13 weken zwanger – Informatie over jou en je baby

Gewicht baby: 30 gram
Lengte baby: 6.5 cm

Nu ben je 13 weken zwanger. Je buik is waarschijnlijk al wat dikker en iets boller aan het worden. Je baarmoeder is momenteel zo als een gebalde vuist. De baby groeit hard, het is al 7,5 centimeter lang. Eén voetje meet 1 centimeter. Het kindje weegt nu tussen de 25 en 30 gram. Zo’n 90% van het gewicht bestaat uit water. De baby heeft inmiddels een nekje. Je ziet nu duidelijk dat het hoofd op een nekje staat. Het gezichtje van je baby is nu duidelijk herkenbaar als je 13 weken zwanger bent, compleet met oortjes en een neusje.

Ontwikkelingen van je baby bij 13 weken zwanger

Op een echo kan men de botten en ribben, maar ook de armpjes en de beentjes duidelijk zien. Tevens verschijnt het eerste beenderweefsel. De baby ligt het vruchtwater, het zwemt hier heerlijk in rond en het vruchtwater doet tegelijkertijd dienst als een soort stootkussen. Het beschermt je baby tegen eventuele ongelukjes, zoals vallen en stoten. Het vruchtwater voorkomt dat de baby zich dan ook hard stoot. De baby zit echt veilig in de moederschoot, zoals dat heet. Een derde van je zwangerschap is al voorbij. Je kunt aan je buik momenteel al zien dat je zwanger bent.

Placenta

Dat de placenta een belangrijke verbindingslijn tussen baby en buitenwereld is, dat weten we al. Het is heel belangrijk dat de placenta sterk en gezond blijft. Dit is cruciaal omdat via de placenta de baby al het goede krijgt wat deze nodig heeft om te groeien. Als je gezond eet en drinkt, kan de placenta ook groeien en veel hormonen produceren, vooral progesteron en oestrogeen. Deze hormonen coördineren de veranderingen in je lichaam gedurende de zwangerschap.

Voortplantingssysteem

Bij meisjes begint de ontwikkeling van het voortplantingssysteem al een deze vroege fase van het bestaan. In het begin van de ontwikkeling van deze eierstokken bevinden zich hierin al 2 miljoen eitjes. Hiervan sterven er een hoop af in de komende weken.

Bij de geboorte is nog maar de helft over en wanneer je dochter de leeftijd van 18 passeert zal 13 weken zwaner babyhet aantal eitjes in de eierstokken nog ongeveer 200.000 zijn.

Hoofdje

Momenteel neemt het gewicht van het hoofdje van je baby ongeveer de helft van het totale gewicht van je baby in beslag. Over een week of 7 zal het gewicht van het hoofdje in verhouding van de rest van het lichaam gezakt zijn naar een derde van het gewicht. Bij 36 weken zwanger zal het gewicht van het hoofdje nog een kwart zijn in verhouding tot de rest van het lichaam. Bij 13 weken zwanger is het hoofdje nog te groot in verhouding van het lichaampje.

Het hoofdje zal in de komende weken minder snel groeien zodat de lichaamsverhoudingen op den duur correct zijn.

De stembanden in het strottenhoofd ontwikkelen zich ook steeds verder en het begin van de melktandjes is nu ook aanwezig in het tandvlees.

Ook nog leuk op te weten: de vingertjes van je baby hebben bij 13 weken zwanger al een eigen vingerafdruk!

 

Shoptips Week 13

Informatie over jou bij 13 weken zwanger

Je bent niet alleen 13 weken zwanger, maar je bent ook aangekomen in de eerste week van het 2e trimester! En je gaat een mooi aantal weken tegemoet! Je zult je steeds sterker voelen omdat je steeds meer energie krijgt. En dit straal je ook uit. Je haar draagt hier ook aan bij. Deze ziet er voller, glanzender en soepeler uit dan voorheen. De oorzaak hiervan is dat de productie van talg (door de talgkliertjes) in de hoofdhuid lager is.

