15 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 90 gram
Lengte baby: 11 cm

Het gaat snel, je bent al 15 weken zwanger. De baby groeit nog steeds erg hard en heeft momenteel een lengte van zeker 11 centimeter. Het hoofdje meet ongeveer drie centimeter doorsnee. Het gewicht van de baby in nu rond de 90 gram.

Ontwikkelingen van je baby bij 15 weken zwanger

Skelet:Het meeste kraakbeen van het skelet van je baby is bij 15 weken zwanger inmiddels omgezet tot bot. Dit geld ook voor de onder- en bovenkaak. De opname van kalk zal hierdoor ook beter gaan.

Lever: De lever produceert nu galstoffen, deze leiden naar de 12-vingerige darm. Deze gal kleurstoffen zorgen ook voor meconium, de eerste ontlasting van je baby die je in de eerste luiers van je baby zult aantreffen. Meconium is groen-zwart kleurig.

Ogen: Je kindje kan waarschijnlijk nog niets zien, maar de oogjes zijn wel gevoelig voor licht. Als je verloskundige met een fel licht op je buik schijnt zal je baby de handjes voor de oogjes houden om het licht af te weren.

Talgklieren: Vanuit de haarzakjes ontwikkelen zich deze week ook de talkklieren. Rond de 19e week van je zwangerschap produceren de talgklieren talg. De taak van talg is het vet houden van de huid van je baby. Tevens beschermt talg je baby tegen irriterende stoffen.

Zwemmen: Door de vele ruimte die je baby nu heeft (omdat hij/zij nog erg klein is) kan ie flink zwemmen, en reken maar dat dit ook gebeurt. Nou ja, flink bewegen in het vruchtwater dan, want echt "zwemmen" kan je kindje natuurlijk nu nog niet! Maar deze bewegingen stimuleren wel de spieren, deze worden hier steeds sterker van.

Bewegen

Zoals je hier boven kunt lezen beweegt je baby al flink, maar ook kan ie al flink schoppen. Je zult hier nog weinig van voelen, pas rond week 20 voelen de meeste vrouwen voor het eerst de baby bewegen. Maar pin je hier niet aan vast want dit is een gemiddelde. Sommige vrouwen voelen hun baby al in week 16, andere pas in week 25. Dit heeft allemaal met verschillende factoren te maken zoals of je al eens zwanger bent geweest of niet (want dan zijn je buikspieren slapper).

Het verschilt van kind tot kind, de ene baby is veel beweeglijker en drukker dan de andere. Dit zegt niets over hoe je kind straks zal zijn als het geboren is. Het is fijner voor je als je eerste kind rustiger is als je tweede. Je zult zo bij het tweede kind niet snel denken dat het te weinig beweegt en misschien je hierover ongerust gaan maken. Probeer je baby te leren kennen, dan weet je wat normaal is. Mocht je toch ongerust zijn en blijven, neem dan contact op met de verloskundige.

15 weken zwanger baby

Reflexen

Door de ontwikkeling van het zenuwstelsel breidt het aantal reflexen van je kindje zich ook uit. Het aantal bewegingen wordt hierdoor steeds meer, zoals het zuigen op het duimpje, knieën en ellebogen buigen.

Je baby is nog erg klein, maar hij/zij is pas 15 weken oud en moet nog flink groeien. Even een paar vergelijkingen om een beter beeld te krijgen van de omvang van je baby:

  • De totale grootte van je kindje kun je vergelijken met een appel
  • Het hoofdje is zo groot als die van een druif
  • De handjes hebben de omvang van een erwtje.

Behalve dat de groei razendsnel gaat, komen er bij 15 weken zwanger steeds meer beenderen bij in het kleine lichaampje. De handjes en voetjes zijn mooi gevormd en worden afgewerkt. De armen en benen kunnen nu al buigen, bij de elleboog en knie, maar ook bij de voeten en polsen. De eierstokken bij meisjes zakken nu in het bekken. De baby haalt zuurstof uit jouw bloed. Dit komt via de placenta en de navelstreng bij de baby. Het kindje ademt vruchtwater in en perst het weer uit, zo worden de longen geoefend.

 

Shoptips Week 15

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 15 weken zwanger

Combinatietest

Tussen de 11e en 15e week van je zwangerschap kun je kiezen om de combinatietest uit te voeren. Deze test heeft als doel om te kijken of je kindje het Downsyndroom heeft. Er wordt dan een nekplooimeting en een bloedonderzoek uitgevoerd. In week 11 hebben we het hier ook al eens over deze testen gehad, maar nu, bij week 15 zijn de risico's veel kleiner.
Pakt de test goed uit dan is het nog niet zo dat je baby helemaal geen kans heeft op het syndroom van Down. De kans is dan wel kleiner dan 1 op 250. Pakt de test ongunstig uit, dan is het ook niet zo dat je kindje wel te maken krijgt met het Downsyndroom, maar de kans is dan wel hoger dan 1 op 250. Bij een verhogende kans op het syndroom van Down kun je je verder laten onderzoeken bij een prenatale kliniek (diagnostisch centrum). Hier wordt je verder onderzocht en kan er een vlokkentest of vruchtwaterpunctie worden afgenomen. Deze testen geven bijna 100% zekerheid. Tevens kan het geslacht bepaald worden als je dit wilt weten. Helaas zit er ook een heel klein risico aan voor je baby op een miskraam. Deze kans is maar 0.5%. Laat je hierover goed informeren.

Leeftijd moeder

Zoals hierboven beschreven heb je een hele kleine kans dat je kindje het syndroom van Down heeft. Maak je hier niet al te veel zorgen over want die kans is echt heel klein. Maar het is wel belangrijk om hier even bij stil te staan. De leeftijd van jou bepaald de kans of je kindje te maken krijgt op het syndroom van Down.

Lees meer hierover in ons artikel over zwanger worden op hogere leeftijd.

Ga nu je zwanger bent, niet denken dat je niets meer mag doen. Natuurlijk moet je met bepaalde zaken 15 weken zwanger buikvoorzichtiger zijn, maar je moet wel goed in beweging blijven. Ook sporten zoals hardlopen, wandelen, fietsen en zwemmen, kun je bij 15 weken zwanger prima blijven uitoefenen. Gezonde beweging heeft verschillende voordelen. Je voelt jezelf lekker fit en bovendien verlaagt dit ook nog eens de kans op verschillende zwangerschapskwaaltjes. Ook zal de bevalling makkelijker verlopen als je fit en gezond bent. In de laatste weken van de zwangerschap wordt sporten natuurlijk wel wat moeilijker door de zware buik die je overal moet meenemen. Gebruik daarom nu nog de mogelijkheid om te sporten.

Kraamzorg

Heb jij je kraamzorg al geregeld? Wacht hier niet te lang meer mee. De kraamzorg zal je in de eerste dagen na de bevalling bijstaan en ook kleine huishoudelijke klusjes uitvoeren en helpen met het aan/uitkleden en wassen van je baby. Ook zal de kraamverzorgster je alles uitleggen hoe de bevalling verloopt. Je hebt in Nederland recht op 49 uur kraamzorg. Soms kan dit worden uitgebreid in gevallen bij complicaties bij de bevalling of andere uitzonderlijke gevallen. Informeer bij je verzekering waar jij je kraamzorg moet aanvragen. Hiervoor zijn verschillende kraamzorg bureaus. Bij sommige zorgverzekeraars mag je zelf een bureau uitkiezen, maar andere zorgverzekeraars kiezen een bureau voor jou uit.

Let wel op: Heb je een basis verzekering dan zul je een aanbetaling moeten doen van 4 euro per uur. Bij een aanvullende verzekering betaal je meestal zelf niets bij, dan wordt alles vergoed. Informeer hier voor de zekerheid ook naar bij je zorgverzekeraar.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes kun je vergelijken met ouderdomssuiker en het duidt op een verstoorde suikerstofwisseling die is ontstaan door de extra belasting van het zwanger zijn. Door deze extra belasting en het ouder worden kan je lichaam het precies regelen van de suikers niet voldoende meer aan.
Afhankelijk van de mate waarin je zwangerschapssuiker hebt, heb je kans op complicaties.
De meest voorkomende zijn problemen bij de bevalling, als gevolg van een erg groot kind. Ook kunnen er na de geboorte problemen bij het kind ontstaan doordat het te lage bloedsuikers heeft. Ook is er een kans op vroeggeboorte en of doodgeboorte.
Heb je eenmaal zwangerschapssuiker gehad, dan bestaat er een grote kans dat dit bij een volgende zwangerschap weer opduikt.

Spataderen

Deze zijn erfelijk, evenals slechte bloedvaten. Door het hormoon progesteron verslappen de bloedvaten vooral in je benen. In je aderen, de venen dit zijn de bloedvaten die het bloed terug naar je hart sturen, zitten klepjes die zorgen dat het bloed de goede richting in stroomt. Als je last van spataderen hebt, dan zijn deze klepjes kapot. En wat kapot is blijft kapot. Dus het ontstaan van spataderen moet je proberen te voorkomen.
Lopen is goed. Als je zit, ga dan met de voeten omhoog zitten. Vermijd knellende kleding. Zet het voeteinde van je bed iets omhoog. Eventueel kun je, op recept, steunkousen aan laten meten. In een aantal gevallen wordt deze vergoed door de ziektekostenverzekering. Informeer hier naar bij je ziektekostenverzekeraar.

Lees ook ons artikel over spataderen voorkomen tijdens de zwangerschap

Bandenpijn

Je bent nu 15 weken zwanger en je zit dus in de 16e week. Deze komende week zal je kindje flink gaan groeien. Dit zul je merken! Je buik wordt in een aantal week flink groter. Kleine zwangerschapskwaaltjes zoals zwangerschapsstriemen en bandenpijn doen zich dan voor. Bandenpijn ontstaat wanneer de banden aan het buikvlies trekken door het gewicht van je steeds groter wordende buik. Vaak gaat rugpijn of bekkenklachten hierbij gepaard. Je kunt dit eenvoudig oplossen door je buik te ondersteunen met een z.g.n. 'buikband'. Deze buikband ondersteund je buik waardoor bovengenoemde klachten voelbaar minder worden. En het leuke is: het ziet er ook nog eens hip uit! Vooral als je die zelf mag ontwerpen zoals bij buikbanden.com.

Zwangere Buikjes Week 15

Brigitte 15 weken zwanger

Denise van Kleef - 15 weken zwanger

Justine 15 weken zwanger

Marja 15 weken zwanger

Vivian 15 weken zwanger

Linda 15 weken zwanger

Bekijk ook eens: