Gewicht baby: 60 gram
Lengte baby: 8.5 cm

Je bent nu reeds 14 weken zwanger en je voelt je baby misschien al bewegen. In je buik beweegt de baby al erg veel  Er is nog ruimte genoeg. De steeds sterker wordende spieren zorgen ervoor dat bewegingen van de armpjes en beentjes steeds krachtiger worden. De armpjes, handjes en beentjes zijn dan ook volop in beweging.

Ontwikkelingen van je baby bij 14 weken zwanger14 weken zwanger baby

Belangrijke ontwikkelingen bij 14 weken zwanger:
Zweetklieren: De zweetklieren die zweet produceren bij warmte en inspanning bevinden zich in de opperhuid en lopen door tot aan de lederhuid (vlak onderaan de opperhuid).
Gehemelte: Door het scheiden van mond en neusholte ontstaat het gehemelte. Dit proces begon al in week 9.
Alvleesklier: De alvleesklier produceert vanaf deze gal.
Lever: De lever produceert bloed tot aan de geboorte.
Huid: Wanneer je kindje zichzelf (de huid) aanraakt zal hij/zij hierop reageren, dit betekend dat het zenuwstelsel ook al ver doorontwikkeld is.
Geslacht: Bij jongetjes wordt de voorhuid van de penis gevormd.
Kin: Het kinnetje rust vanaf deze week niet meer op de borst door de ontwikkeling van de nek.

Groeisnelheid

Zoals je hierboven kunt lezen is je baby bij 14 weken zwanger alweer 8.5cm groot en ongeveer 60 gram zwaar. Dit betekend niet automatisch dat jouw eigen kindje ook zo groot en zwaar is. De waarden voor de lengte en het gewicht die we elke week tonen zijn gemiddelden. Er zijn veel factoren die de ontwikkeling van je baby kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan:

  • Jouw levensstijl is erg bepalend, rook je en gebruik je veel alcohol dan zal dit zeker een nadelig effect hebben op de groei van je kindje.
  • Ook speelt een gezond eetpatroon hierbij een belangrijke rol. Dit zijn namelijk de bouwstenen van je ongeboren baby, eet dus gezond en gevarieerd voedsel.
  • Erfelijke ziektes of andere aandoeningen kunnen ook een rol spelen in de groei van je baby.
  • Blootstelling aangevaarlijke stoffen.

Flink bewegen

Het kindje balt misschien af en toe zijn vuistjes, ook stoot de kleine regelmatig tegen de baarmoederwand met zijn handje of zelfs met zijn hele lijfje. Je baby kan zelfs al gekke gezichtjes trekken, het gezichtje is namelijk regelmatig in beweging. De baby kan het voorhoofd fronsen en de lipjes openen en sluiten. Hierdoor komen er kleine slokjes vruchtwater binnen. Je baby kan zich hierin verslikken en krijgt dan de hik. Je baby groeit nog steeds snel, het weegt intussen al ongeveer 60 gram en heeft nu een lengte van 8,5 centimeter. Langzaam wordt het lichaampje bedekt met wolachtige haartjes. Men noemt dit nesthaar. Ook wordt het wel Lanugo genoemd, dit begint zich te ontwikkelen tussen 14 weken zwanger en 16 weken zwanger. Het groeit onder voetje, op de handjes, op de plaats van de wenkbrauwen en op het hoofdje. Het verdwijnt meestal weer voor het kindje geboren wordt.

Placenta

De placenta is nu helemaal  ontwikkeld en functioneert nu volledig. Naast de levering van zuurstof aan je baby, levert het ook mineralen, eiwitten en vetten af. Tevens zorgt de placenta voor de afvoer van afvalstoffen en kooldioxide. Bij 14 weken zwanger is de placenta helemaal klaar met groeien. Deze functioneert nu optimaal. Naast de toevoer van zuurstof geeft het ook eiwitten, mineralen en vetten aan je baby. De afvoer van afvalstoffen worden ook via de placenta geregeld.

Shoptips Week 14

Zwangerschapskleding

Informatie over jou bij 14 weken zwanger

Genieten

In de komende 12 weken kun je optimaal gaan genieten van je zwangerschap! Waarom? Omdat je geen last meer van zwangerschapskwaaltjes die je in het eerste trimeste gehad hebt. De hormoonhuishouding in je lichaam stabiliseert zich. Je hebt nu extra veel energie en je voelt je ook niet meer zo vermoeid. En de misselijkheid en spanningswisselingen zijn nu ook sterk verminderd. Geniet er maar lekker van want rond week 26 kun je weer andere zwangerschapskwaaltjes krijgen die verband houden met de steeds groter wordende buik. Denk hierbij aan last van rugpijn, gewrichten, gezwollen enkels, etc.

Streepje voor

Sommige vrouwen krijgen opeens een bruine streep op hun buik. Deze zwangerschapsstreep (medische term: linea nigra) is een verticale lijn die over je navel heen loopt. Dit komt door het zwangerschapshormoon die extra pigment op de huid aanmaakt. Deze streep verdwijnt weer na de geboorte, al kan dit nog wel een paar weekjes duren. Ook kan het zijn dat je moedervlekken intenser worden of dat je sneller bruin wordt. Ook dit komt allemaal door de zwangerschapshormonen en dit alles wordt weer zoals het was na de zwangerschap.14 weken zwanger buikje

Je wordt mooier!

