18 weken zwanger harde buiken – Vanaf de 18 weken zwanger is het mogelijk om een harde buik te ervaren. Dit wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. De oorzaak hiervan is tweeërlei.
De baarmoeder is een spier die tijdens de zwangerschap wordt uitgerekt naarmate de foetus groeit en dus ook de buik boller en groter wordt. Als reactie hierop kan de baarmoeder samentrekken en dit geeft het ‘harde-buik-gevoel’. Normaal gezien leveren deze samentrekkingen geen pijnlijk gevoel op maar zijn ze eerder een ongemakkelijke ervaring. De meeste vrouwen omschrijven deze harde buik als een drukkend gevoel. Sommige vrouwen worden regelmatig deze harde buik gewaar terwijl andere vrouwen weinig last hiervan ondervinden. Gemiddeld gezien heeft een zwangere vrouw vanaf achttien weken zowat elke dag een harde buik.
Een harde buik kan echter ook haar oorzaak vinden in een te zware werklast. Wanneer een zwangere vrouw te veel vergt van haar lichaam, kan de baarmoeder hierop reageren door samen te trekken. Deze samentrekkingen komen eerder op naar de avond toe als de vrouw kan ontspannen. In dit geval kunnen de samentrekkingen wel tot pijn leiden. Het pijngevoel kan vergeleken worden met menstruatiepijn en is te situeren in de onderbuik.
Het is belangrijk om steeds naar het lichaam te luisteren wanneer men een harde buik heeft. Het lichaam geeft een advies dat u niet mag negeren. Als u regelmatig last heeft van een harde buik en daarbij ook pijn ondervindt is het aangeraden om een dokter te raadplegen. Soms zijn er andere medische oorzaken voorhanden zoals een blaasontsteking. Indien dit niet het geval is kan u het best het advies van uw eigen lichaam opvolgen en de nodige rust nemen tot de harde buik verdwenen is. Als u reeds ontsluiting zou hebben of ook last heeft van andere klachten, moet u direct een arts raadplegen aangezien de samentrekkingen de bevalling kunnen inleiden.