15 weken zwanger moe – Je bent 15 weken zwanger en je kindje begint nu pas echt goed te groeien. Dit zul je ook in de komende weken goed merken. Omdat je kindje flink groeit, gaat je lichaam door een fase heen waarin er veel gebeurt in je lijf. Hierdoor kun je last krijgen van bekende zwangerschapskwaaltjes, waaronder moeheid.

In de 15e week van je zwangerschap en de weken hierna zal het gewicht van je kindje verdubbelen. En dat kun je 15 weken zwanger moevoelen ook, niet alleen maar aan de buitenkant – want je buik wordt zichtbaar dikker – maar ook aan de binnenkant. Je hormonen veranderen en je voelt je vaker moe. Dit is heel natuurlijk. De groei van je baby vergt namelijk behoorlijk veel energie, en deze energie zul je voor je eigen lijf gaan missen. Als je nog een voltijds- of deeltijdsbaan hebt, kan dit behoorlijk lastig worden, omdat het in deze situatie moeilijk wordt om overdag een dutje te doen, of een pauze te nemen wanneer jij hier behoefte aan hebt. Natuurlijk kun je wel met je baas bespreken of het wellicht een mogelijkheid is om enkele uren per week minder te werken. Dit geeft je al snel de rust die je nodig hebt.

Ook al is de moeheid normaal, dat wil niet zeggen dat je er niets tegen kunt doen. Het beste is natuurlijk om je lijf voldoende rust te geven. Een middagdutje is hiervoor ideaal. Ook voldoende beweging kan ervoor zorgen dat je je minder moe voelt. Omdat je buik al flink aan het groeien is, kan deze wel in de weg zitten. Probeer daarom voor een rustige sport te kiezen, zoals wandelen of zwemmen. Bovendien heeft zwemmen nog veel meer voordelen tijdens de zwangerschap. Deze sport zorgt er namelijk voor dat je buikspieren sterker worden, waardoor je minder last kunt krijgen van bandenpijn, omdat je spieren dan een betere steun bieden. Daarnaast is zwemmen ook sterk ontspannend, en dat is nu precies wat je nodig hebt.