17 weken zwanger gewicht – Wat is jouw gewicht in week 17?

In week 17 is je lichaam (incl. baby) 3.2 kilo aangekomen.
Het gewicht van je baby is in week 17 nog heel erg laag, ongeveer 160 gram.
Let op, dit zijn gemiddelden, jouw eigen toename kan afwijken.

Onderstaande tabel geeft een mooi overzicht van het gewicht van jouw en baby per week:
17-weken-zwanger-gewicht

Het Gewicht bij 17 weken zwangerschap

Ga me niet vertellen dat gewichtstoename bij een zwangerschap normaal is, dat weet ik al. En de meeste zwangere vrouwen weten dat ook.Maar hoeveel gewichtstoename is eigenlijk normaal, en wanneer moet ik me zorgen gaan maken? Laat ik eens beginnen met het fabeltje van onze moeders en grootmoeders de wereld uit te helpen, het is echt niet nodig dat je voor twee gaat eten. Die baby groeit en heeft veel voedingsstoffen vitamines en mineralen nodig, dat is waar. Maar zeker niet zo veel als onze ouders ons wilden doen geloven. Tenzij je met overgewicht verder wilt leven natuurlijk.

Hoeveel zwaarder wordt ik dan?

Tegen het einde van de zwangerschap zou je ongeveer 11 of 12 kilo zwaarder moeten wegen dan voor de zwangerschap, en niet 14 tot 16 kilo dus.

Die gewichtstoename wordt niet alleen veroorzaakt doordat er een baby aan het groeien is, er wordt ook veel vocht aangemaakt waar diezelfde baby heerlijk en comfortabel in drijft. De baarmoeder is zwaarder dan in niet zwangere toestand en er is ook nog het gewicht van de placenta. De borsten zullen groeien en zwaarder worden en er wordt ook een vetreserve aangemaakt.

En na 17 weken zwangerschap

In 17 weken zou je ongeveer 25 % van de totale gewichtstoename moeten bereiken. Dat is dus 25 % van 12 kilo, ofwel 3 kilo. Het is niet de bedoeling dat je veel meer gaat eten, misschien wel heel anders.

De groeiende baby heeft voedingsstoffen nodig, de moeder ook. De baby heeft om te kunnen leven en groeien in de baarmoeder ook een extra hoeveelheid bloed nodig, in de bloedsomloop van de moeder wel te verstaan. Ook het zwaarder worden van de borsten heeft te maken met de voeding van de baby, na de geboorte.

Niet te veel aankomen

Wanneer je je als aanstaande moeder aan de regels hebt gehouden en 11 of 12 kilo bent aangekomen, zul je ook geen moeite hebben dat gewicht weer kwijt te raken. De vetreserve bijvoorbeeld, wordt aangemaakt door je lichaam om de baby en jezelf te voeden in geval van nood. Dat vet is na de geboorte niet meer nodig en zal grotendeels vanzelf weer verdwijnen. De extra hoeveelheid bloed is ook niet meer nodig en het lichaam zal een tijd lang minder bloed aanmaken. De baby zelf zorgt bij de geboorte voor een afname in het gewicht van 5 tot 6 kilo.

Wanneer je gezond blijft eten en drinken zal het extra gewicht van de zwangerschap dus geen problemen opleveren. Mocht je toch voor de verleiding gezwicht zijn en meer aangekomen zijn dan goed voor je is, zal het ook iets meer moeite kosten weer op je normale gewicht te komen.

Ondergewicht

Het is natuurlijk ook mogelijk te weinig aan te komen tijdens de zwangerschap. De gevolgen daarvan kunnen zijn; een te laag geboortegewicht voor de baby een ongezond gewicht voor de moeder, ook na de geboorte van die baby.

Eet dus vooral genoeg, gezond, vers en natuurlijk voedsel van goede kwaliteit.
Wanneer je je zorgen maakt over je gewicht tijdens of na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts of je verloskundige.