18 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 200 gram
Lengte baby: 20 cm

Ontwikkelingen van je baby bij 18 weken zwanger18 weken zwanger baby

Nu ben je 18 weken zwanger. De oren van je baby staan van het hoofd af. De ogen staan ver uit elkaar, maar je baby kijkt al recht vooruit. De oogleden zijn nog dicht, je baby oefent al driftig met de oogjes door deze op en neer te laten bewegen. Als je 18 weken zwanger bent kan je baby al scheel kijken. Hierdoor worden de oogspieren geoefend. Het gezichtje is nu beter gevormd en heeft al een gezichtsuitdrukking. De baby groeit goed en heeft nu ongeveer de helft van zijn geboortelengte. Toch kan je baby zich goed en gemakkelijk bewegen in de baarmoeder nu je 18 weken zwanger bent. Er is nog ruimte genoeg dus. Maar de baby stoot en botst steeds vaker met het hoofdje, billetjes, armen of benen tegen de baarmoederwand. De baby wordt steeds groter. Jij en je baby hebben gescheiden bloedsomlopen. Het hartje van je kindje pompt het bloed binnen het babylijfje rond.

De oortjes

Bij 18 weken zwanger zullen de oortjes van je baby gaan steeds beter werken en je baby kan daardoor steeds meer geluiden waarnemen. Zoals in week 16 vermeld kun je al beginnen met het communiceren met je baby. Het is aan te raden om dit zeker te doen om de band tussen jouw en je ongeboren kind te vergroten. Ook de pappa kan hier aan bijdragen. De meeste geluiden die je baby nu zal horen zijn de geluidjes van je darmen en buik. Ook zal je baby jouw hartslag kunnen horen. Dit is een erg vertrouwd geluid voor hem/haar.

Het gapen en de hik krijgen begint vanaf deze week ook. Later kun je dit zelfs merken!
Bij 18 weken zwanger is je baarmoeder doorgegroeid tot een kleine meloen. Dit vermoeilijkt ook het slapen. Je kunt nu niet meer op je buik slapen dus zul je voor de zij moeten kiezen. Op je rug slapen kan ook. Toch heeft de zij de voorkeur aangezien dit voor de doorbloeding het beste is, ook voor je baby. Lees meer over dit onderwerp in ons artikel over slapen tijdens de zwangerschap.

Shoptips Week 18

Zwangerschapskleding

Ontwikkelingen bij jou bij 18 weken zwanger

Je eigen hart is ondertussen ook harder gaan kloppen tijdens je zwangerschap. Dit kan oplopen tot wel 40% van de snelheid van je normale hartslag. Je zult ook merken dat alles niet meer zo makkelijk gaat. Doe je aan sporten? Heel goed, want dit voorkomt vele kleine zwangerschapskwaaltjes. Maar je begint wel te merken dat je nu eerder vermoeid raakt. Luister goed naar je lichaam en forceer vooral niets. Ga desnoods gewoon iedere dag een stukje wandelen, hiermee krijg je ook al lichaamsbeweging.

Veel zwangere vr18 weken zwanger buikouwen hopen het eerste ‘plopje’ al te voelen. Dit plopje kan een indicatie zijn van de eerste beweging van je baby die je waarneemt! Maar wees gerust als je deze nog niet voelt, dit kan ook pas over enkele weken gebeuren.

20 weken echo

Binnen nu en 4 weken zul je de belangrijke 20 weken echo ondergaan. Bij deze belangrijke echo zal jij en je baby grondig gecontroleerd worden. Jouw gezondheid wordt onderzocht en je baby, de placenta en de navelstreng worden op bepaalde afwijkingen onderzocht. Maak je hierover maar geen zorgen, meestal is alles 100% in orde. Je mag je best verheugen op deze echo want dan kun je je baby duidelijk zien en zelfs zien bewegen! Je baby is dan zo ver gegroeid dat je hem of haar al heel duidelijk kan zien.

Leuke dingen

Probeer nu nog zoveel mogelijk leuke dingen te doen met je partner en/of vrienden/familie. Nu je pas 18 weken zwanger bent heb je nog die mogelijkheid. Na de bevalling wordt alles anders, want draait alles om de baby. Als dit niet je eerste kindje is, dan weet je dit natuurlijk allemaal al.

Als je werkt dan wordt het eens tijd dat je je zwangerschapsverlof gaat aanvragen. Dit moet namelijk 3 weken van te voren aangevraagd worden. Maar je kunt er maar beter op tijd mee zijn zodat dit tijdig ingepland kan worden op je werk. Wanneer je zelfstandige bent dan moet je hiervoor een uitkering aanvragen bij het UWV en wel 2 weken voordat je met zwangerschapsverlof gaat.

Waarom is vezelrijk eten gezond?

Op deze website wordt veel aandacht besteed aan de voeding tijdens je zwangerschap. Dit komt omdat dit van levensbelang is. Een gezonde voedzame voeding draagt enorm bij tot de geboorte van een gezonde baby. Vezels oftewel voedingsvezels zijn niet alleen belangrijk om af te slanken. Ze spelen een hele belangrijke rol in gezonde voeding. Een voedingsvezel is een complexe stof afkomstig uit plantencellen. Vezels zijn onverteerbaar en kunnen niet door enzymen in het lichaam worden afgebroken. Met vezels wordt door ons lichaam op een andere manier omgegaan. Als er lang geen voedingsvezel aanwezig is in het lichaam dan kan dit tot hele ernstige problemen leiden. Voedingsvezel is noodzakelijk om het voedsel snel door het lichaam te vervoeren en het voedsel volume te geven. Hierdoor kunnen je darmen het kwijt. Vezels geven je eerder het gevoel da dat je een volle maag hebt, maar ook verkleinen vezels de kans op darmwand ontsteking, blindedarmontsteking en aambeien. Wie te weinig voedingsvezels eet, houdt het eten vaak te lang in het lichaam vast. (De normale tijd hiervoor is maximaal twee dagen, het beste is maar één dag).

Hieronder volgt een smakelijk vezelrijk recept. Vezelrijk eten hoeft echt niet duur te zijn. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn: volkoren pasta, zoals penne, macaroni en zilvervliesrijst. Fruit bijvoorbeeld bananen, peren, sinaasappelen, nectarines, druiven, appels, mandarijnen en peren. Groente zoals aardappelen, bladgroente, wortels, noten, selderie. Volkoren brood, gedroogde abrikozen en muesli.

Een vezelrijk recept: Een bonen- en paprika salade

Je hebt hiervoor nodig: 175 gram bruine of witte bonen. 1 kleine rode paprika. 1 kleine gele paprika. 1 ui, in dunne ringen gesneden. 1 lente-uitje fijngesneden. 1 sjalot fijngesneden. bieslook, fijngesneden. Voor de dressing: 3 eetlepels olijfolie, sap van 1 citroen. 1 eetlepel wijnazijn. 1 theelepeltje peper.
De gedroogde bonen een nacht laten weken en afspoelen. De bonen, zonder zout, 10 minuten laten koken. Daarna afgieten en in vers koud water opnieuw aan de kook brengen, hierna op een klein pitje één uur laten sudderen tot ze zacht zijn. Daarna afgieten, af laten koelen. De paprika's schoonmaken, in smalle reepjes snijden. De paprika's met de bonen en de ui in een kom doen. Alle ingrediënten voor de dressing mengen. Vervolgens de dressing over de salade scheppen. Hierna bestrooien met de bieslook. Eet smakelijk!

Zwangere Buikjes Week 18

Kely de jonghe - 18 weken zwanger

Brechje 18 weken zwanger

Suzanne 18 weken zwanger

Wendy 18 weken zwanger

Danique 18 weken zwanger

Bekijk ook eens: