16 weken zwanger geslachtsbepaling – Je wenst natuurlijk op de eerste plek een gezonde baby wanneer je zwanger raakt. Een jongen of meisje zijn beiden welkom. Maar naarmate de tijd vordert, wordt je toch wel wat meer nieuwsgierig naar het geslacht van de baby. Zo kun je bijvoorbeeld al nadenken over kleurtjes in de babykamer of kun je al voorzichtig shoppen voor wat kleding. Velen willen dan ook tijdens de 20-weken echo, weten wat het geslacht is. Maar het kan ook eerder bepaald worden.16-weken-zwanger-geslachtsbepaling

Echo

Met 16 weken zwangerschap is er een redelijke kans om het geslacht te kunnen bepalen. Dit zal echter alleen op eigen kosten kunnen plaatsvinden. De 20-weken echo wordt echter vergoed via jouw zorgverzekeraar. De 20-weken echo is eigenlijk bedoeld om te kijken of alles goed gaat met de ontwikkeling van de baby en of er al vroeg lichamelijke afwijkingen kunnen worden getraceerd. Er wordt gevraagd of je het geslacht wilt weten, maar er wordt niet uitvoerig de tijd genomen om het te kunnen zien. Als je dus een echo wilt maken met 16 weken, wordt daar alle tijd genomen om jou alles te laten zien. Deze wordt ook wel een pret-echo genoemd.

Betrouwbaarheid

Vanaf 16 weken is er dus een kans dat het geslacht al goed zichtbaar zal zijn. Met 17 weken is de kans al veel groter dat het geslacht te zien is. De echoscopiste zal je het geslacht alleen melden als ze die met goede zekerheid kan zien. Het komt zelden voor dat er een verkeerde bepaling is gemaakt, maar dat is alleen maar menselijk. Een voordeel is dat je met de 20-weken echo een extra bevestiging kunt krijgen.

X- en Y- chromosomen

Van de 23 chromosomen in het lichaam, zijn er maar twee die belangrijk zijn voor het geslachtsbepaling van de baby. Deze worden ook wel X- en Y-chromosoom genoemd. De XX verbinding is vrouwelijk en de XY verbinding is mannelijk. De eicellen van een vrouw bevatten alleen X-chromosomen, maar een man draagt zowel de X- als de Y-chromosomen. De snelste zaadcel zal bepalen of het jongen of meisje zal worden. Als het de X-chromosoom is, dan smelt dit samen X-chromosoom van de eicel en wordt het een meisje. Is het echter de Y-chromosoom, dan wordt het een jongen.