Vorige week hebben we al gemeld dat je haren er voller uitzien. Je lichaam wordt, naast je buik, een beetje zachter en ronder. Hierdoor ga je er mooier uitzien, sterker nog, je straalt helemaal! Zelfs kleine rimpeltjes in je gezicht (als je die hebt) zullen bijna niet meer zichtbaar zijn. Dus kijk er maar niet vreemd van op als mensen je complimentjes geven dat je er goed uitziet!

Sommige zwangere vrouwen kunnen hun spruit al voelen bij 14 weken zwanger. Maak je maar geen zorgen als dit bij jouw nog niet zo is want het is nog erg vroeg hiervoor.

Kleding

Je kleding gaat nu wel wat strakker zitten door je almaar groeiende buik!
Binnenkort wordt het eens tijd om te gaan shoppen naar zwangerschapskleding. Probeer in ieder geval kleding te dragen die los zit, dit bevordert de bloeddoorstroming. Bovendien voel je je daar lekkerder in.Zit je broek een beetje te strak? Dan kun je de rits van de gulp een beetje losmaken of het bovenste broeksknoopje open doen.

Zwangerschapskleding is trouwens vandaag de dag helemaal leuk en hip. Er is veel keuze in deze categorie van kleding. In zowel de normale winkels als de online webshops is er volop keuze aan zwangerschap.

Baby voelen

Het is nu nog veel te vroeg om je baby te kunnen voelen. Maar heel af en toe komt het voor dat een zwangere vrouw haar baby bij 14 weken zwanger al voelt! Meestal hebben deze vrouwen dan al meerdere kindjes op de wereld gezet en weten ze waar ze op moeten letten. Ook heeft de ligging van de placenta invloed op het moment waarop jij je baby kan gaan voelen. Als de placenta wat naar achteren ligt is de kans dat je je baby snel voelt veel groter, ook al is dit je eerste kindje.

Zwangerschapsbegeleiding door middel van oefentherapie Cesar

Het doel van zwangerschapsbegeleiding volgens de oefentherapie Cesar is dat je verstandig leert bewegen, vooral gedurende de zwangerschap maar uiteraard ook daarna. Door bepaalde oefeningen leer je begrijpen en voelen hoe je lichaam functioneert. Je leert je lichaam beter gebruiken. Ook leer je bevallingstechnieken zoals ontspannen, ademhaling en persen.

Oefentherapie Mensendieck tijdens de zwangerschap

Bij de oefentherapie Mensendieck staan vooral houding en beweging centraal. Het doel van deze therapie is om de lichamelijk belasting te verminderen. Je kunt deze cursus in groepsverband, maar ook individueel volgen.

Afnemende kans op miskraam

Bij 14 weken zwanger is de kans op een miskraam zeer laag. Eén op tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. De meest voorkomende oorzaak is dat het vruchtje een afwijkende aanleg heeft. Hierdoor stopt de groei of deze vertraagd en vervolgens stoot het lichaam zelf het vruchtje af. De meeste miskramen ontstaan in de eerste vijf weken van de zwangerschap. Ze worden niet als zodanig opgemerkt, omdat ze als een menstruatie worden gezien die een paar later is begonnen. Vanaf week 6 is er hartactie bij het kindje. Het kindje groeit en de hartactie neemt toe. Dan neemt de kans op een miskraam af. De meeste miskramen gebeuren rond week 9 van de zwangerschap.

Voorzichtig!

Tijdens de zwangerschap kun je het beste voorzichtig zijn met rauw vlees zoals tartaar, biefstuk, filet américan en ossenworst. Maar ook met zachte kazen die van rauwe melk worden gemaakt. Beperk het aantal koppen koffie tot 3 of 4 per dag. Vermijd kaneel, dit bevat coumarine, deze stof kan een nadelig effect hebben op de baby. Speculaas of peperkoek is geen probleem. Eet weinig of geen drop tijdens de zwangerschap, drop verhoogt niet alleen de bloeddruk omdat het veel zout bevat. Ook zit er een bloeddrukverhogende stof in drop. Dit geldt voor zoete en zoute drop.

Kraamzorg

Het klinkt misschien een beetje gek om nu al aan kraamzorg te denken, maar je doet er toch goed aan om hier al regelingen voor te treffen.
Vooral als je in een grote stad woont, kun je je beter nu al inschrijven aangezien hier vaak langere wachttijd is.

Maak je nog elke week een foto van je buik?

Vaginale infectie

Je zult misschien wel merken dat je meer vaginale afscheiding hebt dan je gewend bent. Deze afscheiding hoort waterig en dun te zijn. Dan is alles in orde.

Wanneer je echter het volgende merkt kun je last hebben van een vaginale infectie:

  • De vaginale afscheiding stinkt
  • De kleur van de vaginale afscheiding is geel of bruinig
  • Je hebt vaker dan normaal jeuk in die streek

Neem dan eens contact op met je huisarts.

Bekijk ook eens: