16-weken-zwanger-tweeling16 weken zwanger tweeling – Het is wat, zwanger zijn van een tweeling! Zwanger zijn van één wondertje is al erg bijzonder maar zwanger zijn van twee van die kleine wonders is toch wel extra bijzonder!
Een tweelingzwangerschap verschilt natuurlijk van een zwangerschap van een kindje. Vaak is een zwangerschap van een tweeling zwaarder als dat van een eenling en is er een groot risico op een vroeggeboorte.

Wanneer je 16 weken zwanger bent, neemt de hoeveelheid vruchtwater rondom de baby’s af. Dit zorgt ervoor dat de baby’s alle ruimte krijgen om te groeien wat natuurlijk wel erg belangrijk is.

Bij 16 weken zijn de foetussen zo’n 100 gram en hebben zij wenkbrauwen en donshaartjes. Deze donshaartjes zitten over het gehele lichaam. Deze donshaartjes zorgen ervoor dat het huidsmeer van de foetussen op de goede plek blijft zitten. Dit huidsmeer zit op de huid van de foetussen, om er voor te zorgen dat de huid niet te week wordt door het vruchtwater.
Daarnaast zijn de vinger- en teennagels van de foetussen ontwikkeld net zo als de stembanden!

De echo die men krijgt bij een zwangerschap van 16 weken is vaak erg spannend. Bij 16 weken is het geslacht van de foetussen te zien!
Wanneer je zwanger bent van een eeneiige tweeling, dan is het geslacht van beide foetussen hetzelfde. meisje meisje of jongen jongen. Bij een eeneiige tweeling kan dit niet verschillen, omdat zij uit dezelfde eicel / zaadcel zijn ontstaan.
Bij een twee-eiige tweeling kan wel een verschil zijn tussen de geslachten. jongen meisje / meisje meisje / jongen jongen. Deze vormen komen voor bij een twee-eiige zwangerschap.

Vaak kiezen de ouders er voor om bij een tweeling zwangerschap de geslachten van de kinderen te weten, dit zodat hier rekening mee kan worden gehouden met het kopen van de spullen, het bedenken van de namen etc.

Bij een tweeling zijn er veel spullen dubbel nodig, aangezien je twee baby’s op hetzelfde moment krijgt. Denk hierbij aan wiegjes, flesjes, maxi-cosi, wipstoeltjes, luiers kleertjes etc.