17-weken-zwanger-baby-voelen-300x197[1]17 weken zwanger baby voelenBij een zwangerschap van 17 weken zal je merken dat je buik voller wordt. Je zal de broek, die je normaal nog kon dragen, nu niet meer kunnen dragen ook niet als je een of twee knoopjes los maakt. De baby in je buik weegt bij 17 weken al meer dan de placenta. De baby gaat zijn ogen gebruiken en zal rond deze periode licht van donker kunnen onderscheiden. Het gewicht van de baby bedraagt al meer dan 140 gram en de lengte ongeveer 18 cm. De baby begint ook al geluidjes te onderscheiden, ook al wordt dat nog slecht waargenomen. Het zal ook in deze periode zo zijn dat het babylichaampje langzaam wordt bedekt met een dun laagje huidsmeer, het zogenaamde vernix. De laagje huidsmeer dient als beschermlaag tijdens het verblijf dat het babylichaampje zich in het vruchtwater bevindt.

Jij persoonlijk
Wanneer je 17 weken zwanger bent komt de baarmoeder al halverwege het schaambeen en de navel. Vanaf 17 weken wordt kans steeds groter dat je de baby gaat voelen. Dit bewegen zal je vooral goed kunnen voelen als je s’avonds tot rust bent gekomen.

Lichamelijk
Tijdens de zwangerschap zal je hart twee maal zo hard moeten pompen. Je wordt sneller moe. Tijdens deze periode heb je ook warme voeten en handen. In de winter is dat natuurlijk lekker maar zeker niet in de zomer.

Bevallen
Ondanks dat het nog wel even duurt, is het goed om vooraf goed na te denken over de bevalling. Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Het zijn vaak persoonlijke redenen. Welke keuze je ook maakt beiden hebben voor- en nadelen. Met de verloskundige kan je samen tot een weloverwogen besluit komen. Het kan zijn dat wanneer je met de bevalling thuis begint deze in het ziekenhuis kan eindigen. Tijdens iedere bevalling kunnen complicaties op treden maar de risico’s kunnen in overleg met de verloskundige besproken worden.

De zeventiende week
Ondanks dat het nog wel even duurt voordat de bevalling plaats vindt kan het een gelukkig gevoel geven dat er iets in buik aan het groeien is. De bewegingen zullen steeds beter kunnen worden waargenomen. Ook het maken van de eerste echo zit er aan te komen. Al met al een spannende tijd. Overleg als dat gewenst is regelmatig met de verloskundige. Zij weet alles op het gebied van bevallen waardoor je nog meer kunt genieten van deze wonderbaarlijk tijd.