Afwijkingen in armpjes en/of beentjes
    • Afwijkingen en/of ontbreken van nieren of botten
    • Afwijkingen in het hartje

 

Geslacht

Tijdens deze echo kun je ook kiezen om het geslacht van je ongeboren kindje te weten te komen. Dit kan voor praktische redenen heel handig zijn. Denk hierbij aan de inrichting van de babykamer of het bedenken van namen (je hoeft dan niet meer voor beiden geslachten een naam te kiezen) en de voorbereidingen voor de geboortekaartjes. Maar als je het liever spannend houd voor jouw en je partner dan kun je beslissen om geheim niet te laten onthullen. Soms vraagt de verloskundige of echoscoop niet of je het geslacht te weten wilt komen. In dat geval zul je er zelf om moeten vragen als je dit wilt weten. Meestal wordt hier wel gehoor aan gegeven. Mocht het geslacht niet of moeilijk te zien zijn tijdens de 20 weken echo, en je wilt het toch graag weten, dan kun je nog altijd kiezen om achteraf een pretecho te laten maken. Vaak krijg bij je een pretecho ook een DVD mee naar huis om de echo thuis nog eens te laten zien. Ook is het tegenwoordig mogelijk om een 3D echo te laten maken.

20-weken-echo-1

De uitslag van de echo

Ongeveer een week na afloop van de 20 weken echo krijg je de uitslag. Wanneer er geen afwijkingen gevonden zijn is dit natuurlijk goed om te horen. Maar dit geeft nog geen garantie dat je baby tijdens de geboorte geen afwijkingen heeft, sommige afwijkingen zijn namelijk niet goed zichtbaar op de echo.

Mochten er wel afwijkingen geconstateerd zijn tijdens de echo dan kun je een vervolg echoscopisch onderzoek laten verrichten. Hiervoor ga je naar een centrum voor prenetale diagnostiek bij jouw in de regio. Zoals eerder gemeld in dit artikel: de kosten worden gedekt door je zorgverzekering.

Voor- en nadelen van de 20 weken echo

Voordelen:
Je wordt tijdig geïnformeerd als er een afwijking bij je ongeboren kindje is geconstateerd. Je kunt je hierop voorbereiden en eventueel informatie op inwinnen. Maar belangrijker nog: in sommige gevallen is het mogelijk om je baby al te laten behandelen voor de geboorte.
Wanneer het een ernstige afwijking betreft kun je nog beslissen om een abortus aan te vragen. Dit kan tot week 24 van je zwangerschap.

Nadelen:
Sommige afwijkingen zijn niet goed te zien. Ook kan het gebeuren dat iets lijkt op een afwijking en moet je daarvoor vervolg onderzoek laten doen om duidelijkheid te krijgen wat het is. Je kunt je hier onnodig zorgen om maken als blijkt dat er niets aan de hand is.