Langzaam maar zeker groeit je baarmoeder naar boven zodat je zwangere buikje steeds zichtbaarder wordt. Je zwangerschap verber13 weken zwanger buikgen wordt dan ook steeds moeilijker, maar waarom zou je? Het mag best gezien worden!

Sex tijdens de zwangerschap

Probeer ook weer eens te genieten van seksuele gemeenschap met je partner. Door de eerste zwangerschapskwaaltjes zul je hier de laatste weken niet zoveel behoefte aan hebben gehad, maar wellicht ga je hier in het 2e trimster wel weer zin in krijgen. Geef hierin toe want door regelmatig te vrijen blijven je bekken soepel en sterk. Wanneer je straks moet bevallen werkt dit alleen maar in je voordeel. Lees voor meer informatie ons artikel over sex tijdens de zwangerschap.

De slijmprop in de baarmoederhals voorkomt dat het geslachtsdeel van je partner de baarmoeder binnendringt, dus je hoeft je over de veiligheid van je baby geen zorgen te maken.

Afscheiding

Door de verhoogde afscheiding is het aan te raden om je geslachtsdeel vaker te wassen dan normaal. Gebruik hiervoor geen zeep want hiermee verstoor je de natuurlijke weerstand tegen bacteriën en dat verhoogd weer de kans op infecties. Gebruik hiervoor lauw of lekker warm water met een washandje. Ook kun je de douchekop hiervoor gebruiken.

Nagels

Naast je haar (zoals hierboven beschreven) veranderen je nagels ook een beetje. De structuur van je nagels is wat brozer waardoor ze sneller kunnen breken. Dit heeft alles met de zwangerschapshormonen te maken. Het beste kun je tijdelijk even geen nagellak gebruiken en je nagels kort houden. Geen zorgen, na de bevalling krijgen je nagels de oude stevige structuur weer terug.

Neem regelmatig een heerlijk bad!

Een verkwikkend bad doet wonderen. Als je zwanger bent werkt een bad rustgevend. Neem voor het slapen gaan een warm bad. Dit is de manier om na een lange dag te ontspannen. In een warm bad komen vermoeide spieren heerlijk tot rust. Ook wordt spierpijn verlicht én wat nog beter is, het voorkomt spierpijn. Geniet van het warme bad, de spanning verdwijnt uit je lichaam. Dit is ideaal voor mensen met rugpijn. En rugpijn komt vaak bij zwangere vrouwen voor.

Een geurbad is ook goede manier om te ontspannen. Je geniet nog meer als het bad heerlijk geurt. Tijdens de zwangerschap is aan te bevelen om olie in plaats badzout of een schuimbad. Badzout en schuim drogen de huid namelijk uit. Gebruik daarom olie, een paar druppels, zijn al voldoende. Ze houden de huid soepel en glad. Badolie is in vele geurvariaties te koop.

Een verzachtend bad met lavendelolie, walnootolie, jasmijnolie of rozenolie houdt je huid zijdezacht en soepel. Ook een kruidenbad is heerlijk om te ontspannen. Hang een zakje met een paar takjes lavendel, salie of rozemarijn onder de stromende kraan in bad. De heerlijk geur kan zich zo door je bad en door je badkamer verspreiden. Een kruidenbad werkt tevens kalmerend.

Veiligheid onder de douche

Heb je geen bad? Een douche is een goed alternatief. Maar kijk goed uit, als je door je zwangere buikje steeds zwaarder wordt, dat je niet uitglijdt onder de douche. Leg een anti slipmat in de douche, maar ook in het bad. Het voorkomt uitglijden bij het uitstappen. Als je zwaarder wordt, kun je namelijk eerder je evenwicht verliezen en hierdoor ten val komen.

Zwangere Buikjes Week 13:

Linda Schouten - 13 weken zwanger

Marissa Bloot 13 weken zwanger

Bekijk ook eens: