15 weken zwanger geslacht – Iedere week is de zwangerschap is weer bijzonder. In elke week komen er weer nieuwe dingen, en soms zijn dit vervelende. Denk aan de misselijkheid in het begin van de zwangerschap. Later kan je weer blij zijn door de bewegingen van het kindje. Het is een echte 15 weken zwanger geslachtachtbaan van gevoelens tijdens de zwangerschap, en het is dan ook verstandig om goed voorbereid te zijn door je in te lezen over wat er in welke week precies gebeurt. Je wilt natuurlijk zelf weten wat er allemaal aan de hand is in jouw buik en hoe het met jouw kindje gaat.

Geslachtsbepaling
Misschien wel het op een na meest spannende moment van de hele zwangerschap: de bepaling van het geslacht. Uiteraard is de bevalling het meest spannend. De geslachtsbepaling is niet altijd mogelijk bij vijftien weken. Dit is afhankelijk van de persoon, maar er kan zeker bij vijftien weken gekeken worden of het al te zien is. Vaak kan er zekerheid in de zestiende week worden gegeven. Wat ook wel bekend is, is dat de echo bij de twintig weken ook duidelijkheid geeft over het geslacht, voor de mensen die het geslacht nog niet wisten.

Verder gebeuren er nog een heleboel andere dingen in jouw buik. Bij de vijftiende week heeft het kind eindelijk echte botten en is het meeste kraakbeen verdwenen. Ook begint de lever anders te werken waardoor ontlasting vanaf dat moment mogelijk is. Hoewel het nog niet mogelijk is dat de baby echt iets kan zien, ziet hij toch licht. Het is zelfs mogelijk dat als er fel licht op de buik geschenen wordt, de baby zijn handjes voor de ogen houdt omdat hij/zij er blijkbaar last van heeft. De spieren worden steeds sterker en je zult ook merken dat de baby zich steeds meer gaat bewegen en als het ware aan het rondzwemmen is in jouw buik. Dit hoeft overigens niet altijd. De meeste vrouwen krijgen hier last van bij week twintig en niet eerder.