13 weken zwanger en het geslacht weten – Het tweede trimester van de zwangerschap is ingegaan als je dertien weken zwanger bent. De grootste kans op een miskraam is achter de rug, de vervelende symptomen nemen is de meeste gevallen wat af en een nieuwe fase breekt aan. Je gaat verder denken en fantaseren hoe het straks gaat zijn met een kleintje erbij. Voor veel mensen wordt het voorstellen van hoe het gaat zijn in de toekomst gemakkelijker als ze het geslacht van hun baby nu al weten.

Met dertien weken zwangerschap kun je op een echo nog niet zoen wat het geslacht van de baby is. Wanneer je een echt kunt maken waarop je alles goed in beeld hebt zal je nog niet kunnen beoordelen o13 weken zwanger geslachtf het een jongen of een meisje is. Het geslacht ziet er namelijk in deze fase bij jongens en meisjes hetzelfde uit. Dat blijft het toch gokken en ook de verloskundige of gynaecoloog kan hierover nog niks vertellen.

De enige methode om het geslacht redelijk te kunnen voorstellen in deze fase is de NUB theorie. Hierbij wordt er gekeken naar de stand van het geslachtsdeel dat tussen de benen te zien is. Je moet dan wel een echo kunnen maken waarbij je dat precies goed in beeld krijgt. Wanneer het geslachtsdeel meer omhoog steekt dan 30 graden zal het waarschijnlijk een jongetje zijn. Wanneer het geslachtsdeel meer evenredig loopt een de ruggegraad zal het waarschijnlijk een meisje zijn. Er wordt niet veel gebruik gemaakt van deze theorie omdat het niet altijd klopt. In de meeste gevallen echter wel; zo’n 75% van de schattingen kloppen.

Wanneer je echt meer zekerheid wil hebben zal je moeten wachten tot een zwangerschapsduur van tenminste 16 weken. Met deze termijn kun je op een echt duidelijker het geslacht zien en een gynaecoloog zal het ook in veruit de meeste gevallen bij het rechte eind hebben.