17 weken zwanger moe – tijdens de eerste drie maanden van je zwangerschap kun je erg moe zijn. Maar ook als je zover bent als 17 weken, kun je nog steeds veel last hebben van erge vermoeidheid. Dit is heel normaal en er kunnen verschillende oorzaken voor zijn.

Hormoonhuishouding op z’n kop

Tijdens je zwangerschap staat je hormoonhuishouding helemaal op z’n kop. Je hormonen zijn verantwoordelijk voor veel verschillende dingen tijdens je zwangerschap, waaronder vermoeidheid.

Je lichaam verandert17 weken zwanger moe

Onder invloed van die veranderde hormoonhuishouding, verandert je lichaam ook. Je botten worden weker, er stroomt meer bloed door je aderen, je hart klopt sneller en nog veel meer. Van al die veranderingen kun je behoorlijk moe worden.

En natuurlijk …

Iets waar uiteraard heel veel energie naartoe gaat, is de groei van je baby. Het zijn niet alleen de vele veranderingen in je eigen lichaam die voor de vermoeidheid zorgen. Ook de veranderingen in en de groei van het lichaam van je baby zorgen voor de nodige vermoeidheid.

Is er een middel tegen de vermoeidheid?

Nee, er is helaas geen middeltje die er voor zorgt dat je je ineens weer top fit gaat voelen. Er zijn wel bepaalde voedingsstoffen die kunnen helpen, maar je bent nu eenmaal zwanger en dan is de kans groot dat je moe bent. Wat je het beste kunt doen?

Rust, rust en nog eens rust

Vooral als je al een of meer kinderen hebt, is dit behoorlijk lastig. Maar voor diegene die dit niet hebben, neem je rust zo vaak als je maar kan. Ga waar het kan, schaamteloos en vooral zonder schuldgevoel, ‘s middags een dutje doen. Lekker in je luie stoel met je (al dan niet gezwollen) voetjes omhoog, of prinsheerlijk in je bed. Doe dit waar en wanneer het maar kan. Blijf ook ‘s ochtends eens een uurtje langer in bed liggen en geniet er vooral ook van.