2 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

2 weken zwanger - Je bent nog steeds niet zwanger. Het proces van zwanger worden is in gang gezet. Achteraf (als je inmiddels zeker weet dat je zwanger bent) wordt deze week als week 2 van de zwangerschap berekend. Halverwege de maandelijkse cyclus, gewoonlijk tussen de 10e en 14e dag, wordt er uit je eierstok een eitje geselecteerd dat verder kan gaan groeien. Dit eitje wordt uitgestoten. Van de honderdduizenden eicellen die je bij je geboorte hebt gekregen zullen er ongeveer 400 loskomen uit de eierstokken. Het eitje is maar 0,15 millimeter groot. Maar het is op dat moment de grootste cel in je lichaam. Dit proces noemt men de eisprong of ovulatie. De term ‘zwanger’ is bij de 2 weken zwanger nog niet echt van toepassing.

Eierstokken

In je eierstokken wacht een eicel om bevrucht te worden door de zaadcellen van je partner. Wacht hier niet te lang mee anders sterft deze zaadcel af. Binnen een etmaal zul je seksuele gemeenschap moeten hebben met je partner.
De zaadcellen van je partner leven ongeveer 3 etmaal. Dus als je niet langer dan 3 dagen van te voren gevreeën hebt met je partner is de kans dat de bevrucht reeds heeft plaatsgevonden groot. Heb je de laatste dagen niet gevreeën en zal dit ook in de komende 24 uur niet gebeuren, dan zal de bevruchting deze maand ook niet plaats gaan vinden. In dat geval ben je dus ook niet 2 weken zwanger.

Beschrijving van de bevruchting

Om de zaadcellen v2-weken-zwanger-1an je partner beter te laten passeren zal de baarmoedermond vochtiger en zachter worden. Deze (ongeveer 200 miljoen) zaadjes vinden zich een weg naar de eileider met behulp van de trilhaartjes. Ongeveer de helft van de zaadjes halen de weg naar de eileiders zal de goede kant op zwemmen, want de eicel is maar aan één kant vruchtbaar. Van de zaadcellen die de goede kant op zwemmen halen de meeste de eicel niet eens.

De overgebleven zaadjes die de goede kant zijn op gezwommen en de reis ‘overleeft’ hebben komen aan bij de eicel. Nu begint de strijd om de bevruchting. De eerste zaadcel die zich kan binnendringen in de eicel zal de eicel bevruchten.
De eicel sluit zich dan af zodat er niet nog een ander zaadcelletje bij kan komen. Vervolgens bevindt de eicel zich naar de baarmoeder, deze verplaatsing ongeveer 72 uur.

Ovulatie

De meest geschikte plaats voor bevruchting van dit eitje is in de eileider. Dit gebeurt vrij kort na de ovulatie. Een rijpe eicel kan namelijk maar 2 weken zwanger - baby 2 weken zwanger - buikot één dag na de eisprong bevrucht worden. Eén van de vele zaadcellen kan met eicel versmelten. Zodra de versmelting een feit is, wordt de wand van die cel ondoordringbaar gemaakt voor andere zaadcellen. Nu begint het celdelingsproces. Het bevruchte eitje gaat via de eileider op weg naar de baarmoeder. Hier nestelt het zich in de baarmoederwand en wordt door de bloedvaten gevoed.

Embryo

De eerste 2 weken van de zwangerschap zijn voor een embryo heel belangrijk, want dit zijn weken van snelle groei en ontwikkeling. Je bent 2 weken zwanger en het is zeer belangrijk dat je gezond eet. Hierdoor kan de baby alle bouwstoffen opnemen die noodzakelijk zijn voor een normale ontwikkeling. Het is nooit te laat om je levensstijl aan te passen. Ga vooral gezond leven, want je bent 2 weken zwanger. Stop met roken en drink geen alcohol. Eet gevarieerd en eet volkoren producten. Zorg er voor dat er geen of weinig spanningen zijn. Maak iedere dag een wandeling of fiets regelmatig. Het is nu echt een tijd om van te genieten.

Klik hier om jouw ovulatie periode uit te rekenen.

Shoptips voor week 2

 

Meerlingen

In sommige gevallen gaat het anders dan hierboven beschreven. Er zijn 2 verschillende scenario’s die zich kunnen voordoen:

Een eiïge tweeling:

De eicel wordt bevrucht door een enkele zaadcel. Deze splitst zich op en groeien dan uit tot 2 baby's die wel hetzelfde geslacht zullen hebben. Naast het geslacht zal de gelijkenis tussenbeide groot zijn. Een eiige tweeling is overigens niet erfelijk

Twee-eiige tweeling:

Bij een twee-eiige tweeling zijn er twee eicellen die afzonderlijk van elkaar bevrucht worden. De beide baby'tjes komen voort uit een eigen eicel en hebben dus niet zoveel met elkaar te maken als met een een eiige tweeling. De gelijkenis en geslacht kunnen dan ook van elkaar verschillen.

Vruchtbaarheidscalculator

Hoe kom je er nu achter of je daadwerkelijk al 2 weken zwanger bent?
Via deze handige calculator kun dat uitreken. Tevens geeft deze calculator je nog veel meer nuttige informatie over de data per week van je zwangerschap, en natuurlijk de datum waarop je kindje geboren zal worden.
Uiteraard zijn deze data enkel een indicatie. Je gynaecoloog of verloskundige zal je beter kunnen informeren over je uitgerekende datum.

Wat kun je nu al doen bij 2 weken zwanger?

Erfelijke ziektes bij 2 weken zwanger:
Nagaan over in je familie erfelijke ziektes voorkomen die je eventueel kunt overdragen aan je kindje. Op de website van erfocentrum.nl kun je hier meer informatie op vinden.

Stoppen met roken.

Als je serieus zwanger wilt worden en je rookt dan moet je nu al in actie komen door te stoppen met roken. Roken heel slecht voor de ontwikkeling van je ongeboren kindje. Hier is waarom:

  • Er komen minder voedingsstoffen binnen bij je baby
  • Er komt minder zuurstof binnen bij je baby2-weken-zwanger-2
  • Je baby krijgt schadelijke stoffen binnen zoals nicotine en koolmonoxide
  • Roken tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van de hersenen nadelig beïnvloeden
  • Roken kan zelfs lijden tot een miskraam of vroeggeboorte.

Gematigd omgaan met alcohol

Alcohol is ook erg slecht voor een ongeboren kind. Begin dus nu al te matigen. Tijdens de zwangerschap kun je maar beter helemaal geen alcohol nuttigen.

Gezonde voeding

Alles draait om gezonde voeding. Als je al gezond eten consumeert voordat je zwanger bent, dan is dit een goed uitgangspunt. Want je hebt al een vast en gezond eetpatroon. Het menu van iedere dag is het beste als het alle essentiële voedingstoffen bevat welke nodig zijn voor een goede gezondheid. Gedurende de zwangerschap krijgt het lichaam meer behoefte aan bepaalde bouwstoffen. Dit komt doordat een groeiende baby hier om vraagt. En als je 2 weken zwanger bent, dan moet je lichaam al harder werken dan voorheen. Het is waar dat je meer calorieën nodig hebt. Je eet tijdens de zwangerschap voor twee. Maar hier wordt de kwaliteit bedoeld en gemeten, niet de kwantiteit!

Voedzaam

Je hebt kwalitatief voedzame producten nodig. Die er voor zorgen dat je baby goed kan groeien en zich normaal ontwikkelt én dat jij, als moeder, gezond, fit en sterk bent. Als jij een tekort aan vitamine C hebt, dan moet de baby zijn voorraad aan de moeder opofferen. Om dit niet te laten gebeuren moet je iedere dag gevarieerd eten en bovenal vers voedsel. Als je véél eet betekent dit niet altijd dat je gezond eet. Door er op te letten dat je vooral gezond eet, ga je vanzelf minder vet, minder suiker en minder zout consumeren.

Zoek de juiste zorgverzekering uit

Als je zwanger bent, heb je extra zorg nodig. Bij een zwangerschap van pas twee weken is alles nog spannend. Je weet nog (minder) zeker of de zwangerschap stand houdt. Wel is het al handig om rekening te houden met de mogelijke extra zorg die je te wachten staat. Vooral als je aan het eind van het jaar zwanger raakt. Je kunt namelijk alleen in de laatste zes weken van het jaar kiezen voor een andere zorgverzekering of een aanvullende verzekeringen bij je huidige verzekeraar. Wel staan sommige zorgverzekeraars het toe dat zwangere vrouwen hun polis tussentijds aanpassen naar een (hogere) aanvullende verzekering. Niet alle zorg wordt namelijk vergoed vanuit de basisverzekering. En omdat je zo vroeg in de zwangerschap nog niet weet of je behoefte hebt aan extra zorg, kan het dus verstandig zijn om op het overstapmoment wel te kiezen voor een verzekeraar die toestaat dat je tussentijds kiest voor die extra zorg.

Bekijk ook eens: