18 weken zwanger moe – Dit artikel gaat over 18 weken zwanger en moe zijn.
Gelukkig zijn de meeste artsen van het standpunt afgestapt dat zwangerschap behandeld moet worden, net als een gebrek of een ziekte. Er zijn wel pilletjes tegen de zwangerschap gemaakt, maar die zijn ter voorkoming van een zwangerschap, niet voor het behandelen daarvan.

Zwangerschap is geen ziekte, maar je kunt er wel moe van worden. Je lichaam heeft een groot aantal veranderingen doorstaan. Hormonale veranderingen, veranderingen in het gewicht en zelfs in je lichaamshouding. De gewichtstoename is namelijk wel heel plaatselijk.

Na 18 weken kan die vermoeidheid toeslaan, maar ook eerder hoor. En vergis je niet, het is geen vermoeidheid van een dagje fitnessen in de sportschool. Die vermoeidheid is de volgende dag weer over. Vermoeidheid van een zwangerschap gaat pas weg nadat de zwangerschap voorbij is. En het kan zelfs zo zijn dat de vermoeidheid van een zwangerschap er een paar weken over doet om te verdwijnen.

Voorkomen kun je het eigenlijk niet. Je lichaam moet aan je hersenen laten weten dat het best wel veel werk is, die groeiende baby in je buik. Daar heeft het lichaam verschillende manieren voor bedacht.

De pijntjes en kwaaltjes die van korte duur zijn, en eigenlijk volgens de arts geen oorzaak hebben, zoals het overgeven, de krampen en het gevoel van spanning in de buik, dat is van de manieren.

De andere manier is de vermoeidheid. Doordat het lichaam je laat weten dat je moe bent ga je minder doen. Die klusjes die je toch bent blijven doen tijdens je zwangerschap, afstoffen en afwassen, die laat je nu wel, juist omdat je je zo moe voelt.

Net als pijn, heeft ook vermoeidheid een duidelijke functie. Het zijn berichten van het lichaam. Er zijn dingen die je niet meer kunt doen, of die niet meer zo makkelijk gaan nu er een baby onderweg is. Er zijn ook dingen die je lichaam niet meer toelaat, zoals lange wandelingen of traplopen, en die je moe maken. Luister naar je lichaam en maak je zwangerschap een beetje makkelijker.