Baby bewegingen met 14 weken Wanneer je zwanger bent, vraag je jezelf misschien af wanneer je de kleintje voor het eerst zult voelen. Het is namelijk een spannend en speciaal moment wanneer je de eerste bewegingen voelt. Maar hoe herken je deze eerste bewegingen en hoe voelen ze aan?

De eerste bewegingen

Voordat je überhaupt een beweging opmerkt, is de baby al druk aan het rondspartelen in de baarmoeder. Gemiddeld voelen vrouwen die voor het eerst zwanger zijn de baby rond de 18 à 20 weken. Maar elke vrouw is anders, dus het is niet opmerkelijk dat je de baby al voelt met 14 weken. Deze eerste bewegingen worden ook wel ‘kindsbewegingen’ genoemd.

Hoe voelt het aan?

Als dit je eerste zwangerschap is, kun je de eerste bewegingen misplaatsen als ‘last hebben van de darmen’. Veel vrouwen beschrijven de bewegingen als ‘plopjes’ of b14 weken zwanger baby voelenelletjes die knappen, vlindertjes die rondfladderen of kriebels in de buik. De beste manier om ze te ontdekken, is om s ‘avonds lekker op de bank te gaan liggen. Ontspan je en concentreer je op je buik. Als je heel goed oplet, voel je misschien je kleintje rond bewegen. Het is heel kort, maar het geeft een geweldig gevoel.

Hoe vaak moet je de baby voelen?

In het begin zul je de baby niet zo vaak voelen. De bewegingen zullen sterker worden naarmate de baby groeit. Meestal is het aan het einde van de tweede trimester dat je de baby vaker en sterker voelt schoppen. De baby is ook meer actief wanneer je gaat liggen dan wanneer je actief bezig bent. Maar het kan ook verschillen van baby tot baby. Terwijl de één een echte stuiterbal kan zijn, kan de ander hier en daar een schopje geven. In de derde trimester voel je de baby vrijwel elke dag. De bewegingen zullen echter verder in de zwangerschap afnemen, omdat het steeds krapper wordt in de baarmoeder.

Wat zul je voelen?

Doordat de baby is je buik nog alle ruimte heeft is de kans dat je hem of haar al voelt bewegen klein. Het kan wel al zal dat dan niet veel meer zijn dan een ‘fladdertje’ en een plopje. Wanneer dit het geval is zal je het waarschijnlijk in eerste instantie ook nog niet zo in de gaten hebben. Het kan ongeveer hetzelfde aanvoelen als een darm die een beetje onrustig is. De kleine bewegingen die je kunt voelen zijn nog zo moeilijk te voelen dat ze je waarschijnlijk ook niet opvallen wanneer je met iets bezig bent. De kans is groter dat je het voelt als je bijvoorbeeld rustig in de auto zit of thuis op de bank.

De kans dat je de baby met veertien weken zwangerschap voelt bewegen is ook mede afhankelijk van de positie van de placenta. Wanneer deze aan de voorkant ligt zal de baby harder moeten bewegen voordat je iets voelt. Er zit immers een placenta tussen. Wanneer de placenta aan de achterkant ligt is de kans wat groter dat je beweging voelt met deze termijn. De bewegingen hoeven dan niet ook nog door een placenta heen.

Vaak is het ook zo dat je wanneer je niet voor de eerste keer zwanger bent, je de baby eerder zult voelen. Dit heeft dan vooral te maken met het feit dat je weet hoe het is om je baby te voelen. Je weet waar je op kunt letten en denkt al snel terug aan je eerste zwangerschap. De herkenning is groot.

 
Terugkeren naar 14 weken zwanger