19 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 200 gram
Lengte baby: 20 cm

Je baby na 19 weken zwanger zijn

Je baby laat van zich horen

Elke zwangerschap is anders, maar gemiddeld genomen laat je baby na 19 weken zwanger zijn iets van zich horen. Wanneer je na 19 weken zwanger zijn niets voelt, is er ook niets aan de hand. Het verschilt namelijk per zwangerschap en ook of je al eerder zwanger bent geweest. Wanneer het niet je eerste zwangerschap is, is er goed nieuws. Dan zul je je kindje eerder gaan voelen. Dit heeft te maken met het feit dat je baarmoeder veel flexibeler is geworden door de eerste zwangerschap.
Het kindje maakt natuurlijk niet echt geluid, maar je zult hem of haar steeds meer voelen in je buik. Dit heeft een oorzaak. In deze fase van de zwangerschap worden de botten steeds verder gevormd, waardoor je kindje iets krachtiger kan bewegen en je het ook voelt. De nadruk ligt hier wel op iets krachtiger, want de botjes bestaan nog grotendeels uit kraakbeen. Hierdoor is je kindje heel erg lening en steekt hij of zij met gemak een voetje in de mond. Daarnaast zijn de hersens van je kindje aan het werk. Ze maken steeds meer neuronenverbinding, waardoor je kindje veel beweeglijker wordt. De reden hiervoor is dat door de neuronenverbinding de spieren steeds vaker worden aangestuurd wat voor meer beweging zorgt.

Groei van armpjes en beentjes, maar ook vooral van de oortjes

Je kindje is nu ongeveer op de helft van de grootte van wat hij of zij zal zijn bij de geboorte. Gemiddeld genomen is je kindje na 19 weken zwanger zijn ongeveer 20 centimeter lang en weegt hij of zij nu ongeveer 200 gram. In deze week zullen de verhoudingen van de ledematen ten opzichte van de rest van het lichaam ook bijtrekken. In de weken hiervoor waren deze verhoudingen nog ver te zoeken. De armen en benen van je kindje groeien in deze week, waardoor ze uiteindelijk zijn zoals ze moeten zijn.
Ook de zintuigen van je kindje ontwikkelen zich verder. Je kindje ontwikkelt het vermogen om te proeven, te ruiken, te zien en te horen. In deze week van de zwangerschap zijn het gehemelte en de melktandjes al helemaal ontwikkeld. De basis voor het volwassen gebit van je kindje is al gelegd. Maar de 19e week van de zwangerschap staat vooral symbool voor de ontwikkeling van het gehoor van je baby. Je kindje is in staat om geluiden van de grote buitenwereld op te vangen, doordat de oren nu op de juiste plaats staan. Hij of zij is in staat de stem van jou of je partner op te vangen. Omdat je kindje steeds meer hoort, kan je kindje ook schrikken van de geluiden uit de buitenwereld. Wees je hiervan bewust! Toch is deze ontwikkeling een ideale manier om alvast een band met je kindje op te bouwen. Deze band is er natuurlijk door de zwangerschap, maar kan versterkt worden door je kindje te laten wennen aan je stem. Een goede manier is om steeds liedjes te zingen voor je kindje, zodat dit voor hem of haar herkenbaar en vertrouwd wordt.

Vruchtwater

Omdat ook het spijsverteringsstelsel van je kindje al ver gevorderd is, is je kindje in staat om te slikken. Bij 19 weken zwanger slikt je kindje vruchtwater in. Dit is belangrijk, omdat je kindje zo de benodigde calorieën binnen krijgt en daarmee de belangrijke voedingsstoffen. Het grootste gedeelte van dit ingeslikte vruchtwater wordt door je kindje opgenomen. Het resterende gedeelte zal in de dikke darm terechtkomen. Mogelijk kun je op de echo, die meestal bij 20 weken zwangerschap plaatsvindt, zien dat je kindje een gedeelte van het vruchtwater inslikt.

Beschermlaagje

Wat fijn is om te weten is dat je kindje in de 19e week van je zwangerschap een extra beschermlaagje krijgt. Je kindje ligt in het vruchtwater in je buik en zoals je weet is het voor je huid niet goed om heel lang te weken. Dit kun je zelf zien als je je iets te lang in een bad bevindt. Je huid gaat dan verschrompelen. Om dit te voorkomen krijgt je kindje een beschermlaagje op zijn of haar huid. Het beschermlaagje heeft de vernix caseosa en ziet er uit als een witte en vettige substantie. Deze witte en vettige substantie is gemaakt van donshaar, dode huidcellen en olie uit de klieren van je baby. Het kan zijn dat bij de geboorte nog iets van dit beschermlaagje over is om je kindje te beschermen. Het laagje beschermt niet alleen tegen verschrompeling, maar ook tegen de schadelijke stoffen en bacteriën die in het vruchtwater kunnen zitten.

Shoptips Week 19

Zwangerschapskleding

Jij na 19 weken zwanger zijn

De kwaaltjes

Bij de 19e week van de zwangerschap hoort het bijzondere gevoel van je kindje in je buik voelen. Zoals al eerder gezegd, het kan zijn dat je dit nog niet hebt gevoeld, maar dan komt het nog. Niet iedere zwangerschap is hetzelfde. Wanneer je het voelt, beaam je zeker dat het één van de mooiste momenten van je zwangerschap is. Bij dit bijzondere gevoel horen ook de kwaaltjes, zoals brandend maagzuur en duizeligheid.

Brandend maagzuur is een kwaal die hoort bij de zwangerschap. Het is erg vervelend, maar de ene persoon heeft er meer last van dan de andere. Wanneer jij er wel last van hebt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Toch zal het er ook een beetje bij horen. Zorg ervoor dat je zo vroeg mogelijk in de avond eet en niet net voordat je naar bed gaat en gaat slapen. Nadat je gegeten hebt, moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk rechtop blijft zitten, zodat je baarmoeder niet op je maag drukt. Gebeurt dit wel, dan mengen de maagsappen en het eten met elkaar en door de kracht van het mengen wordt die samen weer de slokdarm in geduwd. Dit geeft het vervelende gevoel van brandend maagzuur. Naast vroeg op de avond eten en zoveel mogelijk rechtop zitten is het ook belangrijk dat je goed let op wat je eet. Belangrijk is dat je geen vet en gekruid eten neemt. Zorg ervoor dat je kleinere maaltijden eet met veel natuurlijke ingrediënten en vezels. Gezond eten is belangrijk en in dat eetpatroon horen producten als snoep, slagroom, chocolade, chips, cake, biscuits, gebak en donuts niet thuis. Deze producten bevatten weinig voedingswaarde en kunnen veroorzakers zijn van brandend maagzuur. Daarnaast bevatten ze heel veel calorieën. Wanneer je bovenstaande tips naleeft, kan het nog steeds zijn dat je last hebt van brandend maagzuur. Wanneer dit toch het geval is, moet je proberen het kwaad op zo'n natuurlijk mogelijke manier te bestrijden. Neem geen medicijnen in die schadelijk kunnen zijn voor je kindje, maar neem bijvoorbeeld een glas melk.

Ook duizeligheid komt vaak voor in deze fase van je zwangerschap. Wanneer je 19 weken zwanger bent, komt het nog wel eens voor dat je een tekort aan ijzer in je bloed hebt. Hierdoor is het HB-gehalte te laag. Het HB-gehalte zegt iets over de hoeveelheid zuurstof die vanuit je longen naar de rest van je organen wordt vervoerd. Wanneer het HB-gehalte laag is, gaat dit vervoer langzamer. Wanner je zwanger bent, is dit nog belangrijker, omdat je lichaam met ijzer de groei van de placenta en je ongeboren kindje kan bijbenen. Wanneer je lichaam dat niet kan bijbenen, uit dit zich in duizeligheid. Wanneer je hier last van hebt, is het verstandig een huisarts te informeren, maar probeer ook hierbij te letten op wat je eet. Wanneer je duizeligheid wilt voorkomen, is het verstandig om meer eieren, noten, sla, bruin brood, stroop en andijvie te gaan eten. Deze producten zorgen voor meer ijzer in je bloed.

Meer informatie over zwangerschapskwaaltjes zijn beschikbaar op deze pagina

Meer (gezond) eten en bewegen

Voor veel kwaaltjes kan het letten op je voeding een oplossing zijn. Het is tijdens je zwangerschap in elke week aan te raden op je voeding te letten, ook als je geen last hebt van bovenstaande kwaaltjes.
Een ander kwaaltje wat vaak voorkomt is dat je extra trek hebt. Het hebben van extra trek begint vanaf deze week in de zwangerschap te komen en heeft alles te maken met de hormonen die vrij komen bij je zwangerschap. Je kunt gerust meer eten, maar zorg er wel voor dat dit gezond is. Natuurlijk mag je op sommige momenten je wel overgeven aan de lekkere trek en een snackje nemen, maar doe dit met mate. Vergeet nooit dat jouw kindje eet wat jij eet en dat jouw voedsel de bouwstenen van je baby zijn. Wanneer je erge trek hebt, kun je je honger op een verantwoorde manier stillen met een kom yoghurt met muesli, fruit of een mueslireep.

Omdat je meer trek hebt als je 19 weken zwanger bent, neemt je gewicht ook toe. Het is normaal om ongeveer 13 kilo aan te komen tijdens de gehele zwangerschap. Jouw gewicht neemt toe met het groeiende gewicht van je kindje. Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap zwaarder wordt, omdat je veel vocht vasthoudt. Dit heeft niet te maken met het daadwerkelijk dikker worden, want na de bevalling zal het vocht vrij snel weer verdwijnen. Wat je in de gaten moet houden tijdens je zwangerschap is de omtrek van je bovenbenen. Wanneer de omtrek voor, tijdens en na de zwangerschap hetzelfde is, ben je niet aangekomen en heb je de extra kilo's alleen gebruikt voor je kindje. Wanneer je merkt dat je aankomt tijdens je zwangerschap, kun je er op gaan letten door gezond te eten, maar ook door meer te bewegen.

Bewegen is altijd belangrijk, maar ook tijdens deze periode van de zwangerschap. Je moet ervoor zorgen dat je bloedsomloop op volle toeren blijft werken. Bewegen zorgt ervoor dat je de verstopping van de bloedvaten voorkomt. Je kunt in deze fase van de zwangerschap aan verschillende vormen van bewegen denken, maar fietsen, zwemmen en wandelen zijn de meest voorkomende. Om de bloedsomloop te bevorderen kun je ook verschillende oefeningen doen. Zorg in ieder geval voor dat je de bloedsomloop niet tegenwerkt door knellende kleding te dragen. Loszittende kleding zit vaak ook lekkerder en zorgt ervoor dat je gemakkelijker beweegt.

Overige lichamelijke veranderingen

Na 19 weken zwanger zijn, hebben er al heel veel lichamelijke veranderingen in je lichaam plaats gevonden. Je weet dat je baarmoeder is veranderd, maar er zijn ook veel veranderingen waar je misschien helemaal niets van weet en misschien ook helemaal niets van merkt. Doordat je baarmoeder steeds maar groeit en meer plaats nodig heeft, zorgt de natuur ervoor dat je middenrif iets omhoog komt. Ook groeit je schildklier. Deze werkt voor twee tijdens je zwangerschap. Het hormoon dat afgegeven wordt door je schildklier zorgt ervoor dat je kindje kan groeien en ontwikkeling. Daarnaast zorgt het voor de stofwisseling van alle weefsels en is het van grote invloed op het zenuwstelsel.
Ook slaat je lichaam na 19 weken zwanger de extra vetten en eiwitten niet meer op. Tot 19 weken zwanger is dit wel het geval. Vanaf deze week breekt je lichaam deze vetten en eiwitten af om je baby meer voedingsstoffen te geven. Een heel productieproces dus! De voordelen zijn dat je eigen weefsel nu minder glucose kan gebruiken voor het gebruik van energie. In plaats daarvan worden aminozuren en vetten gebruikt voor de verbranding. Jouw kindje krijgt meer glucose binnen, wat erg belangrijk is voor hem of haar.

De echo

Heb je al nagedacht over de echo? Vast wel! Dat is namelijk heel logisch als je 19 weken zwanger bent. Volgende week is het namelijk tijd voor de 20-weken echo. Spannend, maar natuurlijk ook heel leuk! Misschien zie je wel iets van dat je kindje vruchtwater inslikt of heb je hier geen oog voor en wil je juist weten of je kindje een hem of een haar is.

Zwangere Buikjes Week 19

Malissa - 19 weken zwanger

Melvin Hoek - 19 weken zwanger

Bekijk ook eens: