17 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 130 gram
Lengte baby: 18 cm

Nu ben je al 17 weken zwanger. Je kindje kan al veel meer waar nemen, ondanks dat de oogleden nog steeds gesloten zijn. Door je buikwand en het vruchtwater heen kan je kindje, als je 17 weken zwanger bent, het felle licht van een lamp maar ook zonlicht waarnemen.

Ontwikkelingen van je baby bij 17 weken zwanger

Huidsmeer

Het lichaam van je baby is geheel bedekt met vernix, een vettige substantie.
Vernix wordt ook wel huidsmeer genoemd. Het doel hiervan is om je baby te beschermen tegen langdurig verblijf in het vruchtwater. Voordat je kindje geboren is wordt heeft deze huidsmeer al losgelaten en komt je baby mooi roze ter wereld.

Start aanleg vetvoorraad

Bij 17 weken zwanger begint je baby met het aanleggen van een voorraad vet. Dit vet is straks nodig om zichzelf te beschermen tegen de kou na de geboorte. De voorraad vet loopt op van 0.5gram vet (bij week 17) tot maar liefst 2kilo bij de geboorte!

Niertjes

De werking van de niertjes komt steeds meer op gang. Ook mede omdat je baby het vruchtwater inslikt. Hierdoor komen de nieren in actie om dit vruchtwater te zuiveren en de afvalstoffen als urine af te voeren. Deze afvalstoffen vermengen zich dan weer met je vruchtwater. Jouw lichaam zorgt er vervolgens voor dat het vruchtwater een paar keer per dag ververst wordt. De reden waarom je baby vruchtwater inslikt is om de ademhaling alvast te oefenen. De longetjes worden hierdoor ook verder ontwikkeld.

Je baby is al ongeveer 18 centimeter lang en groeit nog steeds heel erg hard, namelijk zo'n 2 centimeter per week. Het kindje weegt rond de 130 gram. Zelfs de longen en de luchtpijp zijn voldoende volgroeid. Het kindje blijft dan ook steeds oefenen met de ademhaling met vruchtwater (zoals hierboven beschreven) en de borstkas gaat dan op en neer.

Vingerafdruk

De vingertjes van je kindje zijn helemaal klaar en je kindje heeft al een unieke vingerafdruk. Dit blijft je kindje zijn hele leven houden. De meeste kindjes trappelen al flink, de voetjes zijn plusminus 2 centimeter groot als je 17 weken zwanger bent. Waarschijnlijk voel je je kindje tegen de baarmoederwand schoppen en anders voel je dit binnenkort. Dat zal niet zo lang meer duren. Als je al eens zwanger bent geweest zul je je kindje eerder voelen bewegen dan bij je eerste zwangerschap. Kijk ook eens op onze facebook pagina bericht wanneer andere dames hun baby voor het eerst hebben gevoeld.

 

17 weken zwanger baby

Navelstreng

Was de navelstreng een week of 10 nog een dun draadje, nu is deze bij 17 weken zwanger al een stuk dikker en steviger. Dit is logisch want je baby is nu groter aan het worden en het volume van de toevoer van voedingstoffen en zuurstof en de afvoer van afvalstoffen is ook toegenomen.

Het hartje van je baby is erg actief, het pompt wel 24 liter bloed per dag door het kleine lichaampje!

 

 

 

 

Shoptips Week 17

zwangerschapsdagboek

Informatie over jou bij 17 weken zwanger

Zwangerschapskwaaltjes voorbij

Het HCG Hormoon* is afgelopen week vervangen door progesteron (een geslachtshormoon). Hierdoor zijn de meeste zwangerschapskwaaltjes (zoals misselijkheid) verleden tijd. Maar aan het zwangerschapsleed is helaas nog geen einde, want nieuwe kwaaltjes zoals bekkeninstabiliteit kunnen zich nu voordoen.

*(Humaan choriongonadotrofine (HCG) is een hormoon dat tijdens een zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd, bron: Wikipedia).

Slaapproblemen

Het kan zijn dat je last hebt van slaaptekort. Is dat bij jouw ook zo, kijk dan eens naar onderstaande adviezen:

  • voorkom tv kijken voor het slapen gaan,
  • neem een kop warme melk of kruidenthee voor het slapengaan,
  • als je te vroeg wakker wordt verdonker dan je slaapkamer door donkere gordijnen voor de vensters te hangen,
  • neem een warm douche of bad voor het slapen gaan met eventueel wat ontspannende olie,
  • laat je af en toe eens lekker masseren door je partner,
  • probeer overdag ook eens een dutje te doen als de situatie het toelaat.

Bekijk ook eens ons artikel over slapen tijdens de zwangerschap voor meer informatie.

Vruchtwaterpunctie

Kom je in aanmerking voor een vruchtwaterpunctie? Dan zal deze ergens in deze periode plaatsvinden. Sommige 17 weken zwanger 2zwangere vrouwen voelen zich hierdoor extra gespannen. Als dat bij jouw ook zo is, probeer dan voldoende rust te nemen.
Bij een vruchtwaterpunctie (ook wel amniocentese genoemd) wordt een beetje vruchtwater van een zwangere vrouw afgenomen voor onderzoek. In dit onderzoek kan uitblijken of je kindje het down syndroom heeft. Ook kan het geslacht hiermee bepaald worden als je hiervoor kiest.

Heb je last van jeuk?

Het kan zijn dat je last hebt van jeuk op de armen of benen en buik.
Dit kwaaltje kun je verhelpen door het dragen van kleren van katoen, dit geeft verlichting. Mentholpoeder kan ook helpen. Blijft de jeuk aanhouden? Spreek er dan eens over met je verloskundige, het zou een teken van ijzertekort of geelzucht kunnen zijn.

Tijdens jouw zwangerschap veranderen er een paar zaken in jouw lichaam. Natuurlijk weet je al dat het zwangerschapshormoon hcg voor flink wat (ochtend)misselijkheid kan zorgen, maar dat is nog lang niet alles.

Je lichaam moet zich aanpassen aan de zwangerschap situatie. Je maag werkt trager dan normaal. A17 weken zwanger buikls je niet zwanger bent zijn je hapjes na een minuut of 50 minuten verteerd en verlaten deze je maag. Maar als je zwanger bent kan dit wel tot 120 minuten duren. Ook klopt je hard sneller dan normaal en zal je schildklier een beetje opzetten waardoor je wellicht niet meer het laatste knoopje van je kraag kunt sluiten. Daarnaast zal je lichaamstemperatuur een beetje hoger zijn, dit kan oplopen tot 0.8 graden. Gedurende de nacht kun hierdoor wel eens opvliegingen van krijgen. In de zomer kun je dan het beste met lakens slapen en lichte nachtkleding aan doen. In de winter ben je een lekker kacheltje voor de (toekomstige) pappa!

Pappa

Over de pappa gesproken: informeer hem over wat je allemaal voelt en denkt. Als je je onzeker bent, deel deze van met hem want het is beter om er samen over te praten. Schaam je hier absoluut niet voor. Door dit soort gesprekjes zullen jullie nog meer naar elkaar groeien en dit zorgt voor een nog betere relatie. Dit komt de opvoeding straks ook weer ten goede.

Maak je af en toe ook een foto van je buik ? Het is leuk om dit elke week te doen en er dan een collage van maken voor later, je buikje is bij 17 weken zwanger al aardig zichtbaar!. Als dit niet je eerste kindje is, dan is het leuk om dit samen te doen met je partner en je eerste kindje (als deze oud genoeg is hiervoor). Dit soort intieme momentjes zijn erg belangrijk.

 

Begin iedere dag met een vezelrijke voeding

Cruesli, muesli, zemelen, tarwekiemen, zilvervliesrijst en ook cornflakes zijn rijk aan voedingsvezel. Het is belangrijk dat je iedere dag vezelrijke voeding eet.Ook kun je stukjes vezelrijk fruit over de yoghurt strooien. Neem bijvoorbeeld kleine stukjes vers fruit zoals peer, appel, banaan,aardbei, vijgen, frambozen, perzik en nectarine. Ook kun je stukjes gedroogd fruit door de yoghurt mengen. Denk hierbij aan stukjes gedroogde abrikozen en perziken. Het is heerlijk én bovendien erg gezond.

Eet voldoende groente

Een aardappel in de schil is een prima vezelbron. Ook bonen, bijvoorbeeld in chili con carne, zijn een goede leverancier van veel vezels. Dit is een heerlijk gerecht. Maar ook een salade levert naast vezels veel vitamines en mineralen.
Tevens is fruit of rauwe groente beter als tussendoortje dan chips of een dikke reep chocolade.

Een vitaminerijke vruchten salade

Hier volgt een recept voor een heerlijke vruchtensalade. Gebruik hiervoor twee grote sinaasappels. Schil ze,17 weken zwanger 3 verwijder de vliesjes en verdeel ze in partjes. Vervolgens neem je 250 gram aardbeien. Maak deze schoon en snijdt ze in schijfjes. Dan pak je 100 gram frambozen, 100 gram aalbessen. Rits de aalbessen van de takjes. Vervolgens zet je 100 milliliter vers sinaasappelsap klaar.
Maak al het fruit schoon en meng het daarna in een grote kom. Vervolgens giet je het sinaasappelsap erover. Serveer er naturel yoghurt apart bij en wat amandelschaafsel.

Vezelrijke voeding en matig vezelrijke voeding

Tot de vezelrijke voeding behoren onder meer zemelen, aardappelen, volkorenbrood,pruimen,gedroogde vruchten, zilvervliesrijst, zemelen, erwten, peren, aardbeien, broccoli, linzen, ontbijtgranen en frambozen. Daarnaast kennen we matig vezelrijke voeding zoals bananen, avocado, bleekselderie, noten, wortels, appels, sinaasappels, ananas, grapefruit, bloemkool, bietjes en mango.
Maak bijvoorbeeld een heerlijke groentesalade van geraspte wortels en kleine bloemkoolroosjes. Giet er een dressing over van een eetlepel yoghurt gemengd met zure room en meng hier twee theelepels kerriepoeder doorheen.

Vezelarme voeding

Om je ten slotte een beeld te geven wat tot vezelarme voeding wordt gerekend volgt hier een kleine opsomming. Vezelarme producten zijn onder meer tomatenpuree, wit brood, sla, witte deegwaren, witte rijst, wit meel, rozijnen, kersen, radijs, pompoen, komkommer, waterkers, druiven, taugé en asperges.

Nog meer voedingstips vind je op de pagina van gezonde voeding tijdens de zwangerschap

 

Zwangere Buikjes Week 17

Laura 17 weken zwanger

Camille 17 weken zwanger

Tineke 17 weken zwanger

Fereshteh 17 weken zwanger

Bekijk ook eens: